Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Pokud si hlídáte linii, nebo se dokonce potýkáte s alergií na lepek nebo s jeho intolerancí a máte strach, že si o vánočních svátcích nebude moct vychutnat vaše oblíbené cukroví, nepropadejte rozhodně panice. V dnešní době je spousta variant, ze k...

Vánoce zdravěji? Chutné recepty i bez mouky nebo cukru

Vánoční cukroví - 4
zdroj: oficiální zdroj Vánoční cukroví - 4
aktualizováno 03.12.2018, 17:10 | 03.12.2018, 16:34 | doma.cz

Pokud si hlídáte linii, nebo se dokonce potýkáte s alergií na lepek nebo s jeho intolerancí a máte strach, že si o vánočních svátcích nebude moct vychutnat vaše oblíbené cukroví, nepropadejte rozhodně panice. V dnešní době je spousta variant, ze kterých můžete vybírat. Navíc se vám otevírá i možnost v kuchyni trochu experimentovat a třeba objevit zatím neznámé chutě a suroviny.

Jednou z prvních věcí, kterou může člověk při bezlepkové dietě udělat, je nahradit klasickou pšeničnou mouku bezlepkovou variantou. Na výběr je mnoho druhů, jako je pohanková, rýžová, kukuřičná či ještě neobvyklejší druhy jako mouka z cizrny nebo fazolí. Je však třeba mít na paměti, že s těmito druhy nelze pracovat stejně jako s obyčejnou pšeničnou – tedy nelze v klasickém receptu pouze nahradit klasickou mouku za bezlepkovou, ale je třeba bezlepkové mezi sebou v ideálním poměru nakombinovat. Jestliže je člověk začátečník a netroufá si, nejjednodušší je pořídit si už takto připravené „mixy“, které mají vychytaný ten správný poměr. Bez problémů pak vytvoříte chutné linecké nebo rohlíčky.

 

Místo mouky vsaďte na ořechy

 

I do klasických receptů se často společně s moukou používají namleté ořechy. A protože ořechy jsou přirozeně bezlepkovou surovinou, dá se tímto postupem rozhodně inspirovat také při přípravě bezlepkových sladkostí. Skvělou variantu představuje například mandlová mouka. „Mandlová mouka není vhodná jen k přípravě těsta na makronky, využijete ji i k přípravě bezlepkových vánočních sušenek nebo do veganských receptů. Je však třeba si dát při přípravě pozor, jaký druh mandlové mouky jsme zakoupili – některé druhy neobsahují zcela najemno namletou mouku a vyskytují se tak hrudky. Ty je třeba nejdříve přesát, využít se pak tyto zbytky dají třeba ke zdobení zákusků,“ vysvětluje Michal Kubíček z cukrářského portálu Svět cukrářů.

 

Pomohou i proteinové prášky

 

Bojíte-li se cukroví kvůli váze, zkuste recepty vytunit proteinovými prášky, které vám během roku nahrazují snídani nebo si je dáváte jako koktejl po cvičení. A nebojte se ani vanilkové nebo čokoládové příchutě.

 

Místo cukru zas můžete použít nejen med nebo javorový sirup, ale třeba i datle, které jsou přirozeně sladké a naprosto spolehlivě nahradí v těstě cukr. Jen díky své konzistenci se hodí spíše do nepečeného cukroví, třeba do oblíbených čokoládových kuliček.


Představujeme recepty na zdravější vánoční cukroví


Čokoládové kuličky

 

Vánoční cukroví - 8
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience:


• 50 g kešu ořechů
• 50 g mandlí
• 100 g sušených datlí
• 2 polévkové lžíce kokosového oleje
• 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)

 

Vánoční cukroví - 9
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky.

 

Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechejte ztuhnout v lednici.


Linecké cukroví

 

Vánoční cukroví - 2
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience:


• 200 g celozrnné špaldové mouky (hodí se i kokosová)
• 100 g másla
• 50 g medu
• 1 žloutek
• Strouhaná kůra z půlky citrónu
• Kvalitní džem na slepení (rybíz višně)

 

Vánoční cukroví
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Máslo, žloutek, citrónovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinou v lednici.

 

Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky, apod. vždy v sudém počtu.

 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.


Datlová kolečka s arašídovým máslem

 

Vánoční cukroví - 10
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:
 

Na těsto
• 200 g sušených datlí
• 100 g kokosové mouky
• 1 odměrka kakaového proteinového shaku (např. Smart Shake kakaový od Světa zdraví)
• 30 ml rostlinného mléka (sójové, mandlové, rýžové)
• 20 ml kokosového oleje
• špetka soli
• 5 g prášku do pečiva (bezfosfátový)


Na slepování koleček
• 150 g arašídového másla bez přidaného cukru

 

Vánoční cukroví - 11
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:

 

Datle namočte do vody a nechejte je přes noc v lednici. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty. V míse smíchejte mouku s proteinovým práškem, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej a po lžících mléko a vypracujte těsto, které bude mít dobrou tvarovací konzistenci.


Na dobře pomoučeném válu vyválejte těsto na cca 2–3 mm tenkou placku a formičkou na linecké cukroví vykrajujte kolečka a skládejte na plech. Pečte ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 10 minut.


Vychladlé sušenky slepujte arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka jsou výborná už 2–3 dny po odležení.

 

Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi

 

Vánoční cukroví - 3
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience:


• 600 g sušených meruněk v bio kvalitě
• 6 polévkových lžic citrónové šťávy
• mandle na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos

 

Vánoční cukroví - 7
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Mandle spařte a oloupejte. Meruňky polijte citrónovou šťávou a nechejte přes noc uležet, poté rozmixujte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, které obalte buď rozmixovanými mandlemi, pistáciemi nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.


Nepečené makové kuličky

 

Vánoční cukroví - 6
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:
(na 32 kuliček)

 

200 g vypeckovaných datlí
100 g mletého máku
3 lžíce vody
hrst celého máku

 

Vánoční cukroví - 1
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:

 

Nepotřebujete cukr, tuk ani mouku. Tyhle kuličky jsou zdravé a sladké díky zvoleným ingrediencím.

 

Datle, mák a vodu vložte do mixéru a vše řádně umixujte. Z hotové hmoty tvarujte kuličky, které obalíte v celém máku.

 

Pokud se vám nepovede datle umixovat do úplné kaše, nesmutněte, i malé kousky datlí mají v cukroví své kouzlo.

 

Autory receptů jsou:
www.svet-zdravi.cz
www.nasmodrymak.cz

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře