Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Česnekové jednohubky a chipsy jsou možná klasika, ale vaše hosty moc nenadchnout. Servírujte na sváteční stůl několik originálních dobrot. Nebojte se experimentovat s exotickými chutěmi, ani dopřát klasickým pokrmům netradiční zpracování. S našimi...

Silvestrovské pohoštění: Zkuste ho zdravě, originálně i exoticky

Silvestrovské pohoštění
zdroj: Thinkstockphotos Silvestrovské pohoštění
aktualizováno 29.12.2017, 00:58 | 29.12.2017, 00:58 | doma.cz

Česnekové jednohubky a chipsy jsou možná klasika, ale vaše hosty moc nenadchnout. Servírujte na sváteční stůl několik originálních dobrot. Nebojte se experimentovat s exotickými chutěmi, ani dopřát klasickým pokrmům netradiční zpracování. S našimi tipy nesáhnete vedle.

Blíží se čas silvestrovských oslav a to je chvíle, kdy začínáme přemýšlet, čím novým a dobrým bychom překvapili rodinu a přátele. Co to letos pojmout nově a kromě klasických receptů ozdobit stůl pár novinkami z netradičních ingrediencí? Hosté jistě ocení, že u vás ochutnali něco nového výborného a budou chtít recept!

 

PRO VEGETARIÁNY
Pomazánka z červené čočky

 

Silvestrovské pohoštění - 3
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:

• 200 g červené čočky Bioharmonie
• 5 lžic olivového oleje Biolinie
• 2 stroužky česneku
• 1 cibuli nakrájenou na kostičky
• 1 střední nastrouhanou mrkev
• šťávu z citronu podle chuti
• 1 lžičku soli
• cca 600 ml vody
• kari koření

Postup:


Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.
Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie.

 

EXOTICKÉ

Hummus z fazolek mungo

 

Silvestrovské pohoštění - 4
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:


• 120 g loupaného munga Bioharmonie
• 120 g sezamové pasty tahini
• 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
• 1 stroužek česneku
• 1/2 lžičky soli
• špetka pepře


Postup:


Mungo vařte v 360 ml vody se špetkou soli. Vařte do změknutí, cca 20 minut. Uvařené mungo fazolky sceďte, vložte do mixéru, přidejte tahini pastu, citrónovou šťávu, česnek a sůl. Směs rozmixujte do hladka.
Pomazánku servírujte pokapanou olivovým olejem a posypanou čerstvě namletým pepřem nebo opraženým římským kmínem.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Připravte si pomerančový likér – originální dárek i skvělé pití RECEPT
SILVESTR: Rychlé pohoštění za pár korun
SILVESTROVSKÉ POHOŠTĚNÍ: Slané mlsky uleví přeslazeným jazýčkům RECEPTY

 

BEZLEPKOVÉ

Krekry z rýžové mouky

 

Silvestrovské pohoštění - 6
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:

• 150 g rýžové mouky Bioharmonie
• 1 lžička sladké mleté papriky
• 50 g másla
• 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
• 2 našlehané vejce (trochu si odložíme stranou na potření těsta)
• sůl, pepř
• dle chuti: chia semínka, sezam, len, konopná semínka, slunečnicová a dýňová semínka, mák, mandle, směsi koření, bylinky apod.


Postup:


Smíchejte mouku, papriku, sůl a pepř. Tuto směs spolu s máslem propracujte a vytvořte drobenku. Přidejte ¾ nastrouhaného sýra a našlehaná vajíčka. Zpracujte v těsto a nechte 10 minut uležet. Plech vyložte pečícím papírem a na něj rozválejte těsto na co nejtenčí plát. Plát potřete ušlehaným vejcem, posypejte semínky či kořením a lehce zaválejte, aby semínka z krekrů neopadávala. Posypte ještě zbylým sýrem. Kolečkem na krájení pizzy rozkrájejte na širší proužky, čtverečky či trojúhelníky. Jednotlivé tvary od sebe neoddělujte a rozlámejte je nebo rozkrájejte podle řezů až po upečení. Pečte v předehřáté troubě na 160°C 15-18 minut, jen do lehkého nazlátnutí.

 

NETRADIČNÍ

Quiche z bílé quinoy

 

Silvestrovské pohoštění - 7
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:


• 180 g (1 hrnek) bílé quinoy
• 1 červená cibule, ½ zeleného pórku
• 2 stroužky česneku
• 1 malá brokolice
• ½ červené papriky
• 1 lžička římského kmínu
• 2 vejce
• rýžová smetana Isola Bio (prodává probio.cz)
• sůl


Postup:


Quinou uvařte v lehce osolené vodě (poměr 1 : 2). Zvlášť uvařte také brokolici (stačí 5 – 8 minut varu). Mezitím si očistěte a nakrájejte zeleninu.
Na olivovém oleji osmahněte cibulku, přidejte pórek, papriku, česnek a římský kmín. Lehce opražte. Poté, co se uvaří brokolice, přidejte ji k restované zelenině. Směs nechte vychladnout a vmíchejte rýžovou smetanu, vejce a nasekané bylinky a směs osolte dle vlastní chuti.
Formu na koláč (průměr cca 27 cm) nebo pekáček vyložte pečicím papírem a dno poklaďte uvařenou quinou a lehce stlačte. Na tento korpus poté nalijte směs ze zeleniny. Do směsi můžete místy vtlačit mozarellu nebo ovčí či kozí sýr.
Pečte na 200 °C cca 20 minut. Podávejte teplé.

 


STAROČESKÉ
Kapří hranolky

 

 

Silvestrovské pohoštění - 5
(Foto: oficiální zdroj)

 

Vůně smažených rybích hranolků je lákadlem hlavně pro toho, kdo si chce pochutnat na rybě bez kostí. Zamilují si je i děti, pro které je slovo „hranolky“ téměř magické.


Potřebujete:


• 500 g kapřích filetů
• 3 stroužky česneku
• 1 lžička soli
• 100 ml bílého vína
• 50 ml worcestrové omáčky

 

Na obalení a smažení:
• 50 g hladké mouky
• 30 g strouhanky
• 1 lžíce škrobu
• lžička sladké papriky
• 1 lžička mletého zázvoru
• 1 lžička mletého kmínu
• olej na smažení

 

Postup:
1. Filety nakrájejte na 1 cm silné nudličky, a pokud je potřeba, zbavte je kůže.
2. V misce smíchejte víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek. Do této marinády alespoň na hodinu naložte kapra.
3. V jiné nádobě smíchejte všechny ingredience na obalení.
4. Marinované kousky kapra obalte v připravené směsi a na oleji smažte dozlatova.

 

JEDNODUCHÉ
Tyčinky se sýrovým dipem

 

Silvestrovské pohoštění - 8
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:

(na dva plechy)


• 350 g hladké mouky
• 150 ml vlažné vody
• 3 lžíce oleje
• 1 lžička soli
• ½ lžičky cukru
• 8 g droždí

 

Na sýrový dip:
• 100 g zakysané smetany
• 1 lžíce majonézy
• 60 g modrého sýra
• lžička citronové kůry
• sůl, pepř

 

Postup:


1. V míse smíchejte mouku se solí.
2. Do středu mouky udělejte důlek a do něj vlijte vodu a olej. Přidejte nadrolené droždí a cukr. Nechte pár minut odstát.
3. Poté vypracujte pružné těsto.
4. Z těsta tvarujte tenké tyčinky a ty skládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
5. Tyčinky pečte dozlatova na 200 °C asi 15 min.
6. Během pečení si připravte si sýrový dip. V misce rozmačkejte modrý sýr s majonézou.
7. Sýrovou směs smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte citronovou kůru.
8. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s křupavými tyčinkami.

 

PIKANTNÍ

Pepřový hermelín s vánočním čatní

 

Silvestrovské pohoštění - 1
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:
1-2 Hermelíny Král Sýrů Zelený pepř
Čatní:
3 jablka
2 bílé cibule
100 g cukru
2 lžíce medu
100 ml bílého vinného octa
100 ml vody
5 ks hřebíčku
1 lžíce kurkumy
1 lžíce skořice / 1-2 ks celé skořice na ozdobu
10 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
20 g mraženého rybízu
1 mandarinka na plátky
3 bobkové listy
Šťáva z citronu
Vlašské ořechy na ozdobu


Postup:


V hrnci mírně orestujte najemno nasekanou cibulku s máslem, přidejte fíky a třtinový cukr nebo fíkovou marmeládu. Po 5 minutách přidáme balzamikový ocet a horkou vodu, přidáme další ingredience - kari, hořčičné mleté semínko, špetku soli, pepř, citronovou kůru a ohříváme na mírném ohni dalších 30 minut. Lískové oříšky dáme do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů a necháme 5 minut péct pro větší křupavost. Hotové čatní podáváme s hermelínem, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a vínem typu Chardonnay barrique.

 

OSVĚŽUJÍCÍ

Paprikový hermelín s toskánským čatní

 

Silvestrovské pohoštění - 2
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:


1-2 Hermelíny Král Sýrů Lahůdková paprika
Čatní:
4 červené cibule
50 g třtinového cukru
20 ml červeného vinného octa
30 ml balzamikového octa/sirupu
20 ml vody
1 celý česnek
1 lžíce oleje
50 g másla
1 malá lžička hořčičného semínka
20 g nastrouhaného zázvoru
4 kusy sušených rajčat
Kousek chilli papričky
Snítka rozmarýnu
Pepř, sůl
Pražené mandle na ozdobu


Postup:


Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme celý česnek a necháme v oleji pár minut rozvonět, pak vyndáme. Do česnekového oleje přidáme cibulku nakrájenou na jemné proužky a cukr a 15 minut necháme karamelizovat. Do směsi postupně přidáme vinný ocet, balzamikový ocet a zalijeme trochou vody. Vaříme dalších 10 minut, přidáme čerstvý zázvor podle chuti chilli, pepř, sůl, hořčičné semínko, pár snítek rozmarýnu a 2 sušená rajčata. Zbylá rajčata můžeme použít na ozdobu. Toskánské čatní nejlépe chutná s hermelínem, praženými mandlemi a vínem Cabernet Sauvignon.

 

SLADKÉ

 

Vánoční dortíky na špejli

 

Silvestrovské pohoštění - 9
(Foto: oficiální zdroj)

 

Potřebujete:

(na 40 kusů)


• 140 g hladké mouky
• 50 g mletých mandlí
• 100 g krupicového cukru
• 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
• 1 vanilkový cukr
• 4 lžičky skořice
• 2 vejce
• 100 g rozpuštěného másla
• 120 ml mléka
• 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc

 

Ingredience na krém:
• 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
• 1 lžička citronové kůry
• 1 vanilkový cukr
• 1 lžička skořice


Ingredience na polevu a zdobení:
• 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
• jedlé dekorace
• špejle nebo tyčky na lízátka

 

Postup:


1. Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.
2. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
3. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
4. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.
5. Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.
6. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.
7. Kuličky nechte vychladit v lednici.
8. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
9. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.
10. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře