Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

„Radost Martina je hus a džbán vína,“ praví pranostika, týkající se 11. listopadu. Co zavoní na vašem stole?

Uctěte svatého Martina pečenou husičkou i lahodnými koláčky! RECEPTY

Svatomartinská husa
zdroj: oficiální zdroj Svatomartinská husa
aktualizováno 09.11.2018, 00:00 | 09.11.2018, 00:00 | doma.cz

„Radost Martina je hus a džbán vína,“ praví pranostika, týkající se 11. listopadu. Co zavoní na vašem stole?

Kulinářský podzim je rámovaný nejen vynikajícími dozrávajícími plody, ale také mnoha tradicemi. A ty jsou samozřejmě spojeny s dobrým jídlem a pitím. Jednou z nich je i den svatého Martina. Právě tento svátek znamenal v minulosti důležitý předěl v rytmu života na vesnici: děvečkám a čeledínům končila služba a dostávali mzdu, to vše doprovázely slavnosti a hodování. Svůj prostor má svátek svatého Martina i v současnosti, kdy se lidé scházejí, aby si dopřáli dobře propečenou svatomartinskou husu a jiskrné mladé víno.

 

Svatý Martin je patron vojáků, koní, jezdců a samozřejmě také hus a vinařů. Legenda o něm říká, že v době, kdy sloužil jako římský voják, se podělil se zkřehlým žebrákem o svůj plášť. Další noc se Martinovi ve snu zjevil Ježíš a tato událost jej přivedla k přijetí křesťanství. A co má tento světec do činění s husami? Na to jsou rovnou dvě vysvětlení: První z nich je to, že když byl svatý Martin jmenován biskupem v Tours, nechtěl tento titul kvůli své skromnosti přijmout. Schoval se tedy před vyslanci přinášejícími mu zprávu o jmenování do husince. To mu však nebylo nic platné, protože jej husy svým kejháním prozradily. Druhá verze říká, že právě husy rušily svatého Martina při kázání natolik, že za to nezvedení opeřenci dodnes pykají na pekáči.

 

Čas bujarosti a taškařic

 

Ve skutečnosti byly ale důvody, proč se na tento svátek pečou právě husy, spíše pragmatické. Hospodáři se připravovali na zimu a zbavovali se zvířat, která se nehodila k chovu nebo by nepřežila chladné měsíce. Každopádně byl ale tento svátek velmi oblíbený. Kromě husy se pekly například také martinské rohlíky, kterými podarovávala děvčata své hochy, nebo svatomartinské podkovy plněné mákem či povidly, které dostávali čeledíni spolu s výslužkou, populární jsou také nejrůznější svatomartinské koláče. Dále se konaly se nejrůznější výroční trhy, jarmarky a celkově se poměrně bujaře slavilo. Dokládají to záznamy o nejrůznějších taškařicích a schválnostech, které rozdováděná chasa tropila.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Svatomartinská husa na jablkách
Svatomartinské víno: Proč ho můžeme otevřít až 11.11.?
Vychutnejte si na podzim svěží svatomartinská vína

 

Upéct husu zvládne i začátečník

 

A jak na co nejlepší svatomartinskou husičku? „Vše začíná nákupem. Alfou a omegou při výběru jakéhokoliv masa je jeho původ, chlazené husy z Česka jsou rozhodně lepší než ze zahraničí dovážené mražené maso,“ radí Vít Morkus z Pražského řeznictví. Dejte si také pozor, aby husa neměla potrhanou kůži, polámané kosti nebo podlitiny. Pro pečení je také důležitý tukový obal. Svatomartinská husa je poměrně specifické zboží, dobří řezníci sice se zvýšenou poptávkou v první půli listopadu počítají, ale pokud chcete mít skutečně jistotu, že se na vás dostane, rozhodně se vyplatí objednat si ji předem.

 

„Pečení husy se může zdát někomu jako nesmírně náročné, opak je ale pravdou. Zvládne to i začátečník. Trik spočívá v pomalém pečení na nízkou teplotu, pak bude vaše drůbež krásně šťavnatá a křupavá, “ doporučuje Vít Morkus. Ideálně toto pečení podle velikosti husy trvá osm až dvanáct hodin.

 

Svatomartinská husa
(Foto: oficiální zdroj)

 

Bez zelí ani ránu

 

To ale není vše: k huse patří také dobrý knedlík (houskový, bramborový nebo karlovarský, ale i regionální strapačky nebo lokše) a dva druhy zelí – červené a bílé. Každý druh je jiný, liší se nejen obsahem důležitých látek, ale také chutí. Zatímco bílé zelí je lehčí, obsahuje méně sacharidů a je tak dietnější, červené obsahuje větší množství vitaminů. Díky své krásné červeno-fialové barvě obsahuje až desetkrát více vitaminu A než bílá odrůda!

 

Nepodařené zelí může sváteční oběd zkazit. Proto je zapotřebí věnovat mu pozornost. „Pokud zelí připravujete doma, nejzdlouhavější je jeho krouhání. Tuto práci si můžete ušetřit, pokud sáhnete po nakládaném zelí ve skleničce,“ vysvětluje Kristýna Hrubčíková z webu Receptyschuti.cz.

 

A čím zapít svatomartinskou husu? Čím jiným než mladým vínem, které bývá osvěžující, mívá ovocný nádech, je lehké a má také nižší obsah alkoholu: okolo 12 procent. Na své si ale přijdou i milovníci piva, některé pivovary přicházejí ze sezónní limitkou v podobě svatomartinského piva. Zkuste třeba Litovel Svatomartinské pivo 13%. „Sváteční polotmavý speciál jsme připravili k oslavě svatého Martina poprvé. I když je tento svátek spojen spíše s vínem než zlatavým mokem, u nás v Pivovaru Litovel si myslíme, že tradiční Svatomartinskou husu je třeba zapít pivem! Svatomartinské pivo 13 % jsme nechali zrát v ležáckých sklepích celých 60 dní, čímž tento speciál získal skvělý říz, zakulacenou charakteristickou chuť a vůni a namícháním několika druhů sladů specifickou jantarovou barvu. Vyniká i chmelová lahodná hořkost a krásná bílá čepice,“ říká o novince sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký. Pivo bude na čepu ve vybraných restauracích až do 23. listopadu.


Připravili jsme pro vás recept na vynikající husu s tradičními lokšemi a sladké svatomartinské koláčky.

 

Pomalu pečená svatomartinská husa se zelím

 

Počet porcí: 4-6
Obtížnost: střední
Doba přípravy: do 1 hodiny
Doba pečení a vaření: 16 hodin

 

na husu:
3,5 - 4 kg husa
celý kmín
3 jablka
sůl

 

na zelí:
640 g Znojmia Červeného zelí
2 lžíce másla
1 červená cibule
100 ml červeného vína
2 hřebíčky
2 lžíce cukru
sůl

 

na lokše:
600 g vařených brambor
200 g hrubé mouky + na posyp pracovní desky
3 vejce
lžíce bramborového škrobu
sůl

 

1. Večer před podáváním husu očistěte a naporcujte. Oddělte stehna od páteře a prsa odřežte od hrudní kosti. Kostru s křídly ale nevyhazujte, poslouží jako základ na omáčku.
 

2. Troubu předehřejte na 90 °C. Skelet s křídly osolte a poprašte moukou. Dejte zvlášť do hlubšího pekáče a přiklopte.
 

3. Ostatní části husy osolte, posypejte kmínem a vmasírujte do kůže. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte. Spolu s nimi dejte naporcovanou husu do hlubšího pekáče, přiklopte a spolu s pekáčem s kostrou a křídly dejte přes noc do trouby.
 

4. Ráno vyndejte skelet s křídly a teplotu trouby zvyšte na 170 °C. Husu občas podlijte výpekem. Hodinu před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.
 

5. Kostru s křídly dejte do hrnce s vařicí vodou, tak aby byly z části ponořené, a nechte zhruba 30 minut vařit. Pak vývar sceďte a nechte na mírném ohni zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.


6. Uvařené brambory na lokše nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku, škrob, osolte a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte 25cm placky (zhruba 1 cm tlusté), osmahněte nasucho na pánvi a ihned potřete výpekem z husy.


7. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte okapané zelí a rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka (cca 20 minut).
 

8. Hotovou husu podávejte se zelím, bramborovými lokšemi a omáčkou.


Svatomartinské koláče

 

Svatomartinské koláče
(Foto: oficiální zdroj)

 

Počet porcí: 6-7
Doba přípravy a pečení:1 hodina a 30 minut
Obtížnost: Střední

 

Ingredience:
na těsto:
440 g Hamé Slazených švestkových povidel
500 g hladké mouky
100 g krupicové cukru
50 g droždí
250 ml mléka
180 ml řepkového oleje
2 žloutky
1 vejce

 

na drobenku:
35 g polohrubé mouky
25 g másla
25 g krupicového cukru

 

na hotové koláčky:
2 lžíce másla
lžičku rumu
moučkový cukr na posypání

 

1. Nejprve si připravte kvásek. Droždí smíchejte s trochou mléka a cukru a zahusťte trochou mouky. Nechte kynout zhruba 20 minut.
 

2. V míse smíchejte zbytek mouky a cukru, žloutky a postupně přimíchejte olej a zbytek mléka. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Poprašte moukou a nechte kynout (zhruba 30 minut).
 

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Z ingrediencí si připravte drobenku.
 

4. Těsto na koláčky rozdělte na stejné kuličky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a panákovou skleničkou do nich udělejte důlek. Potřete rozmašlovaným vejcem. Důlek vyplňte povidly a posypte připravenou drobenkou.
 

5. Pečte v troubě dozlatova a ihned po vytažení potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Koláčky nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře