Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Jeden z největších křesťanských svátků a zároveň tradiční lidové oslavy příchodu jara. To jsou Velikonoce, které už pomalu klepou na dveře každé domácnosti. A jak jinak je přivítat než stolem plným pečených lahůdek?

Přivítejte jaro s velikonočními dobrotami: Které nesmí dle tradice chybět?

Velikonoční pečení
zdroj: Thinkstockphotos Velikonoční pečení
aktualizováno 10.04.2017, 00:24 | 10.04.2017, 00:24 | doma.cz

Jeden z největších křesťanských svátků a zároveň tradiční lidové oslavy příchodu jara. To jsou Velikonoce, které už pomalu klepou na dveře každé domácnosti. A jak jinak je přivítat než stolem plným pečených lahůdek?

Nejstarším doloženým velikonočním koláčem u nás je mazanec, který se podle tradic peče na Bílou sobotu, aby o Velikonoční neděli na stole nechybělo sladké pečivo. Připravuje se z kynutého těsta, které je svým složením podobné jako na vánočku, jen obsahuje více vajec, aby mazanec byl správně nadýchaný a získal zlatavou barvu. Na vrchu bývá naříznutý do znamení kříže, což symbolizuje ukřižování Ježíše Krista.
 

Na Zelený čtvrtek se připomíná Poslední večeře Páně, při níž se Ježíš loučil s apoštoly a označil Jidáše za svého zrádce. Jako památku na tento den se proto vždy na Zelený čtvrtek pekly jidáše z kynutého těsta. Svým tvarem malých zamotaných válečků symbolizují zkroucený provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Hospodyňky také věřily, že kdo si dopřeje jidáše, ochrání ho to po celý rok před hadím uštknutím, včelím bodnutím i lidskou zradou. Každá kuchařka má ten svůj osvědčený recept na jidáše, ale pokud ne, není problém si jidáše obstarat například v hypermarketu.


Náš tip: Nestíháte péct? Jidášky koupíte i v pekařstvích nebo hypermarketech. Třeba v Globusu je pečou s medem podle vlastní receptury. A ve vybraných dnech u nich můžete k jidáši od pekařů dostat dárek v podobě tradiční jarní dekorace – velikonočního osení.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Kreativní Velikonoce: Tipy na originální zdobení vajec
Velikonoční sladkosti dětem – odměna, nebo trest?
Velikonoční výzdoba: Vytvořte si doma jednoduchou dekoraci, která vydrží celé jaro
Velikonoce v Evropě: Koledníci nepohrdnou štamprlí ani hledáním ztraceného piva


Na správné velikonoční hostině nesmí chybět ani velikonoční nádivka, často nazývaná jako hlavička nebo sekanice. Receptů na její přípravu existuje nepočítaně, ale jedno mají všechny společné – podle tradice v ní nesmí chybět symbol jara, zelené bylinky, ať už mladé kopřivy, petrželka, pažitka či špenát nebo popenec břečťanovitý, lidově zvaný jako kundrlátek.

 

U Haliny v kuchyni - Velikonoční nádivka
(Foto: Nova.cz)

 

VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY:

Jarní velikonoční paštika RECEPT
Upečte si zdravého velikonočního beránka RECEPT
Velikonoční pečený zajíc na divoko RECEPT


Nádivka se původně chystala bez pečiva. Z krupice a mléka se svařila hutná kaše, do níž se přidala vejce, nasekané maso, bylinky a poté se ve tvaru svitku pekla na plechu. Tradičně se používaly až tři druhy masa, nejčastěji vepřové, skopové, králičí, jehněčí, kůzlečí nebo telecí, zkrátka z hospodářských zvířat. A právě maso z telecí hlavy dalo nádivce název hlavička.


Náš tip: Čím velikonoční nádivku spláchnout? Přece velikonočním speciálem, zeleným pivem. V nabídce ho s příchodem jarních svátků má stále více pivovarů. Zkuste třeba Dudáka ze Strakonic, který je barvený a ochucený bylinkami, Litovel Patrik ze sedmi horských bylin nebo eukalyptovo-mátový Ale z Krušnohoru. Tradiční zelené "kopřivové" nabízí i Starobrno, v jeho hospodách se začne čepovat od 13. dubna.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře