Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Léto klepe na dveře! A svádí k tomu, abychom si jej užívali venku. Proč si čas strávený s přáteli a rodinou nezpříjemnit dobrým jídlem?

To nejlepší z grilu: RECEPTY s kávou, fenyklem i gorgonzolou pro mlsné jazýčky

Flank steak
zdroj: oficiální zdroj Flank steak
aktualizováno 14.07.2018, 00:00 | 14.07.2018, 00:00 | doma.cz

Léto klepe na dveře! A svádí k tomu, abychom si jej užívali venku. Proč si čas strávený s přáteli a rodinou nezpříjemnit dobrým jídlem?

Nemusíte si dát jen mastnou klobásu ani prorostlou krkovici. Masu sluší i méně tradiční chutě, jako káva nebo aromatické sýry. Vyzkoušejte!


Rump steak v kávové marinádě

pro 2 osoby


2 rump steaky (každý cca 250 g)

2 stroužky česneku
hrnek silné kávy (pokojové teploty)
¼ hrnku balzamikového octa
¼ hrnku dijonské hořčice
¼ hrnku třtinového cukru
2 lžíce olivového oleje
lžička čerstvě mletého pepře
½ červené cibule
sůl na dochucení

 

Rump steak
(Foto: oficiální zdroj)

 

1. Steak nechte marinovat minimálně hodinu před grilováním. Červenou cibuli nakrájejte nadrobno. V misce ji smíchejte s prolisovaným česnekem, kávou, hořčicí, balzamikem, cukrem, olejem a lžičkou pepře.


2. Do plastového uzavíratelného sáčku vlijte polovinu marinády, vložte oba steaky, promněte a nechte marinovat při pokojové teplotě alespoň hodinu, ideálně však den předem. Druhou polovinu marinády v misce přikryjte.


3. Rozpalte gril. Vyndejte steak, nechte okapat od marinády a použitou marinádu vyhoďte.


4. Steak osolte a opepřete, potřete zbylou marinádou a dejte na gril. Grilujte z každé strany zhruba 8-10 minut (medium-rare). Poté dejte maso na dřevěné prkýnko a nechte 10 minut odpočinout, než jej nakrájíte.


5. Podávejte se salátem z rukoly a čerstvých rajčat.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Průvodce grilováním: Nejlepší špízy
Tipy, jak uspořádat nezapomenutelnou grilovací party
Chystáte se grilovat? Vyberte k jídlu ta správná vína!

 

Grilovaný telecí hanger steak s fenyklovým salátem
pro 2 osoby


Na marinádu:
2 stroužky česneku
hrnek čerstvého koriandru
1hrnku čerstvé hladkolisté petrželky
½ hrnku čerstvé máty
½ hrnku řepkového oleje
600 g telecího hanger steaku

 

Na salát:
¼ hrnku čerstvé hladkolisté petrželky
¼ hrnku čerstvé máty
3 hrsti nakrájeného římského salátu
2 lžíce vinného octu
lžička citronové šťávy
lžička medu
3 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
2 bulvy fenykl
2 velká rajčata
100 g feta sýru

 

Grilovaný telecí hanger
(Foto: oficiální zdroj)


1. Prolisovaný česnek, ½ hrnku oleje, hrnek petržele, ½ hrnek máty rozmixujte, vlijte do uzavíratelného plastové sáčku a vložte do něj steak. Promněte, sáček zavřete a nechte minimálně 3 hodiny marinovat.


2. Připravte si zálivku na salát. Smíchejte ocet, citronovou šťávu a med. Přimíchejte 2 lžíce olivového oleje, pořádně rozmíchejte a dochuťte solí a pepřem.
 

3. Rozdělejte gril. Vyndejte steak z marinády a osušte. Grilujte 5-6 minut z každé strany (medium-rare) a poté osolte a opepřete. Nechte maso 10 minut odpočívat a pak nakrájejte.
 

4. Bulvy fenyklu polijte zbylým olejem, osolte a dejte na gril, dokud nezměkne. Nechte 2 minuty vychladnout. Nakrájejte rajčata, přidejte do mísy k římskému salátu a nakrájejte fenykl. Vmíchejte nadrobno nakrájenou petrželku a zbylou mátu, vlijte zálivku a přimíchejte feta sýr. Podávejte se steakem.

 

Flank steak s gorgonzolovou omáčkou

 

Na steak:
600 g flank steaku
2 lžíce rozpuštěného másla
sůl a pepř na dochucení

 

Na omáčku:
hrnek smetany ke šlehání
lžíce másla
nadrobno nakrájená menší cibule
170 g gorgonzoly
sůl a pepř na ochucení

 

Na chřest:
300 g zeleného chřestu
sůl na dochucení
lžíce másla

 

Flank steak
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


1. Na pánvi na rozpuštěném másle nechte zesklovatět cibuli, přilijte smetanu a nechte projít varem. Přidávejte postupně gorgonzolu a nechte rozpustit. Osolte a opepřete a odstavte z plotny.


2. Odkrojte dřevnaté konce chřestu a omyjte. Osolenou vodu v hrnci přiveďte k varu. Chřest nechte vařit zhruba 2 minuty, vodu slijte a chřest zchlaďte ledovou vodou, aby si udržel křehkost a barvu. Na pánvi rozpusťte máslo a na kousky nakrájený a osolený chřest na něm osmahněte.


3. Rozdělejte gril. Steak osolte a opepřete a potřete jej máslem. Grilujte zhruba 5 minut z každé strany (medium-rare). Sundejte z grilu a nechte 5 minut odpočívat, pak nakrájejte.


4. Podávejte s chřestem a připravenou omáčkou.


Kuřecí křídla v BBQ marinádě

Počet porcí: 2


12 kuřecích křídel
lžička soli
lžička sušeného česneku
¼ lžičky kajenského pepře
½ lžičky cukru
½ lžičky mleté papriky
olej ve spreji


Na marinádu:
hrnek barbecue omáčky
½ hrnku medu
lžíce kečupu
šťáva z limetky
½ lžičky sušeného česneku
2 hrsti čerstvého koriandru


Na ozdobu:
sezamová semínka
čerstvý koriandr
nakrájená limetka

 

Grilovací recepty - 12
(Foto: oficiální zdroj)

 

1. Troubu předehřejte na 190 °C. Křídla omyjte a osušte. Vyložte plech pečicím papírem a lehce postříkejte olejem ve spreji.


2. V misce smíchejte sůl, sušený česnek, kajenský pepř, cukr a mletou papriku. Promíchejte a směs vetřete do kuřecích křídel. Vyskládejte je na připravený plech a pečte 40 minut. Nezapomeňte v průběhu jednou obrátit.


3. Mezitím si připravte marinádu. Med lehce rozehřejte ve vodní lázni nebo mikrovlnce a přimíchejte k němu omáčku, kečup a šťávu z limetky. Poté přisypte sušený česnek a 2 lžičky nadrobno nasekaného koriandru a promíchejte.


4. Křídla z obou stran potřete marinádou a dejte na 5 minut dopéct.


5. Podávejte s limetkou, posypané sezamem a ozdobené koriandrem. Jako příloha se hodí rozpečená bagetka.

 

 

Kuřecí satay s brusinkovou omáčkou

 

600 g kuřecích prsou
2 lžíce sójové omáčky
½ lžičky sušeného zázvoru
2 lžíce olivového oleje
větší špetka kajenského pepře
2 lžičky třtinového cukru

 

K podávání:
brusinková omáčka s chilli
čerstvý koriandr
bílý a černý sezam

 

Grilovací recepty - 44
(Foto: oficiální zdroj)

 

1. Kuřecí prsa si očistíme a nakrájíme na dlouhé proužky.
 

2. V misce si připravíme marinádu. Smícháme si sójovou omáčku, sušený zázvor, olivový olej, kajenský pepř a třtinový cukr.
 

3. Kuřecí prsa naložíme do marinády a necháme aspoň 1 hodinu odpočinout.


4. Mezitím si namočíme do vody špejle, na které budeme maso napichovat.


5. Maso napíchneme na špejle a grilujeme do zlatova.


6. Podáváme posypané sezamem a koriandrem a k tomu brusinkovou omáčku s chilli.

 

Za recepty a fotografie děkujeme:

Otma

Pražské řeznictví

receptyschuti.cz

 
1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Anonymous 09:41 14.07.2018
You can really cook
See how I cook at my blog:https://community.yourstory.com/stories





...