Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Tlumené světlo, svíčky, láhev dobrého vína a vynikající jídlo. Valentýn je již za dveřmi a vy jistě přemýšlíte, čím překvapíte svého partnera. Připravili jsme si pro vás několik receptů a k nim vybrali vhodné pití, které potěší milovníky vína i piva.

Valentýn: Inspirujte se romantickými recepty

Romantická večeře
zdroj: oficiální zdroj Romantická večeře
aktualizováno 13.02.2017, 00:58 | 13.02.2017, 00:58 | doma.cz

Tlumené světlo, svíčky, láhev dobrého vína a vynikající jídlo. Valentýn je již za dveřmi a vy jistě přemýšlíte, čím překvapíte svého partnera. Připravili jsme si pro vás několik receptů a k nim vybrali vhodné pití, které potěší milovníky vína i piva.

Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a zapečenými bramborami

 

Oheň a vášeň k sobě neodmyslitelně patří. Pokud tedy chcete svůj valentýnský večer prožít opravdu intenzivně, zvolte také smyslné jídlo. Vyzkoušejte flambování!

 

Budete potřebovat:


300 g hovězí svíčkové,
50 g másla,
1 cibuli,
2 mrkve,
3 stroužky česneku,
40 g rajčatového protlaku,
1 dcl koňaku,
1 snítku tymiánu,
bobkový list,
½ litru hovězího vývaru,
1 kg brambor,
50 gramů parmazánu,
250 ml smetany,
sůl,
muškátový květ,
rostlinný olej.

 

Valentýnské menu - 2
(Foto: oficiální zdroj)

 

Jak na to:


Na oleji postupně zkaramelizujte na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte stroužek česneku, protlak a orestujte. Vlijte koňak a nechte vypařit alkohol. Pak přidejte vývar a vařte půl hodiny. Sceďte, zredukujte na polovinu a omáčku dochuťte solí.

 

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se smetanou, nasekaným česnekem, osolte a dochuťte muškátovým květem. Rovnoměrně rozložte do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraňte vrchní papír, posypte strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékejte při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájejte na požadovaný tvar.

 

Steaky ze svíčkové nechejte dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpalte olej a opečte osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidejte pár kostiček vychlazeného másla a až zpění, přelévejte jím maso za občasného otáčení. Když se začne maso přepalovat, přidejte další kostičku a pokračujte asi 3 minuty. Maso nechejte minimálně 5 min. odpočinout. Hotové jídlo flambujte zahřátým a zapáleným koňakem.

 

Tip someliéra Davida Krále, dvojnásobného držitele titulu Sommelier ČR:


Jídlo nejlépe doplníte vínem Zweigeltrebe pozdní sběr od Habánských sklepů. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinkou vás pekelně rozohní.

 

Grilované prsíčko marinované v tandoori masala se zeleninovým špízem

 

Budete potřebovat:


kuřecí prsa,
koření tandoori masala,
sůl,
pepř,
olivový olej,
baby cuketu,
patison,
cherry rajčata,
citron,
bylinky dle vlastní chuti.

 

Valentýnské menu - 1
(Foto: oficiální zdroj)

 

Jak na to:


Kuřecí prsa přes noc marinujeme v bílém jogurtu, tandoori masala, soli, pepři a citronu. Očištěnou zeleninu napícháme na špíz, okořeníme pepřem, solí a bylinkami. Poté pokapeme olivovým olejem a vše vložíme na rozpálený gril. Grilujeme cca 10–15 minut.

 

Tip someliéra Davida Krále, dvojnásobného držitele titulu Sommelier ČR:


Možná netradiční úprava kuřecího masa, nicméně vynikající. Vyzkoušejte společně s Rulandským bílým pozdní sběr z Vinařství Pavlov – toto víno díky své zlatavé barvě, bohatému aroma a plnější chuti tento pokrm skvěle doplní.

 

Zálesácká pivní žebra


Pečeným hovězím žebírkům dodá chuťovou tečku pivo. Díky tomu ani zbylá omáčka nepřijde nazmar a budete ji s pečivem mlsat i potom, co sníte všechno maso.

 

Budete potřebovat:

 

6 kusů hovězích žeber
1 cibule
1 mrkev
150 g celeru
5 stroužků česneku
300 ml piva
200 ml červeného stolního vína
200 ml hovězího vývaru
1 dcl oleje
150 g rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu
Jarní cibulka na ozdobu

 

Valentýnské menu - 4
(Foto: oficiální zdroj)

 

Jak na to:

 

V pekáči na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.


ČTĚTE TAKÉ:

TOP 5 receptů na Valentýna pro vaši lásku
Valentýn na poslední chvíli! Co a kde seženete?
Kde se vzal svatý Valentýn? Z USA nepřijel...

 

Ananas v pivním těstíčku


Pivo a sladký dezert mohou být pro kdejakého labužníka nepředstavitelnou kombinací. Exotický ananas v pivním těstíčku si zamilujete nejen pro partnerské mlsání!

 

Budete potřebovat:

 

1 velký ananas
250 ml piva Litovel Černý citron
200 g hladké mouky
3 vejce
Sůl
olej na smažení
250 ml zakysané smetany
1 lžička citronové šťávy
1 skořicový cukr

 

Valentýnské menu - 3
(Foto: oficiální zdroj)

 

Jak na to:

 

Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku a hladké těstíčko necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě a hned jej z obou stran smažíme dozlatova, hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej vysál. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citronovou šťávu.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře