Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Dýně je zelenina známá, ale ne všichni vědí, jak s ní „naložit“. Věděli jste, že můžete sníst i květy? Jsou velmi lahodné.

RECEPT: Zapečené cuketové květy s tyrolským špekem

Cuketové květy
zdroj: oficiální zdroj Cuketové květy
aktualizováno 02.11.2017, 12:20 | 02.11.2017, 12:06 | doma.cz

Dýně je zelenina známá, ale ne všichni vědí, jak s ní „naložit“. Věděli jste, že můžete sníst i květy? Jsou velmi lahodné.

Potřebujete:

 

• 4 malé cukety
• 8 cuketových květů
• 4 jarní cibulky
• 100 g tyrolského (popř. schwarzwaldského) špeku
• 200 g lučiny
• 400 ml bešamelu
• hrst bazalky
• 1 lžíce olivového oleje
• sůl
• pepř
• bešamelová omáčka

 

Postup:



Na pánvi rozškvaříme na malé kousky pokrájený špek. Olej přidávat nemusíme, slanina sama pustí tuk.

 

Přidáme na kolečka nakrájenou bílou část jarní cibulky, necháme zpěnit a nakonec vmícháme na kolečka nakrájené cukety. Osolíme, opepříme a necháme asi 5 minut podusit.

 

Nakonec přimícháme část jemně natrhané bazalky a zelenou část jarní cibulky.

 

Cuketové květy
(Foto: oficiální zdroj)

 

Cuketová kvítka zbavíme pestíku, pokud je pěstujeme v čistém,
nezamořeném prostředí, není třeba je ani omývat.

 

Kvítka naplníme směsí připravené z lučiny smíchané se zbývající nasekanou bazalkou, trochou soli a pepře a konce květů stočíme jako u obalu bonbonů.

 

Cuketovou směs rozložíme do olejem vymazané remosky, na ni poklademe naplněná kvítka a zalijeme bešamelem.

 

Jak na bešamelovou omáčku?
Potřebujete:

1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
400 ml mléka nebo smetany
sůl
špetka nastrouhaného muškátového oříšku nebo květu

 

Postup:

Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, dokud jíška nepřestane pěnit.
Do jíšky přidáváme studené mléko a metlou šleháme dohladka.
Bešamelovou omáčku vaříme asi 20 minut - do zhoustnutí.
Nakonec osolíme a ochutíme muškátovým oříškem.

 

Zakryjeme rozehřátým víkem a zapékáme dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami nebo čerstvým bílým pečivem.

 

Recept najdete v kuchařce Vaříme v remosce autorky Kariny Havlů (vydává Vyyšehrad, 278 Kč).

 

Vaříme v remosce
(Foto: oficiální zdroj)

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře