Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Váháte někdy, jestli má smysl kupovat potraviny s označením BIO? Je to jen moderní trend v komerčním obalu, nebo má důraz na BIO kvalitu opravdu smysl? Přemýšlíte, jestli koupí BIO mouky nebo masa pomůžete víc obchodníkovi, nebo přírodě?

Pravda o BIO: Co pod touto nálepkou dostáváte a je to skutečně lepší?

Salát
zdroj: oficiální zdroj Salát
aktualizováno 11.04.2018, 16:23 | 11.04.2018, 16:23 | doma.cz

Váháte někdy, jestli má smysl kupovat potraviny s označením BIO? Je to jen moderní trend v komerčním obalu, nebo má důraz na BIO kvalitu opravdu smysl? Přemýšlíte, jestli koupí BIO mouky nebo masa pomůžete víc obchodníkovi, nebo přírodě?

Biopotraviny jsou oblíbeným trendem již pár let. Lidé je nakupují, protože se chtějí stravovat zdravěji a kvalitněji. V BIO kvalitě lze sehnat různé produkty, jednou z hlavních kategorií je BIO ovoce a zelenina, maso a mléčné produkty.


Podmínky, za kterých zemědělci mohou pro svou produkci získat označení BIO, jsou v České republice přesně dané a přísně hlídané. BIO výrobek musí splňovat tato hlavní kritéria:


1) při jeho výrobě nebyly použity geneticky modifikované organismy


2) při jeho výrobě nebyly použity syntetické chemické látky


3) zemědělec zajišťuje pohodlí a přirozené podmínky života zvířat (mají dostatek prostoru, společnost ostatních zvířat, přístup k vodě. Zvířata z ekologického chovu nejsou ustájena v celoplošném roštovém stání, krmena krmivy GMO původu).
 

4) jeho produkcí nedošlo ke znečišťování spodních vod nebo snižovaní úrodnosti půdy


5) zemědělec předcházel přirozenými cestami výskytu škůdců a chorob. Vhodnou volbou odrůd, pomocí vzájemně prospěšného sousedství rostlin (mrkev – cibule) a ochranou přirozených nepřátel škůdců.

 

Výživa
(Foto: oficiální zdroj)

 

Tou nejdůležitější vlastností bio plodin je, že při jejich pěstování nebyly využity chemické látky. Stopku tedy mají umělá hnojiva a pesticidy, chemické přípravky, které se používají k hubení nejrůznějších rostlinných i živočišných škůdců. „Jejich účelem je ochrana rostliny a to, aby následkem působení škůdců neuhynula. Nicméně jejich složení je chemické a přenáší se i do konečného plodu, který pak konzumujeme, což pro člověka rozhodně není žádoucí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Jejich působením je totiž narušována funkce hormonálního systému a některé druhy mohou být dokonce karcinogenní. Mimo to se pesticidní látky dostávají také do ovzduší, vody a do půdy a narušují tak přirozenou rovnováhu v přírodě.


Anketa
Kupujete BIO potraviny?
 

 

Napoví vzhled i cena


Všechny látky, které se použijí při pěstování, jsou pak ve větší či menší míře obsažené také v plodech. S běžným ovocem a zeleninou tak konzumujeme také spoustu toxických látek, které mohou soustavně poškozovat naše zdraví. Pamatujete si na pohádku o Sněhurce, kde chtěla Sněhurku zlá macecha otrávit jablkem? A pamatujete si, jak to jablko vypadalo? Bylo krásné, červené, velké a lesklé, jen se zakousnout, ale ve skutečnosti bylo plné jedu. Vzpomeňte si na to, až budete příště nakupovat ovoce v supermarketu.

 

Ta jablka, která vypadají naoko nejlépe, často bývají právě těmi nejvíce chemicky ošetřenými, aby vydržela co nejdéle a krásně se leskla. Ošetření, které můžeme poznat na první pohled, je voskování, díky kterému se jablka nezvykle lesknou a při jejich umývání zjistíte, že jsou lehce mastná. Samozřejmě jde o vosk, který můžeme zkonzumovat, ale opravdu to potřebujeme? „BIO jablka bývají trochu menší, každé vypadá jinak a nemívají výraznou lákavou barvu, ani se příliš nelesknou. Zkrátka vypadají přirozeně,“ říká Věra Burešová. A podobně je to také s dalším ovocem a zeleninou.

 

ČTĚTE TAKÉ:

8 pravidel chytré hospodyňky, aby potraviny nekončily v koši
Nechte se inspirovat: Tyto potraviny vás ochrání PŘED INFARKTEM
Medvědí česnek: Zjistěte, proč je nedoceněný jarní životabudič + RECEPTY

 

Důležitým bodem, který mnohé od bio stravy odrazuje, je cena. Ta je totiž zpravidla vyšší než u běžných potravin. Je to proto, že při nákupu bioproduktů neplatíte pouze za produkt, ale za celý udržitelný systém, který za ním stojí. Vypěstovat ovoce i zeleninu ekologicky šetrným způsobem totiž trvá déle a vyžaduje to více práce. Dělá se to zkrátka postaru, tradičním způsobem bez všech zlepšováků moderní doby, finálních produktů je méně, a to se promítá v jejich ceně.

 

Volbou BIO výrobků pečujete nejen o své zdraví, ale i o půdu a krajinu v místě, kde byl produkt vyroben. A to není málo!

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře