Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Horké dny si žádají mrazivou odpověď!

RECEPTY na nejlepší domácí zmrzliny

aktualizováno 25.07.2012, 19:49 | 25.07.2012, 19:49 | doma.cz/kat

Horké dny si žádají mrazivou odpověď!

Zmrzlinu připravujte výhradně z čerstvých surovin. Když si chcete udělat čokoládovou pochoutku, investujte do té nejlepší čokolády, při výrobě vanilkové zmrzliny zase kupte opravdové vanilkové lusky.

 

Když si dáte práci, můžete mít domácí zmrzlinu bez gramu tuku, nebo si naopak popřát hustou smetánku. Domácí zmrzlinu určitě ocení alergici, kteří tak budou přesně vědět, z čeho je ledová pochoutka vyrobená. Ti, kteří dbají na štíhlou linii jednoduše vynechají cukr, tučné přísady a udělají si jen ovocný sorbet.

 

Václava Kunová, která je členkou Společnosti pro výživu a Obezitologické společnosti, upozorňuje: „Stačilo by použít tvaroh nebo jogurt a ovoce a vše dosladit náhradním sladidlem na bázi sukralózy (ve světě se nazývá splenda, u nás cukren). Zmrzlina by ani nemusela mít čokoládovou polevu a hned je z ní dietní pochoutka.“ Zmrzlinu lze vyrobit opravdu z čehokoliv, proto se občas setkáme i s bizarními příchutěmi, jako je slanina, špekáčky nebo pravá bramborová.

 

 

Nejjednodušší způsob, jak si vyrobit domácí zmrzlinu, nabízejí zmrzlinovače. K dostání jsou dva typy. Dražší v ceně kolem 4 tisíc korun, který sám nepřetržitě mrazí,, levnější už za pár set korun – ten se ukládá do mrazáku vaší lednice. Pokud takový pěkný přístroj doma máte, máte z poloviny vyhráno, stačí nechat po nalití ingrediencí přístroj pracovat aspoň 50 minut.

 

 


Pozor na trik výrobců kupovaných zmrzlin:

 

Energii na viditelné straně obalu neudávají v kilojoulech (kJ), ale v kaloriích (kcal). Číslo udávající kalorie je totiž vždy menší (1 kcal = 4,2 kJ), což působí psychologicky lépe. Zákazník získá dojem, že vlastně ani moc “nehřeší”.

 

 

 

Pak se zmrzka dá ještě odpočinout na 2,5 hodinky do mrazáku a můžete se do ní pustit. Při ruční výrobě musíte směs každou půl hodinu pořádně promíchat, aby se netvořily hrudky. Zmrzlina by se měla nechat mrazit celkem aspoň 10 hodin.

 

Čím více tuku do zmrzliny přidáte, tím je jemnější. Ještě načechranější konzistence docílíte přidáním našlehané smetany. Pak lze zmrzlinu i lépe porcovat.

 

 

 

Tip pro vás:


„Dospěláckou“ zmrzlinu snadno ukrojíte i hluboce zmrazenou, pokud do ní přidáte alkohol.

 

 

 

Pro zkrácení doby mrazení vyrábějte spíše zahuštěnější zmrzliny – třeba přidejte jeden banán.

 

 

Univerzální recept na ovocnou zmrzlinu


400 g ovoce, 5 lžic cukru, 1 puding za studena, 1 malá šlehačka. Ovoce vyměňte dle chuti.

 

Smetanová zmrzlina


1 šlehačka, 2 bílky, 1 vanilkový cukr nebo nastrouhaný vanilkový lusk, 3 žloutky, 80 g moučkového cukru.


Příchutě můžete měnit přidáním své oblíbené čokoládové tyčinky, kakaa, sirupu, posypáním oříšky…fantazii se meze nekladou.

 

Jednoduché nanuky


Kupte si svůj nejoblíbenější smetanový jogurt, strčte do něj dřívka nebo lžičky a vše nechte zmrazit. Pak jen otočíte, po mírném rozmrazení strhnete obal a můžete lízat!

 

 

 

 

 

RECEPTY PRO ZMRZLINOVÉ NADŠENCE  FAJNŠMEKRY:

 

 

Mrkvovo-jablečná zmrzlina


Svaříme vodu s cukrem. Nastrouháme mrkev a přidáme ji do cukrové vody a lehce podusíme. Jablko oloupeme, nastrouháme a přidáme k mrkvi společně s citrónovou šťávou. Vlijeme do formiček a dáme do mrazáku vychladit na cca. 4 hodiny.

 

Potřebujeme:
140 g třtinového cukru, 200 ml vody, 250 g mrkve, 250 g jablek (cca 1 velké jablko nebo 2 menší), pár kapek citrónu

 

 


Jahodová zmrzlina

 

Tescoma s chutí - Jahodová zmrzlina
(Foto: TV Nova)


Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a pomalu za stálého šlehání přilijeme horké kondenzované mléko s medem. Dále šleháme ve studené vodní lázni do houstnutí a vychlazení. Pak přidáme ušlehanou smetanu, rozmixované jahody, dobře promícháme a zmrazíme. Mrazíme v kovové misce za občasného promíchání nebo ve stroji na zmrzlinu.
Po zmrazení naplníme do pohárků a ozdobíme jahodami.



Potřebujeme:

3 žloutky,
50 g moučkového cukru,
350 ml neslazeného kondenzovaného mléka,
1 lžíci medu,
250 ml smetany ke šlehání,
300 g jahod + 100 g jahod na ozdobení a čerstvou mátu

 

 

Citronový sorbet s jogurtovo-pomerančovou pěnou

 

Pomeranče vymačkáme, zbytek dužniny pokrájíme. Pomerančovou šťávu povaříme s dužninou, limetkovou šťávou a medem. Rozmixujeme ponorným mixérem, prolisujeme jemným sítem a necháme na teple zredukovat na hustý sirup.

 


Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Bílé víno zahřejeme a vymačkanou želatinu v něm rozpustíme. Přidáme pomerančový destilát a sirup, promícháme s jogurtem a přes jemné síto scedíme a naplníme do vychlazené šlehačkové lahve. Postupně našroubujeme dvě bombičky na šlehačku, silně zatřepeme a asi 3 hodiny necháme chladit.
Do skleniček dáme porci citronového sorbetu a do poloviny doplníme Proseccem. Navrch nastříkneme espumu a ozdobíme lístečkem meduňky.

 

Potřebujeme:

2 pomeranče
½ l pomerančové šťávy
šťávu z 1 limetky
250 ml bílého smetanového jogurtu
50 g medu
4 plátky bílé želatiny
150 ml dezertního bílého vína
4 polévkové lžíce pomerančového likéru
8 porcí citronového sorbetu
0,4 l Prosecca nebo jiného sektu
2 stonky meduňky

 

 

Jogurtový ovocný sorbet s ořechy v karamelu

 


Do pánve nasypeme ořechy a opečeme je dozlatova. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Pak přendáme na pečící papír a necháme ztuhnout. Po vychladnutí posekáme.
Zmrzlé ovoce nasypeme do mixeru. Přidáme cukr, jogurt a začneme mixovat. Během mixování přiléváme vodu. Hotový sorbet rozdělíme do misek a posypeme posekanými karamelovými ořechy.

 

Na 4 porce budeme potřebovat:

150 g směsi ořechů (mandle, kešu, pistácie),
4 lžíce moučkového cukru,
400 g mraženého ovoce,
3 lžíce cukru,
1 kelímek bílého smetanového jogurtu

 

9 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ludmila 15:21 16.05.2013
Milujeme zmrzliny, děti sjou po nich jak blázni. Můžu vřele doporučit i http://www.toprecepty.cz/recept/14684-domaci-zmrzl... , je to jednoduché, lehké, ideální, když se vám nechce nic patlat :-)
Wendelín 09:15 18.06.2012
Tak já jsem zkoušela, a tak mě chytla mlsná, že jsem hledala ještě jiné recepty a můžu doporučit tedy i tento: http://www.fitnesstv.cz/tvarohovo-jogurtova-zmrzli... - určitě stojí za to vyzkoušet ;)
Vydělávejte 2% denně! 16:19 06.05.2012
Vydělávejte 2% denně ze své investice...vice info na http://zkracene.cz/oChc
Spolecnost investuje do forexu a poskytujete ji svym vkladem kapital. Pokud nechcete investovat sve penize, lze investovat provize, ktere dostanete za to, ze privedete nove investory.(doporucuji kombinaci obou
strategii) Jinak neni nutne nekoho shanet. Vydelava se i tak. Je to jen takovy bonus. Navic spolecnost poskytuje 10USD na vyzkouseni.
Standa 21:24 04.05.2012
Švára je v zahraničí proboštem a u něj jsem podle předpisu dělal pravou zmrzlinu bez vanilky a strojku. nemusela se míchat a jen zmrazila a dala se jíst přímo lžičkou. Bohužel už za ním nejezdím a nemohu ji udělat v Čechách
Medvědice 17:27 04.05.2012
Určitě chladivé dobrotky okusím... :-) A je mi celkem jedno, kolik kJ přitom přijmu.... Sladké ptěšeoní má být hlavně chutné....