Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Stále populárnější mrkvový dort může rozzářit i vaše sváteční velikonoční menu.

Velikonoční mrkvový dort RECEPT

Jahodová bábovka - 6
zdroj: Oficiální zdroj Jahodová bábovka - 6
aktualizováno 09.04.2017, 00:40 | 09.04.2017, 00:40 | doma.cz

Stále populárnější mrkvový dort může rozzářit i vaše sváteční velikonoční menu.

Suroviny:

 

Korpus

• 250g rozpuštěné Hery máslová příchuť
• 4 velká vejce
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 225g třtinového cukru
• 200g mrkve, nastrouháno nahrubo
• 300g hladké mouky
• 2 vrchovaté lžičky prášku do pečení
• 1 lžička mixu koření do dortů
• 1 lžička strouhaného perníku

 

Poleva

 

• 40g Hery máslová příchuť
• 100g krémového sýru
• 175g cukru moučka

 

Věděli jste, že...
Podoba mrkve, jak ji známe dnes, vznikla v 17. století v Nizozemsku, kde pěstováním změnila svou barvu z původní černé na typickou oranžovou. Mrkev ale pochází z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde lze dodnes najít její divoké příbuzné. Předpokládá se, že mrkev se na přelomu prvního a druhého tisíciletí rozšířila až do Středomoří a do západní Evropy se dostala až o dvě staletí později.


Na zdobení:

 

• 10g nasekaných pistácií
• Bílý a růžový fondán
• 1/2 pomeranče
• Hrstka pažitky

 

Jahodová bábovka - 8
(Foto: Oficiální zdroj)

 

Teplota trouby: 160c (horkovzduch) / 180c / Plyn stupeň 4
Porcí: 12
Zmražení: Vhodné pro zmražení ještě před dekorací
Doba přípravy: 40 minut + vychladnutí
Doba pečení: 55 minut

 

Pro zajímavost:
Že mrkev navrátí ostrý zrak, je bohužel mýtus. Přesto je ale tato oranžová zelenina očím nápomocná, a nejen jim! Některé její důležité vlastnosti opomíjíme, přestože k nim patří snižování rizika rakoviny plic, prsou a střev, stejně jako výskytu mozkové mrtvice. Výčet blahodárných účinků nenápadného kořenového hrdiny tím ale nekončí. Mrkev zlepšuje kvalitu pleti, chrání zuby a dásně, slouží jako prevence infekcí, a dokonce zpomaluje stárnutí buněk. Právem si tak zaslouží náležitou pozornost alespoň jednou ročně – na Den mrkve, mezinárodně oslavovaný 4. dubna.

 

VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY:

Jarní velikonoční paštika RECEPT
Upečte si zdravého velikonočního beránka RECEPT
Velikonoční pečený zajíc na divoko RECEPT


Postup:

1. Vymažte dortovou formu.

 

Velikonoční mrkvový dort - 1
(Foto: oficiální zdroj)

 

Velikonoční mrkvový dort - 3
(Foto: oficiální zdroj)


2. Ve velké míse smíchejte rozpuštěnou Heru máslová příchuť, vajíčka, vanilkový extrakt a třtinový cukr.

 

Velikonoční mrkvový dort - 4
(Foto: oficiální zdroj)


3. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, pak mouku, prášek do pečiva a koření a pořádně promíchejte.

 

Velikonoční mrkvový dort - 5
(Foto: oficiální zdroj)


4. Směs přendejte do připravené formy a pečte v troubě 55 minut, aby byl korpus na dotek pružný. Zkontrolujte pomocí špejle, po propíchnutí špejlí musí zůstat špejle suchá. Pak nechte korpus vychladnout.

 

Velikonoční mrkvový dort - 6
(Foto: oficiální zdroj)


5. Na polevu vyšlehejte Heru máslová příchuť spolu s krémovým sýrem, přidejte moučkový cukr a dobře promíchejte. Směsí pomažte korpus a navrch dejte nasekané pistácie.

 

Velikonoční mrkvový dort - 8
(Foto: oficiální zdroj)

 

Velikonoční mrkvový dort - 9
(Foto: oficiální zdroj)


6. Pro vymodelování zajíčka, udělejte velkou kouli z bílého fondánu a umístěte jí do středu polevy. Vymodelujte a přidejte 2 malé zaječí tlapičky a z malé kuličky vytvořte ocásek. Z růžového fondánu dozdobte tlapičky.

 

Velikonoční mrkvový dort - 10
(Foto: oficiální zdroj)


7. Oloupejte kůru z půlky pomeranče a vykrájejte malá kolečky (cca 1cm na průměr). Pomocí nůžek vystřihněte čtvrtku z každého kolečka. Přidejte 3-4 ks pažitky do středu koleček a zamotejte zpátky kůru z pomeranče, aby vytvořila vršek mrkve.

 

Velikonoční mrkvový dort - 11
(Foto: oficiální zdroj)


8. Rozmístěte vytvarované mrkve kolem zajíčka.

 

Velikonoční mrkvový dort - 2
(Foto: oficiální zdroj)


9. Servírujte.

 

Velikonoční mrkvový dort - 12
(Foto: oficiální zdroj)

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře