Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Velikonoční beránek patří neodmyslitelně k symbolům Velikonoc. Toto tradiční a různě zdobené sladké pečivo dodnes nechybí na svátečním stole mnoha domácností. Nejlépe samozřejmě chutná beránek vlastnoručně vyrobený doma.

Recept: Velikonoční beránek po valašsku

Velikonoční beránek - 7
zdroj: oficiální zdroj Velikonoční beránek - 7
aktualizováno 08.04.2017, 00:52 | 08.04.2017, 00:52 | doma.cz

Velikonoční beránek patří neodmyslitelně k symbolům Velikonoc. Toto tradiční a různě zdobené sladké pečivo dodnes nechybí na svátečním stole mnoha domácností. Nejlépe samozřejmě chutná beránek vlastnoručně vyrobený doma.

Návodů, jak na to, najdete na internetu celou řadu. Vyzkoušejte návod podle tradiční valašské receptury. Nejprve několik tajných tipů. Péct se začíná vždy v týdnu před svátky. Ideálním časem je středa, tak aby beránek vydržel chutný a měkký až do velikonočního pondělí pro pohoštění koledníků.

 

Tajemstvím úspěchu jsou kvalitní suroviny. Tím nejdůležitějším, což někdy pekařky opomíjí jako nepříliš podstatnou fázi, je dobře vymazaná forma na pečení. „Před přípravou těsta dobře prosijte mouku přes síto. Kromě toho, že se zbaví nečistot a hrudek, je pak jemnější a kypřejší. Totéž platí i pro prášek do pečiva. Čokoládu doporučuji volit s co nejvyšším podílem kakaa, čím více procent, tím je beránek chuťově lepší. Ořechy nasekejte opravdu až těsně před přípravou těsta, je to dobré pro uchování vůně,“ zdůrazňuje vybrané důležité zásady Pavla Stoklasová, pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích.

 

Co je ale ze všeho nejdůležitější, je dobrá příprava formy na pečení. „Je nutné ji dobře vymazat herou a vysypat polohrubou nebo hrubou moukou, jinak beránka po upečení nejde vyklopit. Nejcitlivějším místem jsou nos a uši, těm je při přípravě formy nutné věnovat zvláštní pozornost,“ zdůrazňuje pekařka.

 

Velikonoční beránek - 15
(Foto: oficiální zdroj)

 

Beránka nepečte v horkovzdušné troubě, ale klasicky, s ohřevem shora i zespoda. „Používám keramickou formu a v ní beránka peču 55 až 60 minut na 155°C,“ radí svůj návod Pavla Stoklasová.

 

Upečený beránek se vyklápí z formy až poté, co těsto zchladne, jinak by se mohl polámat.


Hotového beránka můžete nechat bez polevy, nebo ho přelít čokoládou či fondánem. Největší parádu ale určitě udělá bílek s fondánem, z nějž s pomocí cukrářského kornoutu nebo zdobítka snadno vykouzlíte typické ovčí kudrlinky.

 

Velikonoční beránek - 10
(Foto: oficiální zdroj)


ZKUSTE I DALŠÍ RECEPTY:

Velikonoce: Upečte si perníkovou zahrádku!
Jarní velikonoční paštika RECEPT
Tři zapomenuté staročeské VELIKONOČNÍ RECEPTY, na kterých si pochutnáte!


Na jednoho velikonočního beránka potřebujeme:


Na přípravu těsta:
250 g cukru krystal
300 g polohrubé mouky
5 vajec
50 ml oleje
40 g rozinek
40 g vlašských ořechů
40 g hořké čokolády
1 citron
20 g prášku do pečiva
50 ml vody vlažné

 

Velikonoční beránek - 5
(Foto: oficiální zdroj)


Na vymazání a vysypání formy:
50 g Hery
50 g polohrubé mouky

Na polevu:
Fondán 500g
1 bílek
citronová šťáva z citronu

Postup:


1. Žloutky z vajíček oddělíme od bílků. Žloutky přidáme do cukru, vyšleháme, přidáme olej, opět vyšleháme a přidáme vlažnou vodu.

 

Velikonoční beránek - 18
(Foto: oficiální zdroj)


2. Mouku s kypřícím práškem prosijeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.

 

Velikonoční beránek - 8
(Foto: oficiální zdroj)


3. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.

 

Velikonoční beránek - 16
(Foto: oficiální zdroj)

 

Velikonoční beránek - 12
(Foto: oficiální zdroj)


4. Formu vymažeme herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabyde) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55 - 60 minut na 155°C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.

 

Velikonoční beránek - 3
(Foto: oficiální zdroj)


5. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády. Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

 

Velikonoční beránek - 14
(Foto: oficiální zdroj)

 

Velikonoční beránek - 9
(Foto: oficiální zdroj)

 

Velikonoční beránek - 11
(Foto: oficiální zdroj)


Autorkou receptu je Pavla Stoklasová, pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře