Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Léto bude brzy v plném proudu a s ním i sezóna zahradních party. Ty jsou neodmyslitelně spjaté s dobrým jídlem, pitím, veselím a milou společností.

Tipy, jak uspořádat nezapomenutelnou grilovací party

Grilování
zdroj: Thinkstockphotos Grilování
aktualizováno 24.06.2017, 00:27 | 24.06.2017, 00:27 | doma.cz

Léto bude brzy v plném proudu a s ním i sezóna zahradních party. Ty jsou neodmyslitelně spjaté s dobrým jídlem, pitím, veselím a milou společností.

Pokud chcete uspořádat nezapomenutelný zahradní večírek s pohoštěním z grilu, inspirujte se našimi tipy. Zábava a zážitky pro hosty jsou zaručeny!

 

Grilování je v dnešní hektické době oblíbeným způsobem trávení volného času během letní sezóny. Je to chvíle, kdy se můžeme vyvléct ze závratného pracovního tempa, na chvíli se zastavit a s rodinou či přáteli si užít chvíle pohody, slunečného počasí a jedinečných gastronomických zážitků. Grilování je jako způsob přípravy pokrmů velmi oblíbené na celém světě. Nezaměnitelná chuť masa z grilu, při jehož přípravě se používá minimální množství tuku, zláká i příznivce lehčího stravování.

 

Grilovací party pod širým nebem je vždy příjemnou událostí, na kterou se zvaní těší, ale pokud chcete uspořádat opravdu skvělý večírek, bude to chtít originální nápad. Nechte pracovat mozkové závity a buďte kreativní!

 

Co vaše hosty rozhodně nezklame?


• Hovězí vs. Kuřecí: vyrovnaný zápas

Jaké maso při grilování preferujeme? E-shop s potravinami Kolonial.cz vyčetl právě z nákupních košíků svých zákazníků, že i letos bude souboj hovězího masa s kuřecím vyrovnaný. Oba druhy totiž se v košících totiž nachází stejně často. Oproti tomu vepřové výrazně ztrácí. Naopak na vzestupu je mleté maso a uzeniny.

 

• Zájem o exotické ryby
Na grilu se stále častěji objevují i méně známé druhy ryb. Aktuálním hitem je například grilovat steak z máslové ryby (byť její příprava není úplně jednoduchá a nemusí sednout každému) nebo mečouna. Stále oblíbenější jsou také grilované slávky nebo chobotničky.

 

• Pivo vítězí nad ciderem
Jak se zdá, ke grilování patří spíše pivo než cider. Právě pivo totiž tvoří třetinu ze nápojů objednaných v rámci grilovacích nákupů. Není bez zajímavosti, že zákazníci často volí hned několik různých druhů - grilování se tak stává zároveň pivní degustací.

 

Grilování
(Foto: Profimedia)

 

• Zeleninu raději bio
Bio stále táhne. Platí to zejména pro rajčata, cibuli a česnek. Zákazníci je raději kupují v bio kvalitě kvůli tomu, že díky šetrnějšímu pěstování mají plnější a více autentickou chuť. Vyšší cena v tomto případě evidentně není na překážku.

 

• Bylinky zásadně čerstvé
Když bylinky, tak pěkně čerstvé. Obliba svazků čerstvé máty, koriandru nebo rozmarýnu je toho důkazem.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Kuřecí maso: Největší riziko hrozí při grilování!
ŠKOLA GRILU: Jak správně ugrilovat maso?+ 2 šťavnaté recepty
Tři nejlepší bylinky na grilování

 

• Průměrná cena vína roste
K dobrému masu patří také dobré víno. A Češi se letos rozhodně netváří, že by nutně potřebovali šetřit. Průměrná cena za lahev vína se totiž zvedla skoro o třetinu. U větších společenských akcí jsou oblíbené také bag-in-boxy - tedy rozlévaná vína určená ke stáčení přímo na akci.

 

• Nakupujeme serepetičky
Z grilování se stále více stává společenská událost, která už nemá daleko k zahradní party. Potvrzují to nejen objemy nakoupeného jednorázového nádobí, ale především dalších doplňků. Barevná brčka, koktejlové lžičky anebo nafukovací balonky či frkačky si cestu do nákupních košíků nacházejí stále častěji.


• Za grilování utrácíme víc


Za grilování letos utrácíme víc než v předchozích letech. Zatímco loni se průměrná cena středně velkého nákupu na grilování pohybovala kolem 2300 korun, letos je to skoro o pětistovku více. A to především díky nakupování premiovějších potravin.

 

Věděli jste, že?

• Každý čtvrtý Čech se zúčastní grilování několikrát do roka? V tomto patříme mezi světové špičky.
• Grilování na balkoně zákon nezakazuje a hasičům nevadí, nesmíte však naštvat sousedy kouřem?
• Pokud nemáte rádi kouř z grilu, dá se pořídit bezkouřové uhlí.
• Grilovací směs ke grilování nepatří? Obsahuje totiž sůl, která z masa při grilování vytáhne vlhkost.
• Aby tvrdá zelenina zůstala křehká, stačí ji dát před grilováním na 10 minut do vody s ledem.
• Maso se dopéká i ve chvíli, kdy ho sundáme z grilovacího roštu? Proto je dobré ho nechat alespoň pět minut odpočinout.


Tip na oživení: Tematická party

Nezůstaňte pouze u dobrého jídla, pití a volné zábavy, ale plánované sešlosti vymyslete téma, které vám je blízké. S dostatečným předstihem hosty vybavte instrukcemi, v čem mají přijít vystrojení, a sami si jako hostitel dejte tu práci, že připravíte tematické dekorace, prostírání i občerstvení. Party ve stylu Divokého západu, havajská, retro, hollywoodská, filmová… fantazii se meze nekladou a je to jen na vás, co si pro hosty připravíte.

 

 

Dobrá organizace je základ

Pokud se rozhodnete uspořádat zahradní slavnost pro přátele, vše si dobře zorganizujte. Nejméně dva týdny dopředu stanovte počet hostů, obešlete je pozvánkami například formou události na Facebooku a vyberte menu i s podávanými nápoji. Vyzkoušejte funkčnost grilu, očistěte jej a nakupte dostatečné množství paliva. Týden před samotnou party zajistěte dostatečný počet talířů, příborů a ubrousků. Nezapomeňte také na dekorace a příjemnou hudbu jako kulisu. Den či dva předem na zahradě postavte přístřešek, který hosty ochrání před případnou nepřízní počasí. Zatímco lahve s pitím můžeme pořídit dopředu, potraviny jako maso, uzeniny, sýry a pečivo se vyplatí nakoupit čerstvé těsně před akcí. Libovolné dipy, omáčky a ochucená másla připravte večer před party a dejte je na noc uležet do lednice.

 

Den D
Pár hodin před příchodem prvních hostů začněte s výzdobou místa. Rozestavte skládací zahradní nábytek, zajistěte dostatek míst a můžete zařídit i chill out zónu s relaxačními vaky. Myslete také na dekorace, které budou po setmění velmi efektní a pomohou vytvořit příjemnou atmosféru. Použijte lampionky, osvětlovací řetězy, nafukovací balonky, papírové stuhy a girlandy a v případě tematické party nezapomeňte ani na dekorativní předměty. Nastříhejte si hliníkovou folii a připravte si k ruce grilovací nářadí.

 

Pro hosty výslužka
Pozvaní jistě ocení, když každého při odchodu vybavíte výslužkou s dobrotami. Dejte si tu práci a výslužku přichystejte do stylových gastro krabiček.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Hana 20:59 28.06.2017
Dobrý den, pokud sháníte nějaký skvělý recept na grilování, já například miluju nádivku! Skvělý recept mám odsud http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/drube...