Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

K létu patří vysoké teploty a s tím i spojená menší chuť k jídlu. Málokdo má během léta chuť na hutné polévky nebo klasickou českou kuchyni. Může se to zdát jako výhoda pro někoho, kdo chce zhubnout, ale ani v létě hladovění našemu tělo neprospívá...

Tři skvělé pochoutky, které musíte toto léto ochutnat

letní ovoce
zdroj: Getty Images letní ovoce
aktualizováno 20.07.2018, 16:32 | 20.07.2018, 16:32 | Nikol Hessová

K létu patří vysoké teploty a s tím i spojená menší chuť k jídlu. Málokdo má během léta chuť na hutné polévky nebo klasickou českou kuchyni. Může se to zdát jako výhoda pro někoho, kdo chce zhubnout, ale ani v létě hladovění našemu tělo neprospívá. A navíc je škoda připravit se o plno sezónního ovoce a dalších potravin, které může toto roční období nabídnout.

Při výběru ovoce a zeleniny nám nejlépe poradí sama příroda. Mezi sezónní ovoce patří hlavně plody s vysokým obsahem vody – melouny, rajčata, okurky, ananas. V létě si z široké nabídky ovoce a zeleniny vybere každý. Mezi letní plody patří angrešt, jahody, avokádo, cuketa, lilek, maliny, nektarinky, rybíz, v srpnu už můžete mít i čersvou červenou řepu, hrušky, jablka a spoustu dalších. K nejpopulárnějšímu letnímu ovoci určitě patří  meruňky a broskve, do lesa zas vyrážíme s chutí na borůvky nebo houby. Ty nás sice příliš neosvěží, ale k létu neodmyslitelně patří.

  

Skvělé je, že se nemusíme spoléhat jen na exotické plody z dovozu, ale že chutné ovoce právě teď roste na našich zahrádkách nebo v lese. Máte tak zaručeno, že jsou naprosto čerstvé. To věděli již naši předci a proto se po celém Česku koná plno různých slavností, oslavujících právě dozrávající ovoce. Je jen na vás, zda vyrazíte na borůvkobraní, meruňkobraní nebo jabkancovou pouť.

 

Tip 1: Meruňky
 

- obsahují železo, křemík, draslík, vlákninu, provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C


- posilují pokožku, nehty i vlasy


- doporučují se jíst při astmatu


- zlepšují zrak a podporují imunitu


- mají protirakovinné účinky, preventivně působí proti vysokému tlaku a Alzheimerově chorobě

 

 

Meruňky
(Foto: Getty Images)

 

Meruňkobraní ve městě Miroslav

 

Pokud bydlíte u Brna nebo nemáte ještě plány na víkend, zastavte se v sobotu 21. července ve městě Miroslav, kde se od 9 hod. koná XXIX. ročník meruňkobraní. Můžete navštívit tradiční trh, ochutnat vína od Miroslavských vinařů, podívat se na ukázky lidových řemesel a lidových kostýmů. Od 16 hod. budou na pódiu probíhat soutěže - v pojídání meruňkových knedlíků, o nejhezčí meruňku, nejlepší meruňkovou pálenku a ochutnávání meruňkovic. 

  

Vyzkoušejte i nevšední recepty z meruněk:

 

Makový koláč s meruňkami

 

Domácí meruňkový džem s mrkví

 

Tip 2: Borůvky


- obsahují vitamín C, železo, třísloviny a antokyanosidy a další bioaktivní látky


- regenerují a omlazují naše tělo


- posilují imunitní systém


- pomáhají léčit chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic


- borůvky jsou také jedním z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů


- jsou vhodnou potravinou pro diabetiky


- díky tomu, že obsahují tolik zdraví prospěšných látek, můžeme nazvat borůvky “superpotravinou“


Borůvky můžeme zpracovávat na víc způsobů – můžeme je jíst čerstvé, zamrazit je nebo přidat do spousty skvělých receptů. Mezi ty nejoblíbenější patří borůvkové knedlíky, koláče, ovocné koktejly a saláty. Dobrým typem jsou i marmelády a džemy – ty nám zajistí přísun prospěšných látek po celý rok.
 

Borůvkový džem
(Foto: Getty Images)
 

 

Borůvkový džem bez cukru

Co budete potřebovat
 

borůvky
agar-agar (želatinový přípravek)
sirup
citrónová šťáva

 

Postup
 

Natrhané borůvky důkladně omyjte a propláchněte vodou. Dejte je do větší nádoby, nejlépe hrnce a nasypte agar-agar a přilijte sirup a citrónovou šťávu. Za stálého mícháni přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud borůvky nezměknou. Pak si připravte dvě sklenice a nalijte do nich vařenou směs. Sklenici pevně uzavřete a dejte do ledničky vychladnout asi na 30 minut.

 

  

ČTĚTE TAKÉ: 

50 nejzdravějších potravin všech dob! Tohle jez klidně denně

TOP detox? Víme, které ovoce a zelenina udělají nejlepší službu

Nenáročná dieta: Hubni bez hladu

 

Tip 3: Lišky


K oblíbeným letním houbám patří lišky. V lese můžeme narazit na více druhů. Mezi ty nejznámější patří liška obecná – poznáme ji podle matného žlutého kloboučku, který je na krajích mírně zvlněný. Roste ve skupinkách nejčastěji v borových lesích, ale nejdeme ji i v lesích listnatých. Sbírat ji můžeme od května do listopadu.


- působí proti různým bakteriím


- obsahuje vetší množství vitamínu C, vitamín D2 (je nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě a pro správnou tvorbu kostí, pro správnou funkci imunitního systému)


- lišky můžeme přidat do několika receptů – lišky na smetaně, bulgurový salát s liškami, guláš z lišek, krémová polévka, ale nemusíte se také bát improvizovat

 

Lišky
(Foto: Getty Images)
 

 

Liškové rizoto

Suroviny:


plátek másla
cibule
125 g lišek
250 g zlatozrnné rýže
500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
150 ml vody
2 dl suchého bílého vína
tymián
3 hrsti strouhaného parmezánu
sůl a pepř

 

Postup:


Nakrájíme si cibuli najemno a dáme ji smažit na rozpuštěné máslo. Poté do pánve přidáme rýži a dvě minuty zasmažíme. Poté přilijeme víno a necháme chvíli zredukovat. Přidáme nakrájené lišky, osolíme a opepříme. Během toho si v misce smícháme vodu s vývarem a postupně ho budeme pomocí naběračky přilévat do pánve. Po každé naběračce zamícháme a počkáme, než se tekutina vyvaří. Opakujeme, dokud nám tekutina nedojde. Na závěr vmícháme dvě hrsti parmezánu a pokrájený čerstvý tymián. Hotové rizoto poznáme podle krémové struktury, ale rýže nebude rozvařená.

 

 

Restaurace zvou na liškové menu
Pokud si nejste jisti, zda lišky rozeznáte od prašivek, místo do lesa můžete vyrazit do celé řady restaurací, která staví menu ze sezónních potravin. Lišky nechybí například v letním menu pražských restaurací Vapiano. Pocutnat si můžete na salátu s liškami, slaninou a rukolovo-hořčičným dresinkem Insalata Finferli, polévce Pasta Fortuna s liškami a jemnou vinnou omáčkou s hráškem a pažitkou, na letním menu nechybí ani lehké Risotto Finferli či oblíbená Pizza Caprese. Italskou kuchyni si můžete vychutnat v restauracích Vapiano v OC Quadrio, v OC chodov a v nově otevřené pobočce v Galerii Myslbek v ulici na Příkopě.

 

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře