Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Znáte to, sedíte si na zahrádce ve své oblíbené restauraci, vyprahlí z té Sahary venku, když v tom si na lístku mezi alkoholickými nápoji všimnete dvou téměř totožných názvů. Cider a cidre. To má být vtip, nebo snad tisková chyba? A co to je vlast...

Průvodce letními nápoji aneb Jaký je rozdíl mezi radlerem, ciderem a cidrem?

Na pivo
zdroj: Thinkstockphotos Na pivo
aktualizováno 15.08.2018, 00:00 | 15.08.2018, 00:00 | Karolína Šimečková

Znáte to, sedíte si na zahrádce ve své oblíbené restauraci, vyprahlí z té Sahary venku, když v tom si na lístku mezi alkoholickými nápoji všimnete dvou téměř totožných názvů. Cider a cidre. To má být vtip, nebo snad tisková chyba? A co to je vlastně ten Radler hned pod tím? Pokud jste taky v těchto nápojích zmatená, je tento článek přesně pro vás.

Představíme vám šest nejčastějších alkoholických (ale i nealkoholických) nápojů, ve kterých má většina z nás trochu nepořádek, a přesto jsou chuťové rozdíly mezi nimi víc než patrné.


1. Cider


Cider je alkoholický bublinkový nápoj vznikající kvašením jablečného moštu. Jeho barva se může lišit, většinou se ovšem pohybuje kolem průhledné až zlatavé. Tento nápoj vzniká během pár týdnů: po jeho konečném zkvašení je doslazen, dochucen a pasterizován. Perlivost je mu dodána většinou sycením CO2. Svoji chutí může připomínat méně hořké pivo či víno a hodí se k takřka každému jídlu.


2. Cidre


Tento nápoj má své kořeny ve Francii a navzdory tomu, že je také tvořen kvašením jablečného moštu má k cideru rozhodně daleko. Tradiční metoda zpracování spočívá v dlouhém zrání (6-8 měsíců) a žádném přídavku jiných dochucovadel. Je to z toho důvodu, že díky své řízené fermentaci neprokvasí úplně a zůstává v něm zbytkový přírodní cukr, který tak není třeba uměle dodávat. Je proto více než k pivu přirovnáván k vínu a nejlépe ho doplňují sýry či lehčí večeře (jako např. saláty).

 


3. Radler


Radler, také známý jako ochucené pivo, je druh alkoholického nápoje, který vzniká kombinací piva a sladké limonády. Mnozí si myslí, že Radler je tvořen pouze pivem a Spritem či 7 upem, to ale není pravda. Tento původně bavorský nápoj může krom těchto dvou kombinací obsahovat ještě tucty dalších, např. s citrónovou a pomerančovou limonádou nebo s malinovkou. Poměr obou hlavních složek je obvykle 50 :50.

 

ČTĚTE TAKÉ:
Nejlepší spalovací koktejly na léto!
Co dělá s tělem alkohol a jak se bránit kocovině?
Nápady na party koktejly do zásoby!


4. Diesel


Pivo smíchané s colou. Že by vás tahle kombinace nikdy nenapadla? To je ale chyba! Diesel je totiž jeden z nejpopulárnějších alkoholických nápojů v Německu. Pochvalují si ho ale například i v Rakousku nebo Česku. Proč? Protože je to méně alkoholické a ne tak hořké jako samotné pivo, zároveň vás i příjemně osvěží, což jsou v těchto vedrech dvě mouchy jednou ranou.

 

5. Snakebite


Hadí kousnutí je v mnoha případech nemilá věc, tady u toho nápoje se ale bát nemusíte. Je tvořen kombinací již zmíněného cideru, světlého piva a pro přidání sladkosti i sirupu z černého rybízu. Díky bublinkám rychle zažene žízeň, osvěží a zároveň dodá rychlé cukry z černorybízového likéru, takže budete mít hned energie na rozdávání.

 
6. Spezi


Poslední, převážně letní nápoj, který zde budeme zmiňovat, je jako jediný nealkoholický a jmenuje se Spezi (česká výslovnost [špeci]). Tento nápoj opět vznikl v Německu a je kombinací Coca-Coly a Fanty, či jakékoli jiné pomerančové šťávy. Poměr těchto dvou nápojů je 1:1, i přesto v chuti více dominuje cola.

 

Jaký je váš nejoblíbenější letní drink?

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře