Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Ve čtvrtek 13. září si může každý bez výčitek zahřešit konzumací snad nejoblíbenější sladké pochoutky, svět totiž slaví Mezinárodní den čokolády. Užijte si ho s některým z následujících úžasných receptů.

Přichází nejsladší den v roce: Oslavte Den čokolády s těmito 11 chutnými recepty

Čokoláda
zdroj: Thinkstockphotos Čokoláda
aktualizováno 12.09.2018, 16:23 | 12.09.2018, 16:23 | doma.cz

Ve čtvrtek 13. září si může každý bez výčitek zahřešit konzumací snad nejoblíbenější sladké pochoutky, svět totiž slaví Mezinárodní den čokolády. Užijte si ho s některým z následujících úžasných receptů.

Sladká pochoutka zlepšuje náladu a chrání srdce. Její jedinou chybičkou krásy je vysoký podíl cukru. 13. září je však zároveň věnovaný i pozitivnímu myšlení, proto si tento den užijte naplno a zejména sladce. Třeba s některým z následujících receptů:

 

Domácí donuty s čokoládovou a jahodovou polevou


Ingredience:


Na těsto
150 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžička muškátového oříšku
60 ml mléka
60 ml jogurtu
1 vejce
30 g másla
1 a ½ lžičky vanilkové esence

 

Poleva
Hrst jahod
4 lžíce práškového cukru
100 g čokolády
4 lžíce cukru
1 a ½ dcl mléka

 

Čokoládové dezerty - 4
(Foto: oficiální zdroj)


Postup:


Za pomocí šlehače smícháme v misce všechny suché ingredience a postupně přidáváme ingredience tekuté. Míchejte, dokud vám nevznikne jednolitá hladká konzistence. Hotovým těstem naplňte sáček a pomocí jeho vytvořte úhledné kroužky podle prohloubení ve formě na donuty. Pro zvýraznění chuti vytřeme formu máslem. Donuty tak budou mít jemnější chuť.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180° cca 25 minut. Po vytáhnutí z trouby nechejte chvilku vychladnout a ozdobte podle chuti. Pokud si chcete donuty ozdobit jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrem tak, aby vám vznikla hladká tekutá poleva. Na čokoládovou polevu rozehřejte mléko. Až začne vřít, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
Potom už stačí namáčet donuty v připravených polevách a ozdobit podle fantazie různými druhy posypků.

 

Věděli jste, že…

... Původní obyvatelé Jižní Ameriky, Mayové, využívali kakaovník už před dvěma tisíci lety. Semena rostliny rozemleli na prášek a připravili z něj hořký nápoj, kterému přezdívali „elixír zdraví“. Aztékové xocolātl, neboli hořkou vodu, vůbec nepřislazovali, naopak do ní přimíchávali kukuřici a koření (chilli, vanilku, černý pepř nebo kůru magnolie).

 

... Cukrem začali sladit až v 16. století Španělé. V dřívějších dobách stačilo kakaovou pastu smíchat s vodou, mletou kukuřicí, pepřem a medem. Takto připravená tekutina se nepila, odebírala se pouze pěna z jejího povrchu. Dnes se k servírování čokolády používají speciální hrníčky. Od těch kávových se liší tvarem, který lépe podporuje konzistenci a čokoláda tak zůstane déle nesražená.

 

... za hořkou variantu čokolády se považuje ta, která obsahuje nad 70 % kakaa. Čokoláda s nižším podílem kakaa se označuje jako tmavá.

 

... Studie z roku 2013 zjistila, že vůně čokolády v knihkupectví zvyšuje pravděpodobnost nákupu románů a kuchařek o 40 %.

 

... Největším prodejním místem čokolády na světě je letiště v Bruselu. Cestující zde nakoupí více než 800 tun čokolády ročně.

 

... Konzumace čokolády zvyšuje hladinu serotoninu a endorfinu, tzv. hormonů štěstí v mozku.

 

... Čokoláda nemusí být jen sladká záležitost. Zkuste kakaovou lahůdku osolit a nechte se překvapit neobyčejnou chuťovou kombinací.

 

… Vynálezce kakaových cookies vyměnil svůj recept za celoživotní zásobu čokolády?
 

… Data nákupního rádce Kupi.cz ukazují, že v obchodech lidé nejvíce nakupují čokoládové krémy, na internetu je podle vyhledávače Zboží.cz nejžádanější hořká čokoláda. Téměř 30 % lidí se rozhoduje při koupi čokolády podle výrobce. Ti, kteří se o složení výrobku zajímají podle chuti, pak jednoznačně volí hořkou variantu před mléčnou a bílou.

 

Tartaletky s čokoládou a pistáciemi


Ingredience:

(na 8 kusů)


1 hrneček mandlí
1 hrneček hladké mouky
½ hrneček kakaa
2 lžíce medu
2 lžičky mleté skořice
4 lžíce kokosového oleje
1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
4 lžíce vody

 

Náplň:


200 g horké čokolády
¾ hrnečku smetany na šlehání
Pistácie

 

Čokoládové dezerty - 14
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Do food procesoru nasypte všechny suroviny na těsto a nechejte je rozmixovat na hladkou hmotu. Pokud by bylo těsto velmi drobivé, přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto rukama vtlačte do formiček na tartaletky a dno propíchněte na několika místech pomocí vidličky. Takto připravené tartaletky pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si náplň. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte na kostky nalámanou čokoládu, stáhněte plameň a za stálého míchání metličkou vyšlehejte hladký krém. Vychladnuté tartaletky vyklopte z formiček a naplňte je krémem.
Navrch je posypte nasekanými pistáciemi a nechte na hodinu ztuhnout v ledničce.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Víte, kam nikdy neukládat čokoládu? Odpověď odborníka vám vyrazí dech
Čokolády se nevzdám! Aneb jak jíst sladké a zbavit se přitom kil navíc
Milujete čokoládu? Zkuste čokoládovou masáž


Ledové čokoládové kokosky


Ingredience:

(12 kusů)


200 g strouhaného kokosu
3 lžíce kokosového oleje
150 - 200 ml kokosového mléka
Stévie (podle chuti)

 

Čokoládové dezerty
(Foto: oficiální zdroj)


Postup:


Do food procesoru nasypte strouhaný kokos, přidejte lžíci kokosového oleje a postupně všechno rozmixujte. V průběhu mixování přilévejte kokosové mléko, dokud se nevytvoří jemná hmota. Kokosovou hmotu vtlačte do připravených silikonových formiček (například na muffiny). V hrnci rozehřejte 2-3 lžíce kokosového oleje, přidejte kakao, stévii a všechno případně promíchejte.


Rozpuštěnou čokoládu nalejte opatrně na vrch kokosové hmoty. Formičky nechte ztuhnout v mrazáku. Až dostanete chuť na něco sladkého a zdravého zároveň, jednoduše sáhnete do mrazáku.


Piškotové kuličky a čokoládové košíčky s náplní


Šuhajdy (čokoládové košíčky s náplní)


Ingredience:


3 čokolády na vaření
120 g másla

 

Náplň:
200 g vlašských ořechů
3 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
1 dcl rumu
150 g pražského rumu

 

Postup:


Nejdřív si připravte náplň. Spolu s ořechy přiveďte mléko do varu, následně přidejte další ingredience. Dobře promíchejte a nechte bokem odstát. Nad parou rozpusťte čokoládu s tukem. Papírové košíčky nejdřív vytřete čokoládou, přidejte lžíci náplně, a potom znovu přelejte čokoládu. Šuhajdy potřebují několik hodin na ztuhnutí.

 

Čokoládové dezerty - 6
(Foto: oficiální zdroj)

 

Piškotové kuličky


Ingredience:


250 g piškot
70 g mletých vlašských ořechů
100 g práškového cukru
1 dcl vody
1 lžíce kakaa
50 g másla
½ dcl rumu

 

Postup:


Piškoty rozdrťte anebo rozmělněte na jemný prášek. Rozpusťte máslo, přilejte k piškotům spolu s ostatními surovinami. Dobře promíchejte. Až budete mít hmotu hotovu, vytvořte kuličky, které obalíte v nasekaných ořechách.


Mandlovo-čokoládový dort

 

Ingredience:


Na korpus
225 g másla
200 – 250 g třtinového cukru
6 vajec velikosti L
150 g mletých mandlí (mandlová mouka)
150 g hladké mouky
150 g nasekané 70% čokolády (nebo kvalitní mléčné)
1 lžíce prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžíce kakaa
1 lžička mandlové esence
1 lžička vanilkové esence
150 g marcipánu

 

Na čokoládovou polevu ganache:
450 g tmavé čokolády (70%)
125 g másla
65 ml 40% smetany

 

Čokoládové dezerty - 8
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Vejce vytáhněte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte mimo lednici přes noc. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dvě (anebo tři, pokud máte) menší formy (16 – 18 cm) si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nejdřív si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají šířku minimálně jako forma a z jedné strany jí nastříhejte do hloubky asi 1 cm. Následně vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Na papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dnu lépe drželo.


V jedné misce smíchejte mouku, kakao, kypřící prášek, sůl a odložíme na později. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu, potom zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Potom pomalu přilévejte máslo. Pak opatrně zašlehejte mandlovou mouku, kousky čokolády a přilejte vanilkovou a mandlovou esenci. Robota snižte na nejnižší otáčky a opatrně přidejte suchou směs.


Takto hotové těsto nalejte do forem (pokud máte jen dvě formy, do jedné nalejte 1/3 a do druhé 2/3 a dejte péct do vyhřáté trouby na 45-55 minut).


Pozor! Tenčí korpus bude rychleji upečený. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete párátko, které je po vytáhnutí čisté. Korpus nechte vychladnout, a potom opatrně vytáhněte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne, a potom ho ozdobit krémem.

 

Čokoládové dezerty - 9
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ganache
Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu s máslem. Přilejte smetanu a řádně promíchejte a nechte vychladnout.

 

Kompletace
Z marcipánu vyválejte dvě kulaté placky v průměru dortových forem. Při vyvalování použijte moučkový cukr na podsypání. „Čepice“ korpusů zařízněte do rovna a uschovejte na později. Velký korpus rozřežte na dvě poloviny. Na první část naneste ganache, položte na ní marcipán a i opět naneste ganache. Opakujte to i s další částí. Až bude dort kompletní, pomažte ho ze všech stran a rovnoměrně ganache rozetřete. Uhlaďte strany a vytvořte co nejostřejší hranu. Nechte ztuhnout v ledničce na 30 minut. Mezitím rozmixujte čepice z korpusů s trochou ganache a vytvořte 8 kuliček. Tyto kuličky posypte kakaem a ozdobte s nimi dort

 

Čokoládový mousse


Ingredience:


1 l smetany 33-35%
400 g kvalitní čokolády – podle chuti – např. 200 g hořké a 200g bílé
100 ml cukerného rozvaru
4 žloutky

 

Čokoládové dezerty - 2
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Nejprve si připravte cukerný rozvar: v kastrůlku se do varu přivede cukr smíchaný s malým množstvím vody tak, aby se vytvořila řidší kašička.
Žloutky s cukerným rozvarem vyšleháme ve vodní lázni.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
Vyšleháme šlehačku.
Žloutky a čokoládu spojíme (příp. dáme polovinu žloutků do každé čokolády).
Postupně zlehka zamícháme smetanu.
V případě použití dvou různých čokolád prokládáme střídavě tmavou a světlou vrstvu.

 

Tip: Dezert můžete připravit do skla, nebo využijete korpus (cca 300 g nastrouhaných sušenek a 200 g másla, jež smícháte a namačkáte do formy), na který dáte podle vrstev čokoládovou směs.


Čokoládovo-pistáciové cupcakes s pistáciovým krémem

 

Ingredience:
(na 12 středních cupcakes)

 

Korpus:
• 120 g nesolených pistácií
• 95 ml vroucí vody
• 55 g kakaa holandského typu
• 160 g cukr krystalového cukru
• 2 balení vanilkového cukru
• špetka soli
• 90 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
• 2 střední vejce
• 180 g prosáté hladké mouky
• ¾ lžičky prášku do pečiva
• ½ lžičky sody
• 120 ml vlažného mléka

 

Krém:
• 110 g hořké čokolády
• 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
• 100 g nesolených pistácií

 

Čokoládové dezerty - 7
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Troubu předehřejeme na 170 °C. Plech na pečení vyložíme košíčky.
Kakao smícháme v hrníčku s vroucí vodou a necháme zchladnout. Změklý tuk vyšleháme v míse do hladka a postupně zašleháváme cukr. Do vzniklé hmoty postupně zašleháme i celá vejce, vždy jedno po druhém. V další míse vytvoříme sypkou směs smícháním prosáté mouky, prášku do pečiva, soli a sody. K směsi tuku, cukru a vajec postupně po troškách přidáváme sypkou směs a mléko. Vše zašleháme asi ve 3 dávkách. Vždy se snažíme končit moučnou směsí. Nakonec vmícháme zchladlou kakaovou pastu s nasekanými pistáciemi.
Pečící košíčky ihned plníme do ¾ výšky a pečeme v předehřáté troubě přibližně 18 – 21 minut, nebo dokud špejle nevyjde z těsta suchá. Jakmile jsou košíčky upečené, necháme je ještě 5 minut v pečícím plechu nebo košíčcích a poté přemístíme na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.


Krém:
Čokoládu rozpustíme nad horkou vodní lázní a necháme vychladit (pozor – miska se nesmí dotýkat vodní hladiny). V další misce vyšleháme změklý tuk, postupně přidáme vychlazenou čokoládu a prošleháme. Pistácie nasekáme nožem a poté zamícháme do směsi. Krém necháme vychladit a zdobíme jim připravené košíčky.

 

Nejčokoládovější čokoládový cheesecake


Ingredience:


Na základ:
200 g máslových sušenek
60 g rozpuštěného másla
 

Náplň:
600 g čerstvého krémového sýra (třeba Philadelphia)
200 g zakysané smetany
3 vejce
1 žloutek
220 g moučkového cukru
200 g rozpuštěné a lehce zchladnuté čokolády
Poleva:
200 ml smetany min. 30%
180 g čokolády

 

Čokoládové dezerty - 12
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:

 

Sušenky rozdrťte nebo rozemelte v robotu, propracujte s máslem a natlačte do dortové formy (nevymazávejte). Dejte péct na 180 stupňů (horkovzdušná trouba) dokud sušenky nemají zlatavou barvu. Poté vyndejte a snižte teplotu v troubě na 160.

 

Smíchejte sýr, cukr, vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu. Náplň vlijte do formy na připravený základ ze sušenek. Do spodní části vložte hlubší plech naplněný horkou vodou. Cheesecake dejte na plech v horní polovině trouby. Pečte na 160 stupňů přibližně 45 minut. Vyndejte a nechte zchladnout ve formě, nejlépe přes noc v lednici.

 

V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na malé kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte metlou do hladka, přendejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganage rozetřete na studený cheesecake. Až poté vyndejte z formy a nakrájejte (nejlépe horkým nožem). Ozdobte podle vlastní fantazie…

 

Tajný tip: Pokud pečete častěji, pořiďte si zahnutý cukrářský roztírací nůž, v délce cca 15 cm. Seženete ho zcela určitě ve specializovaných e-shopech pro cukráře. Stojí okolo 150 Kč a nádherně se s tím roztírají všechny různé polevy, ale také šlehačkové náplně, krémy apod. Vaše dorty budou jako od profesionálů!

 

Retro indiánek


Ingredience:
(na 20 ks)


Korpus
- 2 vejce
- 25 g cukru
- 40 g hladké mouky

 

Sněhový krém

- 3 bílky
- 200 g cukru
- 2 vrchovaté čajové lžičky marmelády (jahodová, rybízová)
- 1 dcl vody

 

Čokoládová poleva

 

Čokoládové dezerty - 10
(Foto: oficiální zdroj)


Postup:


Nejdříve oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s 1/3 cukru do pěny a smíchejte s hladkou moukou. Se zbytkem cukru ušlehejte bílky v pevný sníh a opatrně vmíchejte do připravovaného těsta. Poté pomocí cukrářského pytlíku vytvořte na plech vyložený pečicím papírem hromádky o průměru asi 4 cm. Pečte při teplotě 160 °C asi 15–20 minut.


Do hrnce si dejte 2/3 cukru. Cukr zalijte vodou tak, aby voda sahala nepatrně nad cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a prudce vařte, dokud se hmota nezačne táhnout. Poté odstavte. Tím vznikne cukrový rozvar, který potřebujete na zpevnění bílků.
 

Tajný tip: Hlavní tajemství správné tuhosti náplně odhalí tzv. bublifukový test. Jeho správnou konzistenci poznáte jednoduchým pokusem – vezmete drátek s očkem, namočíte ho do vody a zkusíte vyfouknout bublinu jako z bublifuku. V momentě, kdy se vám to podaří, je vyhráno a můžete pokračovat dál.


Teď si vyšlehejte bílky s cukrem do pevné hmoty. Do takto připraveného sněhu přilívejte za stálého míchání rozvar, dokud hmota nezhoustne. Poté přimíchejte marmeládu. Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte krém na připravené korpusy a dejte vychladit. Posléze namočte indiánky v čokoládové polevě a nechte opět ztuhnout.


Svěží pavlova s čokoládou a čerstvým ovocem


Ingredience:

 

Na Pavlovu:

240 g bílků
240 g cukr krupice
240 g cukr moučka
1 malý citron, šťáva i kůra
20 g bramborový škrob

 

Na mramorování:

100 g lesního ovoce (maliny, borůvky nebo ostružiny)

 

Na náplň:

900 g šlehačky 33%
200 g extra hořké čokolády 80%

 

Na ozdobu:

300 g čerstvých malin, borůvek nebo ostružin

 

Čokoládové dezerty - 11
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:

 

100 g lesního, třeba i mraženého, ovoce rozmixujeme na jemné pyré.

 

Troubu předehřejeme na 100°C.

 

Bílky s citronovou šťávou ušleháme elektrickým mixerem do polotuha a po lžících zašleháme krupicový cukr, pak došleháme dotuha a nakonec lehce zamícháme směs cukru moučka, škrobu a citrónové kůry. Hmotu rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení a stěrkou rozetřeme do kruhů o poloměru asi 26 cm. Na ty rovnoměrně rozdělíme připravené pyré a lžící vytvoříme mramor. Sušíme 3 až 4 hodiny nebo dokud upečená Pavlova není zcela suchá.

 

Na náplň si převaříme smetanu a do ní ponorným šlehačem vmixujeme hořkou čokoládu. Necháme přes noc v lednici a druhý den ušleháme dotuha.

 

Na první ze tří Pavlov rozetřeme třetinu ušlehané náplně a dobře rozetřeme až do krajů. Přiložíme druhou plackou a rozetřeme další třetinu. Stejně pokračujeme i se zbývající plackou a náplní. Povrch dobře uhladíme a hustě poklademe ovocem a na závěr pocukrujeme. Nejlépe chutná asi tak hodinu dvě od sesazení. Pavlovu uchováme v lednici a sledujeme, jak se po ní rychle zapráší!

 

Čokoládový drink Chocolat Luxe Mocha Martini

 

Ingredience:

(na 1 koktejl)


• 50 ml Baileys Chocolat Luxe
• 25 ml vodky Smirnoff
• 25 ml espressa
• kostky ledu
• lístky máty na ozdobu

 

Čokoládové dezerty
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:

 

Vlijte všechny tekuté ingredience do shakeru a zasypte ledem. Směs pořádně potřepte, aby se veškeré chutě propojily a nápoj získal hedvábnou strukturu. Drink podávejte v koktejlové skleničce se stopkou ozdobený mátovými lístky.
 

Autory receptů jsou:


Josef Maršálek z CakeShop Prague Hotelu u Zlatého jelena.
Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách
pekař Jiří Mikula z Pekárny Mikula
Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša
Martina Schmidtova z blogu tinajedoma
Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook
blog.kitchenaid.cz
mlekovaszdravi.cz
Hera

Baileys

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře