Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Pečení cukroví je v Česku jednou z velkých vánočních tradic. Stihnout však 10 druhů během jednoho víkendu týden před svátky je nemožné, proto je důležité si vše předem dobře naplánovat. Některé druhy cukroví totiž potřebují dostatečný čas, aby se ...

Připravte vánoční cukroví včas: Kdy začít co péct?

Pečení - 2
zdroj: oficiální zdroj Pečení - 2
aktualizováno 17.11.2018, 00:21 | 17.11.2018, 00:21 | doma.cz

Pečení cukroví je v Česku jednou z velkých vánočních tradic. Stihnout však 10 druhů během jednoho víkendu týden před svátky je nemožné, proto je důležité si vše předem dobře naplánovat. Některé druhy cukroví totiž potřebují dostatečný čas, aby se před servírováním hezky rozležely.

Do svátků se může zdát ještě daleko, ale některé cukroví je potřeba začít připravovat již na začátku prosince. Jedná se tedy zejména o ty druhy, které je nutné na nějakou dobu uložit do chladu, aby před samotnou konzumací hezky změkly.

 

3 týdny do Vánoc

 

Pokud se řadíte mezi milovníky vůně skořice, hřebíčku a muškátového oříšku, je nejvyšší čas zadělat těsto na perníčky. Přípravu perníčků nepodceňujte a upečte je opravdu včas, abyste si o Štědrém dnu nevylámaly zuby.

 

Pečení - 27
(Foto: oficiální zdroj)

 

Tvar perníčků může být v podstatě jakýkoliv, výběr vykrajovátek je dnes skutečně široký - perníčkům sluší srdíčka, zvonky, kapři, stromky či panáčci. "Nepodceňujte ale ani přípravu na zdobení. K tomu je nutné si pořídit zdobicí sáček s tenkou psací cukrářskou špičkou, abyste docílili opravdu precizních linek. Před Vánoci se prodávají také speciální jednorázové sáčky na zdobení perníčků s již přidělanou tenkou špičkou. Abyste se vyhnuli ucpání jemné špičky, doporučujeme kromě klasické bílkové polevy tzv. královskou glazuru, někdy také nazývanou royal icing. Ta je skvělá zejména na jemné závěrečné práce, ale i v poslední dobu stále modernější celoplošné barevné zdobení,“ doporučuje Michal Kubíček ze Svět cukrářů. Královskou glazuru lze totiž snadno dobarvovat různými druhy gelových potravinářských barev a mimo zdobení perníčků ji navíc využijete třeba i na potahování sušenek, zákusků či cupcakes.

 

Pečení - 7
(Foto: oficiální zdroj)

 

Kromě perníčků se co nejdříve pusťte také do dalších českých stálic, a to do vanilkových rohlíčků nebo pracen. Na křehké rohlíčkové těsto jsou nejlepší vyklápěcí formičky, které dokáží vytvořit cukroví jako podle šablonky. Navíc díky formičkám můžete tvořit dva druhy této oblíbené sladkosti – pokud totiž formu naplníte jen z části, máte základ pro rohlíčky plněné či slepované. Stejně můžete postupovat i v případě pracen.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Vánoční úklid: Kdy začít a na co nezapomenout?
Co stihnout do Vánoc? 24 věcí, které prostě musíte udělat
Zkroťte vánoční rozpočet: 8 rad, které vám nevytáhnou peníze z kapsy

 

2 týdny do Vánoc

 

Ideální čas začít péct linecké či připravit vosí hnízda (nebo také včelí úly). Ať už pečete linecké světlé či tmavé, těsto se snažte zpracovat co nejrychleji, aby se tuk nestihnul rozpustit a vsáknout do mouky. Potom by se mohlo stát, že bude cukroví po upečení moc tvrdé.

 

Pečení - 16
(Foto: oficiální zdroj)

 

K dalšímu tvoření pak přizvěte i děti, s vykrajovátky se hezky zabaví a strávíte tak společně hezké předvánoční odpoledne. I přestože jsou na rozdíl od lineckého vosí hnízda nepečený typ cukroví, je dobré si na ně také vyhradit čas alespoň čtrnáct dnů před Vánoci. „Na vosí hnízda je třeba pořídit speciální formičku, tvořit úly lze pak různými způsoby. Jednou z variant je těsto do formy napěchovat a tu poté zaklapnout, čímž docílíme požadovaného tvaru. Další technika spočívá v naplnění formičky těstem a jeho následném vyklápění, což by se dalo přirovnat v podstatě ke tvoření báboviček. Hotová hnízda mohou mít i různé dekory, například lze vytvořit obrázek včely,“ popisuje Michal Kubíček. Na plnění hnízd krémem však nespěchejte a nechte jej až na týden před svátky. V opačném případě by se vám mohly tyto sladké dobroty zkazit.

 

Pečení - 18
(Foto: oficiální zdroj)

 

1 týden do Vánoc

 

Těsně před Vánoci už byste se do velkého pečení pouštět neměli a je tak lepší vsadit spíše na nepečené druhy nebo kousky, jako jsou marokánky či pusinky. Z nepečených vyzkoušejte třeba rumové kuličky, či variantu takzvaně „co dům dal“ a využijte zbytky těsta z předchozích várek cukroví. Ty stačí rozmixovat, spojit oblíbeným krémem nebo salkem a nakonec obalit v kokosu či čokoládě.

 

 

A pokud byste raději zdravější variantu, vsaďte na RAW cukroví z datlí a ořechů. Ingredience pouze umixujete a vyválíte jako klasické těsto. K závěrečnému tvoření pak můžete ještě naposledy v tomto roce zužitkovat klasická vykrajovátka libovolných tvarů.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře