Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Kuřecí maso je lehké nejen k jídlu, ale i k přípravě. Pokud si myslíte, že vás toto maso nedokáže v kuchyni překvapit, pak vyzkoušejte nové recepty.

V hlavní roli kuře: 4 recepty pro chlapáky, dietářky i pro zahřátí

Kuřecí koláč
zdroj: oficiální zdroj Kuřecí koláč
aktualizováno 24.02.2018, 00:24 | 24.02.2018, 00:24 | doma.cz

Kuřecí maso je lehké nejen k jídlu, ale i k přípravě. Pokud si myslíte, že vás toto maso nedokáže v kuchyni překvapit, pak vyzkoušejte nové recepty.

Buďte si jistí, že za ně u strávníků sklidíte pochvalu a dost možná i žádost o přídavek. Co uvaříte jako první?


KUŘECÍ KOLÁČ S HOUBAMI


Není koláč jako koláč a tento kuřecí můžete servírovat jako hlavní chod. Sdílíte rádi talíř s někým, koho máte rádi? Vyzbrojte se lžícemi a společně se pusťte do horkého koláče přímo z pekáče. Tak se totiž tento kuřecí jí úplně nejlépe. Pokud byste ho ale raději porcovali, počkejte na vychladnutí.

 

Kuřecí koláč
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:


• 1 lžíce oleje
• 600 g kuřecích prsou
• 100 g slaniny v celku
• 180 g šalotky
• 2 stroužky česneku
• 250 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
• snítka čerstvého tymiánu
• 2 lžíce hladké mouky
• 300 ml kuřecího vývaru
• 200 ml zakysané smetany
• 1 balení listového těsta
• 1 vejce
• sůl, pepř
• lžička uzené sladké papriky
• muškátový oříšek

  

Postup:


1. Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
2. Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou, kterou jste nakrájeli na kostičky.
3. Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete.
4. Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek.
5. Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky tymiánu.
6. Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte tymián.
7. Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm) a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
8. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.

 

TIP: Pokud jste směs smažili v pánvi, která se smí použít i v troubě, nemusíte směs přelévat do formy na koláč a pečte rovnou v pánvi.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Jak vybrat kuřecí maso, aby bylo chutné, zdravé a dokonale čerstvé?
Zajímavosti o kuřecím mase: Víte, že kuře je příbuzný tyranosaurů?
Jak správně naporcovat kuře do trouby!


KUŘE V CELOZRNNÉ PLACCE S JOGURTOVOU ZÁLIVKOU


Pokud máte po zimě plné jídla chuť na něco lehčího, máme pro vás skvělý tip na dnešní večeři. Připravte si rychlé, snadné a zároveň zdravé rolky z celozrnných placiček, kuřecích prsou a zeleniny. Pokud nevíte, jak vybrat v obchodě kuřecí maso, určitě vám napomohou značky kvality – například Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ nebo EU „Bio list“.

 

Kuře v celozrnné placce
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:


• 500 g kuřecích prsou
• 600 ml bílého jogurtu
• 1 citron
• ledový salát
• 1 okurka
• 2 rajčata
• 2 stroužky česneku
• 1 lžička sladké papriky
• 3 lžičky mletého římského kmínu
• sůl, pepř
• celozrnné placičky
• olej

 

Postup:


1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté ho nakrájejte na nudličky. Osolte ho a opepřete.
2. V misce smíchejte 200 ml jogurtu, 2 lžičky římského kmínu, sladkou papriku a 1 nasekaný česnek.
3. Do jogurtové směsi vmíchejte kuřecí maso, nádobu překryjte a v lednici nechte uležet minimálně hodinu.
4. Uleželé maso v jogurtu rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech a pečte na 180 °C, dokud není kuře hotové. V průběhu pečení maso otočte.
5. Jogurtovou zálivku připravte smícháním 400 ml jogurtu, 1 lžičky římského kmínu, 1 prolisovaného stroužku česneku, soli, pepře a špetky citronové kůry.
6. Než se upeče kuřecí maso, nakrájejte ledový salát na malé kousky a rajčata na poloviční plátky.
7. Z okurky vydlabejte střed a nakrájejte ji na nudličky.
8. Do celozrnné placičky zabalte maso se zeleninou a jogurtovou zálivkou.

 

PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU


Kdo říká, že se na nádivku musí čekat až do Velikonoc? Připravte si ji se šťavnatým kuřetem třeba k nedělnímu obědu. A pokud máte rádi, když ve vláčné nádivce občas něco křupne, máme pro vás tajný tip. Přihoďte do receptu hrst mandliček nakrájených na plátky nebo kousky jedlých kaštanů.

 

Pečené kuře s nádivkou
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience:


• 1 celé kuře
• snítka tymiánu a šalvěje
• 100 g másla
• sůl, pepř
• sladká uzená paprika
• 3 stroužky česneku

 

Na nádivku:


• 9 rohlíků
• 125 ml mléka
• 125 ml kuřecího vývaru
• 7 vajec
• 40 g másla
• čerstvá petržel
• 420 g uzeného masa
• sůl, pepř
• muškátový oříšek
• 60 g hrášku (mraženého)

 

Postup:


1. Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.
2. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.
3. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.
4. Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
5. Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.
6. Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
7. Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.
8. Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.
9. Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.
10. K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.
11. Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
12. Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.

 

TIP: Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.

 

VYZKOUŠEJTE TAKÉ:

10 nejlepších receptů na pečené kuře
Čínské kuře podivuhodné chuti
Pečené kuře s banány ve slanině

 

KRÉMOVÁ KUŘECÍ POLÉVKA


Pokud si dát něco dobrého na zahřátí, tak jedině misku horké krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima bude rázem pryč.

 

Krémová kuřecí polévka
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience:


• 1 kg kuřecích stehen
• 350 ml suchého bílého vína
• 2 cibule
• 4 řapíkaté celery
• 2 petržele
• 1 pórek (bílou část)
• snítka tymiánu
• 4 bobkové listy
• 4 kuličky nového koření
• 45 g hladké mouky
• 300 ml smetany ke šlehání
• sůl, pepř
• olej

 

Postup:


1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.
2. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
3. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.
4. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.
5. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.
6. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
7. Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
8. Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
9. Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
10. Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
11. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu.
 

TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře