Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Naučte se pár triků od profesionálů, aby váš přípitek stál za to.

Silvestr bez faux pas: Aby otvírání sektu neskončilo výbuchem

Sekt - 6
zdroj: oficiální zdroj Sekt - 6
aktualizováno 31.12.2017, 00:05 | 31.12.2017, 00:05 | doma.cz

Naučte se pár triků od profesionálů, aby váš přípitek stál za to.

Vzpomínáte, jaké to bylo poprvé? Jak jste se bála, aby vám korková zátka sektu nevyrazila oko, mířila jste lahví do prázdna a modlila se? Teď je ale na čase pokročit o krůček dál. Jenom se správnou přípravou si totiž můžeme vychutnat „bublinky“ v jejich plné kráse.


Každý jsme někdy zažili slavnostní přípitek, který se proměnil ve frašku. Typicky o Vánocích nebo na Silvestra vytáhl tatínek přetlakovanou lahev sektu a uvolnil korkovou zátku, která se rozletěla po pokoji, a zatímco se zbytek rodiny kryl pod stolem a za barovým pultem, zátka udělala díru ve stropě. Většina šumivého moku už v tu chvíli vytryskla na podlahu, takže pak měl každý možnost ochutnat s bídou dva loky lahodného sektu. Podobná komedie se ale vůbec nemusí opakovat, pokud se naučíte pár jednoduchých triků od profesionálů.


Bublinky milují chlad, jako my milujeme sekt


Připravit sekt k přípitku není žádná věda. Přestože už jste celí nažhavení slavit, základem úspěchu je počkat si, až se lahev pořádně vychladí. „Ideální je mít lahev alespoň jeden den ve tmě a v klidu při teplotě 3 až 5 °C. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok a jeho chuť by se po rozmrazení už znovu nerozvinula do všech barev,“ vysvětluje dvojnásobný sommelier ČR David Král David Král, odborník značky Bohemia Sekt. Lepší je proto dát sekt raději na delší dobu do ledničky než na chvilku do mrazáku. Na horské chatě může ledničku nahradit chladnější předsíň anebo třetí schůdek sklepa odshora, kde ještě nepanují teploty kolem nuly.

 

Sekt - 8
(Foto: oficiální zdroj)


Sekte – otevři se!


Otevírání lahve šavlí a podobné frajeřinky raději nechte zkušenějším. Sekt můžete jednoduše a bezpečně otevřít tak, že nejdřív opatrně sejmete vrchní kapsli i drátěnou sponu a lahev nahnete do úhlu 45 stupňů. To samo o sobě brání předčasnému výbuchu a rozlití sektu. Rukou jistíte korek, kdyby chtěl vyletět dřív, než čekáte.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Chystáte se dnes otevřít sekt? Přečtěte si nejprve o historii přípitku i častých mýtech
Šampaňské nebo sekt? Rozdíly v ceně i kvalitě!
Jak správně podávat sekt? FOTONÁVOD

 

„Málokdo ví, že otáčíme vždy lahví, nikoliv korkem. Točíme s ní tak dlouho, než se korková zátka uvolní. Sekt potom servírujeme do sklenek typu flétna, ale ne víc než do půlky,“ dodává sommelier. V úzkých a dlouhých skleničkách totiž bublinky tak rychle nevyprchají, a můžeme si je tak nechat lehce stoupat do hlavy celý večer.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře