Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Dlouhé nedělní ráno, voňavá káva, čerstvé pečivo a dokonalá míchaná vajíčka. Tak si asi většina z nás představuje ideální start dne. Bohužel často musíme na chutná vajíčka zapomenout a spokojit se s jejich gumovou a nepříliš dobrou verzí. Pojďte s...

Proč nikdy nemáte MÍCHANÁ VAJÍČKA jako z restaurace? Víme, co děláte špatně

Míchaná vajíčka
zdroj: Getty Images Míchaná vajíčka
aktualizováno 10.06.2018, 00:05 | 10.06.2018, 00:05 | doma.cz

Dlouhé nedělní ráno, voňavá káva, čerstvé pečivo a dokonalá míchaná vajíčka. Tak si asi většina z nás představuje ideální start dne. Bohužel často musíme na chutná vajíčka zapomenout a spokojit se s jejich gumovou a nepříliš dobrou verzí. Pojďte se dát do boje za ty nejlepší míchaná vajíčka pod sluncem.

Říká se, že ukuchtit míchaná vajíčka je snadné, ale rozhodně není jednoduché udělat dobrá míchaná vajíčka. Pokud stále válčíte s tím, že výsledek není příliš poživatelný, pak zřejmě děláte tuto chybu. Nedávný průzkum, který byl zveřejněn na webu BuzzFeed, odhalil, že více než 60 % lidí přidává do směsi na míchaná vajíčka i několik kapek mléka. Tento krok lidé zdůvodnili tím, že chtějí, aby vajíčka byla krémovější. Rozhodně ale nejde o nejšťastnější řešení, a tak raději na mléko zapomeňte!

 


Co radí šéfkuchaři?
Také mistři ve svém oboru se shodují na tom, že mléko do míchaných vajíček nepatří. „Nikdy nepřidávejte mléko do vašich míchaných vajíček, protože zmírní jejich chuť a zvýší pravděpodobnost, že budou gumová. Základem je máslo! Ujistěte se, že je máslo zlatavé, a teprve potom vlijte vajíčka na pánev. Míchejte při střední až nízké teplotě,“ řekl pro Mirror.uk provozovatel londýnských restaurací Dan Joines.


ČTĚTE TAKÉ:

Jak zchladit láhev vína za tři minuty? Postačí vám led a tajná přísada
Nejlepší omáčka na těstoviny? Skládá se ze třech překvapivých ingrediencí!
Kupujete často gothaj? Pozor, na trhu jsou nekvalitní i šizené

 

S Danem souhlasí i Luke Selby, který je šéfkuchařem v oceňované restauraci Hide. „Přidat do vajíček mléko je kardinální hřích. Kvůli mléku budou vajíčka mokrá,“ vysvětluje. „Pokud nalijete mléko do míchaných vajíček, budou bez chuti a jejich barva bude odpovídat pokrmům z hromadných stravovacích zařízení,“ dodává kulinární spisovatelka Rachel Phipps.

 

Vejce Ilustrační foto
(Foto: Profimedia)


A co smetana?

Jak tedy na úžasná míchaná vajíčka? Základem je zlatavé máslo, na které vylijte rozšlehaná vajíčka. Místo mléka použijte pár kapek smetany nebo crème fraîche. Díky tomuto kroku budou vajíčka krásně sametová a nadýchaná. Následně za nízké teploty vajíčka míchejte a obracejte. Dokonalá vajíčka by neměla být ani příliš suchá, ani příliš mokrá. Dejte si tedy pozor na čas, který vajíčka stráví na pánvičce. Nezapomeňte na finální dochucení s pomocí soli, pepře a nasekané pažitky. 

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

sharka.68 07:51 12.06.2018
miluju vajíčkové blátíčko, bez smetany a bez mlíka...z domácích vajec..žádná kupovaná z klecových chovů...jemně posolená s troškou mleté papriky a na uzeném špeku..
můj přítel zase dává přednost vysušeným,upraženým vajíčkům, které mi připomínají spíše piliny...