Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Grilování se sous-vide.

Sous-vide biftek dokončený na grilu: Recept pro fajnšmekry

Sous-vide biftek dokončený na grilu - 8
zdroj: oficiální zdroj Sous-vide biftek dokončený na grilu - 8
aktualizováno 07.05.2016, 00:47 | 07.05.2016, 00:47 | doma.cz

Grilování se sous-vide.

Grilování masu dodá výraznou chuť a vůni, ale může se snadno stát, že neodhadnete sílu žáru v grilu a maso zvenku spálíte – bude vysušené a tvrdé, ale zároveň uvnitř zůstane nedodělané. Nejlepším způsobem, jak dosáhnout dokonale ogrilovaného masa, je použití metody sous-vide.

 

Sous-vide biftek dokončený na grilu - 2
(Foto: oficiální zdroj)

 

Pokud jste o ní ještě neslyšeli, jedná se tepelnou úpravu potravin při nízké a konstantní teplotě ve vodní lázni. Potravina je přitom uzavřena do vakuového obalu, aby si zachovala uvnitř veškerou chuť a šťávu. Potřebujete k tomu vakuový hrnec sous-vide a vakuovačku. Po uvaření a vyndání z vodní lázně stačí maso jen na pár minut hodit na gril.

 

Sous-vide biftek dokončený na grilu - 9
(Foto: oficiální zdroj)

 

Nejen že vám odpadne netrpělivé čekání a hlídání masa, ale vyhnete se i nerovnoměrnému opékání. Díky tomu, že nebude z masa odkapávat přepálený tuk, snížíte vystavení působení nežádoucích chemických a karcinogenních látek. Grilování se tak stane zdravějším. Navíc bylinky, které spolu s masem zavakuujete, prostoupí skrz celou surovinu a budou v hotovém jídle cítit, přestože je již při grilování nepoužijete.


Sous-vide biftek dokončený na grilu


Suroviny:


• 150 g vyzrálé pravé hovězí svíčkové
• mořská sůl
• čerstvě mletý pepř
• snítka tymiánu a rozmarýnu
• 15 g másla
• několik kuliček růžového pepře
• kousek špeku na pomazání mřížky grilu

 

Postup přípravy:


Nastavte sous-vide lázeň o dva stupně níže, než je daná teplota odpovídající kýženému propečení masa v jeho středu (tj. rare 50 °C, medium rare 53 °C, medium 58 °C).

 

Očistěte hovězí svíčkovou, osolte ji, opepřete čerstvě mletým pepřem a zabalte ji do pruhu potravinové folie, aby držela tvar válce.

 

Sous-vide biftek dokončený na grilu - 1
(Foto: oficiální zdroj)

 

Vložte do pytlíku určeného pro sous-vide vaření spolu s čerstvými bylinkami a zavakuujte.

 

Sous-vide biftek dokončený na grilu - 3
(Foto: oficiální zdroj)

 

Sous-vide biftek dokončený na grilu - 4
(Foto: oficiální zdroj)

 

Přesuňte do předehřáté lázně, aby maso bylo zcela ponořeno, a nechte zde maso 60 - 120 minut podle průměru masa. Po vyndání z lázně z masa odstraňte folii a bylinky.

 

ZKUSTE TAKÉ:

Grilovací sezóna je tu! Rady jak na to a NEJLEPŠÍ RECEPTY
4 nejlepší marinády na maso, které zvládne každý!
Jarní grilování: Ukážeme vám, jak na domácí burger!

 

Mříž maximálně rozpáleného grilu pomažte špekem a na místo s nejvyšší teplotou položte vždy každou stranou biftek tak, aby se na povrchu utvořila hnědá "kůrka".

 

V ohnivzdorné misce na grilu rozpusťte máslo s několika kuličkami růžového pepře. Vložte ogrilované maso do tohoto lůžka a nechte ho pár minut odpočinout mimo gril.

 

Servírujte například s uvařenými brambory, které následně pomažete sádlem a ogrilujete. Nebo s grilovanými žampiony či plátky fenyklu.

 

Sous-vide biftek dokončený na grilu - 7
(Foto: oficiální zdroj)

 

Autorkou receptu je Veronika Kokešová z blogu MENUdomu.cz, za který získala titul Blogerka roku 2013 a 2014 v kategorii FOOD.

1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře