Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Nechcete vyhazovat shnilé ovoce a zeleninu do koše? Zde je 20 tipů, jak vám vydrží déle.

STOP plýtvání: 20 triků, které prodlouží životnost ovoce i zeleniny

Zelenina
zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com Zelenina
aktualizováno 11.06.2018, 10:02 | 09.06.2018, 00:21 | Doma.cz/tvnoviny.sk

Nechcete vyhazovat shnilé ovoce a zeleninu do koše? Zde je 20 tipů, jak vám vydrží déle.

I vám se často stává, že po nakouknutí do lednice či spíže zjistíte, že velké množství ovoce a zeleniny se už kazí? Možná za to může jejich nepřehledné a nesprávné uskladňování.

 

Rozlučte se s naklíčenými bramborami, plesnivým ovocem či zvadlým salátem. Máme pro vás 20 skvělých tipů, díky kterým nyní uchováte ovoce a zeleninu čerstvé mnohem déle a prodloužíte jejich životnost až o několik dní.

 

1. Před uskladněním ovoce ani zeleninu nemyjte. Vodou z nich můžete odstranit přirozenou ochranu proti hnilobě. V případě, že je zelenina špinavá, raději ji přetřete suchým hadříkem.

 

2. Zbavte se zlozvyku dávat všechno do chladničky. Některé druhy ovoce a zeleniny do ní prostě nepatří. Nikdy tam nedávejte salátové okurky, papriku ani rajčata - ztratí svou konzistenci.

 

3. Ovoce a zeleninu dávejte do chladničky pouze v případě, že jsou zralé. V opačném případě tam dříve shnijí, než dozrají.

 

 

4. Pokud vám zůstala už oloupaná a nakrájená zelenina, a nebudete ji ihned konzumovat, dejte ji do chladničky v nádobě s vodou. Tento trik funguje zejména v případě celeru a mrkve.

 

5. Skladování brambor a cibule pohromadě je sice zažitým, ale nesprávným zvykem. Pokud je uložíte na stejné místo, začnou jim klíčit výhonky a stávají se nepoužitelnými. Vždy je proto umísťujte na oddělená místa.


6. Milujete bobulové ovoce, ale ono po pár dnech zplesniví? Umyjte ho v roztoku octa a vody. Zabráníte tím tvorbě plísní a zároveň je umyjete od nečistot i případných pesticidů.

 

7. Tma je nejlepším přítelem cibule i česneku. Skladujte je jen v tmavém prostoru, a pokud takovou možnost nemáte, uložte je do papírového sáčku s vyřezanými dírami na proudění vzduchu.

 

8. Máte rádi chřest? Pokud ano, pamatujte, že má povahu květin. Dlouhodobě čerstvý vydrží jen tehdy, pokud ho umístíte do sklenice s vodou, přesně jako kytici květin.

 

 

9. Nejchoulostivější částí rajčat je oblast stonku. Proto, pokud chcete, aby vydržela čerstvé déle, ukládejte je stopkami nahoru. Jejich životnost prodloužíte ještě více, pokud je zabalíte jednotlivě do ubrousku a nebudou se vzájemně dotýkat.

 

10. Málokteré ovoce snese tolik jako jablka. V správných podmínkách vydrží dlouho, a proto stačí, pokud je uchováte v chladnějším a suchém prostředí, ideálně ve sklepě.


11. Zeleninu nikdy neskladujte v uzavřených sáčcích nebo krabičkách. Raději ji dejte do dřevěných nebo plastových boxů, v nichž bude mít zajištěna dostatečné proudění vzduchu.


12. Obecně platí, že salát vydrží čerstvý jen 1-2 dny. Hned potom mu začnou listy vadnout a hnít. I na to známe řešení. Pokud salát nespotřebujete naráz celý, rozdělte si ho a klidně zamrazte. Rozdělte jednotlivé listy a uložte na sebe tak, že mezi každým listem bude kuchyňská utěrka. Vložte do vhodné nádoby a následně do mrazničky.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Pijete celý den z jedné PLASTOVÉ LÁHVE? Zahráváte si se svým zdravím!
Zbytky jídel nemusí vždy skončit v koši. TOP 7 tipů, jak s nimi naložit
Nový trend v Česku: Sdílení aut i ledniček! Co to bude příště?

 

13. I alobal je velký pomocník. Pokud jím ovinete celer, zůstane čerstvý až jeden měsíc.

 

14. Citrusové ovoce je dobré ponechat přibližně týden na chladném a temném místě, mimo dosah přímého slunečního světla. Pokud ho následně uložíte do chladničky v síťovině nebo perforovaném plastovém sáčku, vydrží ještě déle.

 

 

15. Banány nezhnědnou, pokud jejich "stopku" obalíte kouskem polyetylénového sáčku.

 

16. Rozkrojené avokádo skladujte s kousky cibule. Síra z ní zajistí, že vám nezhnědne. Můžete ho pokapat i pár kapkami jablečného moštu.

 

17. Zeleninu, ale i ovoce zmrazujte v menším množství a v co nejtenčí vrstvě, aby se v ní netvořilo moc vody. Ta má za následek tvorbu krystalků ledu, což poškozuje strukturu ovoce a zeleniny, a snižuje jejich nutriční hodnotu.

 

18. Brokolice a květák mají rádi vlhkost. Brokolici skladujte ve sklenici s vodou zakrytou vlhkým ručníkem, květák do něj zabalte úplně celý. Vodu ve sklenici i ručník pravidelně měňte.

 

19. Hrozny zůstane šťavnaté, pokud jej vložíte do polyetylénového sáčku nebo potravinové fólie a dáte ho do chladničky. Velké svazky však rozdělte na menší, aby se spodní bobule neponičily.

 

20. Brambory vám vydrží déle, pokud k nim přidáte jedno či dvě jablka. Také se vyhněte jejich skladování na slunci a uložte je do dřevěných nebo plastových boxů.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře