Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Bílá pšeničná mouka je bez pochyb tradiční surovinou pro přípravu vánočního cukroví. Bohužel vzhledem ke způsobu zpracování nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Existují ale takové mouky, ze kterých lze upéct stejně dobré nebo i lepší pokrmy a při...

Špaldové linecké či žitné perníčky? Nejen z bílé mouky se dá péct!

Perníčky
zdroj: oficiální zdroj Perníčky
aktualizováno 05.12.2015, 00:43 | 05.12.2015, 00:43 | doma.cz

Bílá pšeničná mouka je bez pochyb tradiční surovinou pro přípravu vánočního cukroví. Bohužel vzhledem ke způsobu zpracování nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Existují ale takové mouky, ze kterých lze upéct stejně dobré nebo i lepší pokrmy a přitom se nepřipravíme o vitamíny, vlákninu a minerály. Kterými moukami můžeme letos tu bílou nahradit?

Historie bílých mouk vznikla teprve v posledních dvou stoletích, kdy se z praktických důvodů začalo obilí nejprve obrušovat a pak mlít. „Odstraněním vnější obalové vrstvy a klíčku zrna získáme sice mouku s delší trvanlivostí a konstantní kvalitou, nicméně z pohledu výživy je to zcela prázdná potravina, protože právě obal a klíček obsahují ty nejdůležitější minerální látky, vitamíny a vlákninu,“ vysvětluje odbornice na biopotraviny a zdravou stravu Ing. Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio, vyrábějící bio mouky.

 

Bílá pšeničná mouka má nepochybně výborné pekařské vlastnosti, ale nejen z ní se dají péct skvělé pokrmy. Pusťte do své kuchyně také mouky celozrnné a mouky z tzv. zapomenutých plodin, jako je například špalda či pohanka. Obohatíte tím své pokrmy o důležité živiny a zpestříte si jídelníček.

 

„Změna jídelníčku nemusí být nikterak zásadní, chceme-li dosáhnout pozitivních změn. Naučte se třeba nahrazovat pouze část pšeničné mouky jinými druhy a postupně je pravidelně používat při svém vaření, pečení či zahušťování. Pro začátek můžete vyzkoušet například mouku špaldovou, pohankovou nebo žitnou. Já osobně doporučuji k vánočnímu pečení mouku špaldovou, protože dodává pokrmům jemnou oříškovou příchuť,“ doplňuje Hernychová.

 

Pšenice špalda představuje jednu z nejstarších původních obilovin. Oproti klasické pšenici nebyla uměle přešlechtěna, zachovala si vysoký obsah živin i lepší stravitelnost pro náš organizmus. Stačí jí nahradit třeba 1/3 pšeničné mouky. Špaldová chuť dodá pokrmu určitou výjimečnost a typickou oříškovou chuť. Špaldová mouka je výborná do vánočního pečiva, koláčových a buchtových těst, ale i do polévek, kaší a na běžné zahušťování omáček.

 

Skvělou příležitostí pro vyzkoušení této změny je pečení vánočního cukroví. Zde je pár jednoduchých receptů, které jsou tradičně součástí Vánoc a které jsou pro začátek ideální.

 

Linecké z pohankové a špaldové mouky


300 g celozrnné špaldové mouky (např. Bioharmonie), 200g pohankové mouky (např. Bioharmonie),
100g javorového sirupu, 270 g másla, pikantní džem

 

Linecké cukroví
(Foto: oficiální zdroj)

 

Všechny suroviny zpracujeme v těsto a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu. Odležené těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary. Ve vyhřáté troubě pečeme cca na 150°C asi 20 min. Necháme vychladnout, poté natřeme džemem a slepíme. Cukroví je po dvou dnech měkké.

 

Žitné medové perníčky


860 g celozrnné žitné mouky (např. Bioharmonie), 4 vejce, 4 velké lžíce medu, 350g třtinového cukru, 1 polévková lžíce perníkového koření, citrónová kůra z bio citrónu bez chemického ošetření, 250 g sádla, 1 bio prášek do pečiva (vinný kámen), vejce

 

Perníčky
(Foto: oficiální zdroj)

 

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary, které pak rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ihned po vyndání z trouby pomažeme rozšlehaným žloutkem.


ČTĚTE TAKÉ:

Upečte si BEZLEPKOVÉ cukroví! Recepty na nejoblíbenější druhy
RECEPTY na tradiční české cukroví. S nimi doma zazáříte!
Přípravy na Vánoce: Na co nezapomenout

 

Špaldová vánočka


300 g celozrnné špaldové mouky (např. Bioharmonie), 300 g bílé pšeničné mouky (např. Bioharmonie), 100 g přírodního třtinového cukru (např. Bioharmonie), 120 g másla, 3 žloutky, 40 g droždí, 250 ml mléka nebo rýžového, sojového, špaldového nápoje Isola Bio, 60 g hrozinek (např. Bioharmonie), citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu, muškátový oříšek, 50 g vlašských ořechů, mandle, sůl

 

Vánočka
(Foto: oficiální zdroj)

 

Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či obilný nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny vykynout.

 

Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělíme těsto na 9 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočku. Vánočku (snažíme se ji dělat co nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu na 200°C).

 

Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi. Nejprve pečeme (10 minut) na maximální teplotu, poté snížíme teplotu na 140-150°C a pečeme dalších 25-35 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, je hotovo.


Další (nejen) vánoční recepty z alternativních mouk najdete na www.bioweb.cz.

 
9 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře