Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Grilování je jedna z nejpříjemnějších letních činností. Jakmile zajde horké slunce, nastává ten správný čas rozpálit rošt a pak už si jen vychutnávat s přáteli nebo rodinou grilované dobroty u sklenky vychlazeného piva nebo vína.

To nejlepší z grilu: Pořádné chlapácké RECEPTY

Grilovací recepty - 14
zdroj: oficiální zdroj Grilovací recepty - 14
aktualizováno 07.07.2018, 00:24 | 07.07.2018, 00:24 | doma.cz

Grilování je jedna z nejpříjemnějších letních činností. Jakmile zajde horké slunce, nastává ten správný čas rozpálit rošt a pak už si jen vychutnávat s přáteli nebo rodinou grilované dobroty u sklenky vychlazeného piva nebo vína.

Na grilu si můžete připravit celou řadu vynikajících pokrmů: fantazie se meze nekladou – kromě tradičních steaků a hamburgerů například špízy, grilovaná žebírka nebo barbecue křídla.

 

Rib eye steak s dipem z hořčice a whiskey

 

pro 2 osoby:
2 x rib eye steak
2 stroužky česneku (rozmačknuté) snítka rozmarýnu
sůl, pepř
olej
máslo (2 lžíce)

1 cibule
2 lžíce rajčatového pyré
2 lžíce cukru
1⁄2 jablka
40 ml whisky Jameson
50 ml vody
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce hrubozrnné hořčice sůl, pepř,
2 lžíce oleje

 

Rib eye steak
(Foto: oficiální zdroj)

 

1. Steaky opepříme a potřeme olivovým olejem. Gril rozpálíme, položíme na něj připravené steaky, pečeme každé strany 1-3 minuty, aby se maso zatáhlo. Na dopečení steaků použijeme troubu vyhřátou na 160°C.


2. Vložíme maso do trouby společně se snítkou rozmarýnu, česnekem a pečeme 4-10 minut, délka pečení závisí na výšce steaků a na tom, jak chceme mít steaky propečené. Na závěr maso dosolíme, přidáme plátek másla.


3. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, zasypeme cukrem, přidáme rajčatové pyré, nakrájené jablko, vodu a necháme provařit.


4. Směs doplníme dijonskou hořčicí, sójovou omáčkou, whisky Jameson, povaříme, dochutíme solí a pepřem.


5. Směs rozmixujeme dohladka, na závěr přidáme hrubozrnnou hořčici a promícháme.


Hamburger s BBQ omáčkou s příchutí irské whisky

 

na 12 ks:

hamburgerové bulky
560 g hladké mouky
60 g másla
1 lžíce soli
7 g sušeného droždí (1 sáček)
300 ml plnotučného mléka
100 g vařených brambor
40 g cukru krupice
1 vejce
1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření
sezam

 

BBQ omáčka s irskou whisky:
olej
1 cibule
3 stroužky česneku
4 lžíce třtinového cukru
1 lžíce uzené papriky
½ lžičky kajenského pepře
400 ml rajčatové pyré (konzerva)
2 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
30 ml balzamikového octa
2 lžíce sójové omáčky Tamari
40 ml irské whisky Jameson

 

karamelizovaná cibulka
3 lžíce másla
1 lžíce oleje
4 velké cibule
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce balzamikového octa
sůl

 

maso:
1 500 g mletého hovězího masa (mělo by obsahovat 20 % tuku)
sůl, pepř

 

Hamburger
(Foto: oficiální zdroj)

 

1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr, droždí, promícháme. Necháme vzejít kvásek. Uvařenou bramboru oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Do mísy vložíme mouku, sůl, máslo nakrájené na plátky, prsty máslo zapracujeme do mouky. Přidáme kvásek, vejce, nastrouhanou bramboru a vypracujeme těsto (nejlépe v robotu). Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě asi 60 minut.


2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně prohněteme. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky (vzduchové bubliny tímto rozválíme a dostaneme z těsta pryč), znovu rozválíme na obdélník, srolujeme a rozdělíme na 12 částí. Vytvarujeme z nich kuličky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Bulky zakryjeme čistou utěrkou a necháme opět na teplém místě kynout dalších 60 minut.
 

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. V misce prošleháme vejce s mlékem, povrch bulek potřeme, posypeme sezamem, pečeme 15-20 minut dozlatova.


4. Ve větší pánvi na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme česnek, cukr, uzenou papriku, kayenský pepř, promícháme a necháme rozvonět. Sundáme pánev z plotny, přidáme irskou whisky a vrátíme zpět na plotnu, přidáme rajčatové pyré a ostatní ingredience. Omáčku necháme provařit asi 20 minut, dochutíme solí, pepřem a rozmixujeme dohladka.
 

5. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pomalu opékáme doměkka. Přidáme cukr, ocet, zvýšíme plamen a necháme cibuli karamelizovat. Dochutíme solí.


 

6. Z masa vytvarujeme placky, těsně před grilováním osolíme, opepříme, propékáme z obou stran, tak, aby střed zůstal růžový (medium). Po grilování necháme maso pár minut odpočinout.
 

7. Před servírováním housky rozřízneme, na pánvi (na grilu) nahřejeme jejich vnitřní část a plníme masem, BBQ omáčkou a karamelizovanou omáčkou.

 

 

Grilovaný ribeye steak s bylinkovým máslem

 

pro 2 osoby:


Na steak:
sůl a pepř na dochucení
2 ribeye steaky (každá cca 250 g)

 

Na bylinkové máslo:
220 g změklého másla
stroužek prolisovaného česneku
lžíce soli
lžička čerstvě mletého pepře
lžička nadrobno nakrájené jarní cibulky
lžička nadrobno nakrájené petrželky
lžička nadrobno nakrájeného šalvěje
lžička nadrobno nakrájeného rozmarýnu
sůl a pepř na dochucení

 

Steak
(Foto: oficiální zdroj)

 

1. Bylinky pořádně smíchejte s máslem, lehce osolte a opepřete a vyválejte ovál. Zabalte jej do potravinové folie a dejte alespoň na půl hodiny do lednice.


2. Ribeye steaky nechte před grilováním alespoň půl hodiny při pokojové teplotě.


3. Osolte a opepřete steaky. A dejte na rozpálený gril. Grilujte 6-7 minut z každé strany (medium-rare).


4. Maso dejte na dřevěné prkýnko, odkrojte kousek z bylinkového másla, položte na steak a nechte chvilku odpočívat.


5. Podávejte s grilovanou zeleninou.


Flank steak s křenovou omáčkou


1 flank steak (tloušťka 5 cm)
sůl na dochucení
3 lžíce rozpuštěného másla 2 větvičky tymiánu
lžička sušeného česneku
pečivo k podávání

 

Na křenovou omáčku
3 lžíce majonézy
lžička octu
3 lžíce strouhaného křenu (nebo koupené křenové omáčky)
1 lžíce dijonské hořčice
2 stroužky prolisovaného česneku
lžička čerstvě mletého pepře

 

Grilovací recepty - 20
(Foto: oficiální zdroj)

 

1. Rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Tymián otrhejte z jedné větvičky a přidejte k máslu, přisypte česnek a promíchejte. Steak (musí mít pokojovou teplotu) přelijte máslem a nechte 5 minut marinovat.


2. Připravte si křenovou omáčku. Smíchejte majonézu s octem a křenem. Přidejte zbylé ingredience na omáčku a metličkou promíchejte.


3. Rozdělejte gril a na rozpáleném grilovacím kameni připravený steak zprudka ze všech stran osmažte (cca 30 vteřin z každé strany). Přidejte zbytek másla z marinády a pečte dalších 30 vteřin z jedné a 30 vteřin z druhé strany.


4. Steak přendejte na prkýnko a nechte 10 minut odpočívat, pak nakrájejte na plátky, posypejte zbylým tymiánem a podávejte s pečivem a křenovou omáčkou.

 

Grilovaná žebra se švestkovou marinádou

 

1 kg masitých vepřových žeber
lžička soli

 

Na švestkovou marinádu
3 lžíce švestkových povidel
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce bílého vína
2 lžíce oleje
lžička strouhaného zázvoru
2 stroužky prolisovaného česneku
špetka mletých chilli papriček

 

Grilovací recepty - 34
(Foto: oficiální zdroj)

 

1. Žebra nakrájejte na menší kousky, osolte, vyskládejte do velkého hrnce a podlijte vodou tak, aby byly potopené zhruba v 1-2 cm tekutiny. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a snižte plamen. Duste zhruba hodinu a půl.


2. Připravte si marinádu. Smíchejte všechny ingredience a marinádou pořádně potřete podušená žebra.


3. Rozdělejte gril a na mřížce opečte dozlatova marinovaná žebra. Zhruba 5 minut z každé strany. Podávejte s rozpečenou bagetkou.

 

Grilovaný bůček

 

1,3 kg vepřového boku (vykoštěného)
4 lžíce medu
4 lžíce omáčky Teriyaki
2 lžíce kvalitní sójové omáčky (tmavé)
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
1 lžička sušeného zázvoru
¼ lžičky kajenského pepře
sůl
čerstvý koriandr
křen

 

Bůček
(Foto: oficiální zdroj)

 

1. Vepřový bok si nakrájíme na cca 7 - 10 mm silné plátky. V misce si smícháme med, omáčku Teriyaki, sójovou omáčku, olivový olej, utřený česnek, zázvor, kajenský pepř a podle chuti dosolíme. Do této marinády naložíme vepřový bok a necháme minimálně dvě hodiny marinovat.
2. Bůček opékáme na grilu na středním plameni do propečení. Podáváme s křenem.

 

Za recepty a fotky děkujeme:

receptyschuti.cz

Pražské řeznictví

 

 

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře