Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Poznejte největší trendy letního stravování.

Stíháte gastro trendy? Jen bio už nefrčí, teď se jí root-to-leaf a nose-to-tail + 5 lehkých letních receptů

Žena v kuchyni
zdroj: Thinkstockphotos Žena v kuchyni
aktualizováno 18.06.2017, 00:57 | 18.06.2017, 00:57 | doma.cz

Poznejte největší trendy letního stravování.

Lidé ve svých jídelníčcích začali díky stoupajícím teplotám nahrazovat smažené rychlovky a těžké maso zeleninou a lehkými zeleninovými pokrmy. Velkým trendem se stává ekologická gastronomie. Tedy spotřeba jídla donedávna považovaného za zbytky či odpad.

 

Můžete narazit na přípravy „root-to-leaf“, v překladu od kořínku po lístek, kdy využijete skutečně komplet rostlinu. Pokud mluvíme o pokrmech zvířecích, existuje podobný trend a způsob zpracování „nose-to-tail“, od čumáku po ocásek.

 

Boom mezi stravováním je nový typ makrobiotické stravy neboli raw food. Je to v podstatě makrobiotická strava dotažená do konce. Nazývá se vitariánství a vychází z čisté spotřeby syrové stravy. Potraviny nesmějí být upravovány při více jak 42°C. Celá raw filozofie se točí kolem důležitosti enzymů, které se vařením ničí. Konzumace pouze syrových jídel díky své nenáročnosti zlepšuje imunitu vůči nemocem, zpomaluje lidské stárnutí a zvyšuje vaší životní energii. Ovšem i zde platí všeho s mírou.

 

Moderním je i využití tuzemských potravin. Populace začala ve velkém nakupovat potraviny přímo od farmářů. Mnozí dokonce započali pěstovat zeleninu, ovoce a bylinky doma nebo na zahradě.

 

 

V oblibě zůstávají bulgur, kuskus, chia semínka, čočka beluga, quinoa, kamut i špalda, tedy zdravější alternativy klasických příloh.


Beluga čočka s pečenými rajčaty a avokádovou cuketou

 

K přípravě bude zapotřebí hrnek beluga čočky, 8 menších rajčat, 3 střední cukety a avokádo. O chuť se dále postará šťáva z půlky citrónu, lžíce javorového sirupu (může být i agáve nebo rýžový), 2 lžíce olivového oleje, hrst dýňových či slunečnicových semínek a čerstvá rukola, popřípadě kopr na dozdobení.

 

Postup je jednoduchý. Do předehřáté trouby na 150°C vložíme plech s pečícím papírem a na něm nakrájené rajčata. Zakápněte s olivovým olejem a lehce dochuťte solí a pepřem. Pečte zhruba hodinu a půl. Čočku propláchněte, zalijte dvěma hrnky vody a vařte zhruba 20 minut. Cukety škrabkou nakrájejte na tenké nudle. Avokádo společně s citrónovou šťávou, sirupem, olivovým olejem a trochou vody rozmixujte dohladka. Konzistence směsi by měla být tekutá. Směs vložte do mísy s cuketou a důkladně promíchejte. Semínka krátce opražte na pánvi. Servírovat můžete dle libosti. Doporučuji naspod vložit čočku vprostřed s cuketou a avokádem. Navrch opečená rajčata, posypané bylinkami a opraženými semínky.

 

Kukuřičná kaše s chia semínky

 

Ingredience: 1 díl kukuřičné mouky, popřípadě kukuřičných vloček, 3-4 díly vody, 1-2 lžíce semínek chia.

 

Příprava výživné kaše, která je ideální na správné nakopnutí dne je následující. Kukuřičné vločky (mouku) zalejte vodou a postavte na plotnu. Při houstnutí kaše přidejte chia semínka a nechte odstát. Výsledná kaše se dá nakombinovat dle chuti. Můžete k ní přidat ovoce a vytvořit z ní skvělou snídani nebo jí spojit s rybou, krůtím či kuřecím masem a rázem z ní udělat vydatnou po tréninkovou večeři.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Milujete maso? Zkuste DIETU jako z doby kamenné!
Milujete sladké, ale nechcete hřešit? Zkuste výborný RAW DORT
Poloviční vegetarián = poloviční v pase!

 

Kuskus s banánem

 

K přípravě budeme potřebovat 500 ml raw mléka (kokosové, mandlové, popřípadě sójové), 250 g kuskusu a tři banány.

 

Mléko nalijeme do hrnce a necháme ho ohřát. Do ohřátého mléka vsypeme kuskus a necháme odstát. Až kuskus pojme veškeré mléko, vmícháme rozmačkaný banán. Dochutit můžete podle chuti. Přidat můžete například strouhané ořechy a lžičku arašídového másla. Jídlo je vhodné na přesnídávku (v dopoledních hodinách).

 

Letní bulgurový salát s cizrnou

 

Ingredience: 1 šálek bulguru, 1,5 lžičky soli, 1/3 šálku nasekané červené cibulky, 1 nakrájená červená paprika, 1 menší nakrájená okurka, ½ šálku nasekaného čerstvého kopru, 1/3 šálku nasekané čerstvé petrželky, 400g cizrny, šťáva z citrónu. ¼ šálku olivového oleje, stroužek česneku, ½ lžičky pepře, lžička mletého kmínu, lžička cukru

 

Bulgur uvařte v poměru 1:2 (bulgur : voda). Zalejte vroucí vodou, přidejte sůl a kapku oleje. Dvě minuty povařte a nechte odstát 20 minut. Zeleninu vložte do mísy a smíchejte společně s vychladlým bulgurem a cizrnou. Dochuťte bylinkami, solí, pepřem, olivovým olejem a citronovou šťávou. Pokrm nechte 1-2 hodiny odležet v lednici. Podávejte studené.

 
Quinoa s letní zeleninou

 

Ingredience: 1,5 hrnku quinoi, 3 hrnky zeleninového vývaru, 3 cherry rajčátka, 3 mrkve, 1 menší cuketa, 3 lžíce kokosového oleje, 100g čerstvého sýra (mozzarella, parmazán, kozí sýr), čerstvá bazalka

 

Quinou několikrát propláchněte horkou vodou (v sítu). Opláchnutou quinou zalejte vývarem a vařte zhruba 20 minut (než změkne). Ke konci přimíchejte přepasírovaná rajčata a nechte odstát. Během toho si nakrájejte zeleninu na kostičky a vložte do hrnce společně s rozehřátým olejem a za občasného míchání restujte 8-10 minut než zelenina změkne. Nakonec smíchejte vše dohromady, přidejte na kostičky nakrájený sýr a jednotlivé porce dozdobte čerstvou bazalkou.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře