Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Jak vybrat správný chřest a jak s ním správně zacházet?Kvalitní a odborně upravený chřest je jídlem, na němž si pochutnají i labužníci.

Dietní bomba: chřestové recepty

Vložit video na:

aktualizováno 17.05.2012, 12:13 | 17.05.2012, 11:13 | TV Nova

Jak vybrat správný chřest a jak s ním správně zacházet?Kvalitní a odborně upravený chřest je jídlem, na němž si pochutnají i labužníci.

 

Ve světě jsou nejznámější bílý, zelený, fialový a divoký. Na našem trhu se nejčastěji objevuje bílý a zelený. V obou případech se jedná o jednu a tu samou rostlinu, resp. její výhonky.

 

Pro bílý chřest se výhonky zakrývají černými plachtami, aby se k nim nedostalo sluneční světlo a neproběhla fotosyntéza, v případě zeleného chřestu se naopak sluneční paprsky nechají na výhonky působit.

 

 

Chřest jako lék na potenci?


O chřestu se říká, že je to báječný prostředek zvedající chuť na sex. Naše prapředky k této úvaze vedl hlavně tvar chřestu. Pro vědce to byla dlouho jen pověra. Ale v druhé půlce 20. století zjistili, že chřest obsahuje hodně minerálů - fosforu, vápníku a draslíku. Ty opravdu zlepšují kondici a přispívají k větší chuti na sex.

Nejlepší chřestové lahůdky! Chutnají a udržují štíhlou linii

 

 


Protože je chřest křehký a často se láme, je dobré ho při loupání položit na prkýnko a loupat ho od konce křehké hlavičky směrem k řezu. Slupky nevyhazujeme, uděláme z nich vývar. Před vařením chřest můžeme svázat a vaříme ho nejlépe ve speciálním hrnci se sítkem. Vaříme buď ve vodě, parní lázni, můžeme přidat víno, cukr, citron.

 


Tip! Chřest má na 100 g jen 94 kJ


Zachřestěte si!


Oblíbená je třeba chřestová krémová polévka nebo chřest zapečený se sýrem, výborný je také do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu. Chřest se jí samozřejmě i syrový (v této podobě si zachovává všechny výživné látky), ale většinou se upravuje tepelně.


Jaký si koupit?


Základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový. Tyto druhy se však mezi sebou i dále kříží, takže se můžete setkat také s bílo-fialovou nebo fialovo-zelenou odrůdou. Za nejlahodnější se považuje chřest bílý, který má jemnou chuť a silné stonky (čím tlustší, tím lepší).

 


Základní holandská omáčka na přelití vařeného chřestu

 

Tescoma s chutí - 4.5.2010 - Filet z lososa s chřestem
(Foto: TV Nova)

 

Suroviny

3 žloutky, 50 ml studené vody, 220 g másla, 1/2 citrónu sůl, bílý pepř

 

Příprava


Žloutky s vodou vyšleháme v rendlíku se silným dnem do pěny – rendlík vložíme do vodní lázně a za stálého intenzivního šlehání připravíme hustou pěnu (nesmí se přehřát, jinak se srazí!).

 

Rendlík s dostatečně stabilní pěnou odstraníme z tepla a za stálého šlehání vmícháme přepuštěné máslo. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí a bílým pepřem.

Doba přípravy: 20 minut

 

 


Vepřové medailonky s restovaným chřestem

 

Zapečený krůtí steak s chřestem
(Foto: TV Nova)

 

 

Suroviny

200 g bílého chřestu, 200 g zeleného chřestu, 30 g olivového oleje, sůl, 1 citrón, 2 pomeranče , 200 g holandské omáčky, 400 g vepřové panenky, grilovací koření, 400 g brambor

 

Příprava


Oloupaný chřest zvolna orestujeme na oleji a ochutíme solí a citronovou šťávou. Dílky jednoho pomeranče lehce prohřejeme ve šťávě z druhého pomeranče a přidáme do připravené základní holandské omáčky (jenom tolik, aby omáčka příliš nezřídla!).

 

Maso nakrájíme na medailonky, ochutíme grilovacím kořením a opečeme na oleji. Při podávání doplníme medailonky směsí bílého a zeleného chřestu a přelijeme holandskou omáčkou s pomerančem. Jako přílohu podáváme různě upravené brambory.

 

Doba přípravy: 35 minut

 

 


Chřestový koláč

 

 

Suroviny

200 g hladké mouky, 80 g másla, 2 žloutky, 80 g zakysané smetany, 5 g soli, 60 g sušené šunky, 20 g strouhaného parmazánu, 250 g bílého chřestu, 250 g zeleného chřestu, 200 ml smetany, 50 g strouhaného ementálu, pepř

 

Příprava


Mouku promícháme se změklým máslem, přidáme žloutky, zakysanou smetanu a sůl a zpracujeme. Hotové těsto necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté ho rozválíme na tenčí plát (2 až 3 mm), který vložíme do formiček nebo na plech.

 

Na něj poklademe plátky šunky a nasypeme třetinu parmazánu. Očištěný chřest nakrájíme na plátky, promícháme se smetanou, parmazánem a ementálem, lehce opepříme a navršíme do formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 až 20 minut při 180 °C. Koláč chutná nejlépe vlažný.

Doba přípravy: 70 minut

 

Polévka

 

 

Chřestová pochoutka - 1

Z každé várky vařeného chřestu zbyde  dost dřevnatějších konců, které je třeba rozvařit o něco více. Použít lze  i část vody (je dost slaná), přidat pár celých či polámaných stonků. Pokrájejte vše na menší kousky a doplňte mlékem (může být i smetana). Zahustit lze  trochou škrobu nebo instantní jíšky, a servírujte s lžící parmazánového sýra navrch. Ochutit můžete muškátovým oříškem nebo bílým pepřem.-

 

 

Chřest se sýrem a šunkou

 


Tahle kombinace chutná skoro každému. Pokud s chřestem začínáte, právě tohle je nejsnadnější způsob přípravy. Nic komplikovaného, přitom působí efektně.

 

Chřest uvaříme, na pánvičce opečeme šunku na másle. Do zbylého tuku hodíme hrst strouhanky a lehce osmahneme. Chřest můžeme do šunky zamotat, přelijeme máslem se strouhankou. Můžeme podávat s chlebem s máslem.
 

 

Chytré tipy na přípravu


- Výhonky chřestu opláchněte a oloupejte škrabkou na brambory směrem od hlavičky dolů.

 

- Před vařením svažte stonky chřestu nití, nebudete potom muset lovit z hrnce jednotlivé výhonky a riskovat, že se rozlámou.

 

Hlavičkami vzhůru vložte otýpky do vroucí vody, do které můžete přidat sůl, cukr, citronovou šťávu nebo i například česnek nebo bobkový list. Hladina vody v hrnci by měla sahat těsně pod hlavičky stonků.

 

- Chřest vařte bez poklice, bílý asi 12 minut, zelený a fialový 10 minut – záleží však především na tom, jak jsou výhonky silné a tvrdé. Chřest by se ale na rozdíl od těstovin nebo zeleniny neměl vařit „al dente“, protože připravený „na skus“ nemá optimální chuť.
 

 DALŠÍ RECEPTY NAJDETE ZDE:

Chřest podle Changa: Na grilu a s omáčkou miso

Babicovy skvělé recepty s chřestem!

Nejlepší chřestové lahůdky! Chutnají a udržují štíhlou linii

 

 

 
3 hlasů
Vaše hodnocení