Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

K teplým slunečným dnům neodmyslitelně patří jedna věc, kterou milují všichni: GRILOVÁNÍ.

Velký letní grilovací průvodce: Poradíme vám, jak se stát králem grilovačky!

BBQ s dětmi
zdroj: oficiální zdroj BBQ s dětmi
aktualizováno 09.07.2018, 16:11 | 09.07.2018, 16:11 | doma.cz

K teplým slunečným dnům neodmyslitelně patří jedna věc, kterou milují všichni: GRILOVÁNÍ.

Každý z nás si užívá ty chvíle, kdy se může potkat se svými přáteli nebo rodinou nad dobrým steakem s pikantní omáčkou a grilovanou zeleninou. Abyste před svými blízkými ještě více zazářili, přinášíme vám velkého průvodce letním grilováním. Dozvíte se nejen to, kde se vlastně grilování vzalo, ale také vše o steacích, marinádách a grilování vepřového, máme pro vás také spoustu praktických tipů a na závěr několik lahodných receptů. Tak se do toho pustíme!

 

I když si to mnohdy neuvědomujeme, spousta činností provází lidstvo po staletí. Grilování znali už naši předci, kteří si tehdy upravovali ulovené maso různými způsoby na otevřeném ohni. První zmínka o grilování, které připomíná to dnešní, pochází od kmene Arawak sídlícího na ostrově Haiti, jenž používal nástroj „barbacoa“. Toto zařízení připomínalo mříž a původní obyvatelé Haiti na něm udili maso.

 

Když Kryštof Kolumbus převzal vládu na Haiti, bylo i přes nevůli kmenů prohlášeno za španělskou kolonii. Španělé si přisvojili mnoho z jejich vynálezů, mezi něž patřil i nástroj „barbacoa“ a začali jej používat k úpravě ryb a masa. Poté tento pojem označoval shromáždění lidí, kteří si společně vychutnávali jídlo. V 18. století se grilování stalo velmi oblíbeným především na jihovýchodním pobřeží Spojených států, kde se grily začaly používat zejména k pečení selátek a maso se začalo servírovat s různými omáčkami. V této době se pod mříž grilu stavěly hranice ze dřeva.

 

Grilovačka
(Foto: oficiální zdroj)

 

Od Kolumba k Fordovi

 

Významný milník nastal roku 1897, kdy byly objeveny uhelné brikety. Když Henry Ford hledal způsob, jak využít odpad (kusy dřeva, piliny), který vznikl ve výrobě, napadlo jej produkovat dřevěné uhlí, které se rychle stalo preferovaným palivem pro grilování. Otevřené grily měly ovšem jednu velkou nevýhodu: poletoval z nich popel všude kolem. Problém vyřešil až v roce 1957 jeden ze zaměstnanců společnosti Weber Brothers Company, který vyrobil první uzavřený gril. Od té doby se grily staly nerozlučným pomocníkem každé domácnosti, zejména v Americe.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tři nejlepší bylinky na grilování
ŠKOLA GRILU: Jak správně ugrilovat maso?+ 2 šťavnaté recepty
Grilovat lze i DIETNĚ! Známe nejlepší MARINÁDY PRO ŠTÍHLOU LINII

 

Správný gril je základ

 

Tím se dostáváme k otázce, který druh grilu je ten nejlepší. Odpověď je jednoduchá: Správný gril je jedině ten, který vyhovuje vám samotným. Každý máme odlišné zvyklosti a potřeby, proto se pro každého z nás hodí jiný typ grilu. Hrdí majitelé velkých zahrad ocení velkorysý gril na uhlí, obyvatelé garsonek bez balkonu zase skladný gril elektrický.

 

Grilovací recepty - 14
(Foto: oficiální zdroj)

 

Bezpečný a rychlý plyn


Pro jednoduchou přípravu jsou nejlepší plynové grily, kde stačí pro rozžhavení otočit jen knoflíkem. Nevýhodou může být používání propanbutanových bomb, které musí být skladovány mimo vnitřní prostory. Tento typ je bývá často cenově náročnější, ale zato je velmi bezpečný. Součástí bývá i výbava ve formě přídavných plotýnek či teploměru. Některé z těchto grilů umožňují umístit do středu i pánev wok a lze na nich připravovat vše od snídaně, svačiny až po večeři. Plynové grily jsou také dobrou variantou pro ty, kteří nedisponují vlastní zahrádkou, ale mohou grilovat například na terase.

 

Dřevěné uhlí = nejlepší vůně

 

Pokud chcete, aby vaše maso krásné vonělo, pečení na dřevěném uhlí vás jistě ihned učaruje. Tento typ grilování je vhodný pouze v případě, že máte velký prostor a kouř nebudu obtěžovat sousedy v okolí. Tyto grily lze sehnat i za nižší cenu, ale je velmi možné, že nevydrží příliš dlouho, pokud ovšem zvolíte variantu s uzavíratelným víkem, můžete grilovat od jara až do zimy.

 

Pokud máte jen malý balkon nebo dokonce ani ten, nezoufejte, ani vám nebudou slasti grilování odepřeny. Elektrické grily se rychle rozehřejí a jejich údržba je velmi jednoduchá. „Můžete na nich opékat nejen maso, ale rozehřát si i sýr,“ radí Kristýna Hrubčíková z webu Receptyschuti.cz. Zkuste kozí sýr nebo hermelín.

 

Jinou formou elektrických grilů jsou kamenné plotýnky. „U elektrických grilů roste obliba povrchů z kamene a terakoty pro jejich odolnost a možnost grilovat s minimem tuku. Terakotová grilovací deska je tak odolná, že na ní můžete přímo krájet potraviny nožem,“ dodává Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

 

Když s grilováním teprve začínáte, nebo vás vaření obecně nebaví, využijete chytrý kontaktní gril. "Ten je vybaven automatický programy a senzorem průběhu grilování či teplotní sondou. Steak v grilu propečete přesně podle svých představ i bez svého umu a přičinění,“ radí Iva Pavlousková.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Miikisi 21:18 20.11.2018
A teď schválně. Jestli pak je možné stát se i královou grilování? :D Ale ne, dělám si srandu. U nás většinou taky griluje manžel. Mě se nelíbí jak jsem pak celá vyuzená a smrdím kouřem. Každopádně bychom si na zimu chtěli pořídit nějaký kvalitní elektrický gril. Ještě jsme nevybrali, ale asi nějaký Sage http://www.grilguru.cz/elektricke-grily-outdoorche... není to sice úplně to stejné, ale v zimě si člověk nemůže moc vybírat.