Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Abychom si chuť vína mohli správně vychutnat, je třeba dodržet několik jednoduchých zásad. Pojďme se společně podívat, která to jsou.

Víte, jak pít správně víno?

Nákup vína
zdroj: Thinkstockphotos Nákup vína
aktualizováno 24.11.2017, 00:58 | 24.11.2017, 00:58 | doma.cz

Abychom si chuť vína mohli správně vychutnat, je třeba dodržet několik jednoduchých zásad. Pojďme se společně podívat, která to jsou.

Jak si vybrat?
Víno vybíráme podle toho, jaké pokrmy plánujeme servírovat. K světlému masu a rybám se výborně hodí bílá vína, k tmavému zase červená. Podle chuti konzumentů potom vybíráme víno suché, polosuché nebo sladké.


Jak rozlévat?
Správně by se mělo nalévat do jedné až dvou třetin sklenice. To proto, aby se s ním mohlo jemně zakroužit a tím se nám víno „otevřelo“. Pomocí kroužení se z něho uvolní aromatické látky a my si tak můžeme vychutnat jeho vůni.

 

Tip: při zatočení s číší, by mělo víno stékat po stěnách skla zpět v slzičkách. Pokud víno „pláče“, vypovídá to o jeho kvalitě, hustotě a viskozitě.


Jak držet sklenici?
Sklenici držíme vždy za stopku, abychom víno teplotou ruky neohřívali. Nikdy ji proto nedržíme za tělo ani patku.


Čich
Když máme nalito a držíme správně sklenici, přichází na řadu čich. Čichem lze určit intenzitu odrůdové vůně, staří, původ a zdravotní stav vína.


První doušek
Poslední a pro nás laiky nejdůležitější atribut, přichází na řadu chuť. První lok by měl být malý doušek, který převalujeme na jazyku. Měli bychom ho nechat zahřát v ústech a následně nechat sklouznout do krku, aby se poznalo, jak prochází hrdlem.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Domácí svařák: Jak připravit ten nejlepší!
Červené víno nebo cvičení? Účinky jsou podle vědců stejné!
V zimě si dopřejte červené víno!


Víno nepijeme jako vodu

Víno by mělo vonět po ovoci, květinách a koření. Pokud tomu tak není, mějte se na pozoru. Nemuselo by se jednat o příliš kvalitní mok a ráno by nás mohla bolet hlava. V každém případě je dobré skleničku s vínem občas proložit sklenkou vody. Nezapomínejme na dodržování pitného režimu.

 

A sekt pijeme klidně jako víno
Šampaňské je pro mnoho lidí synonymem jakéhokoliv vína s bublinkami. Takto se však smí označovat pouze šumivé víno z oblasti Champagne ve Francii. Zde v České republice tedy šumivá vína jednoduše označujeme jako sekt. Stejnou metodou se však vyrábí i italské prosecco, španělská cava či francouzské crémant. Pro mnoho Čechů je přitom lahev sektu stále synonymem oslav. Otevřít si lahev šumivého vína jen tak s partnerem během večera je pro mnoho Čechů stále nepředstavitelné. Přitom v zahraničí je běžné nalít si bublinky takřka kdykoliv, například ve Francii si s ním často zpříjemňují již ráno. Sekt totiž dodává běžným okamžikům nádech noblesy a slavnostní nálady.

 

Náš tip:

 

Víno
(Foto: Archiv firem)


* Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon 2016 pozdní sběr (139 Kč). Suché bílé víno s vyváženou, šťavnatou a svěží chutí, které zaujme také svým výrazným ovocným aromatem, připomínajícím angrešt či rybíz. Skvěle doplní například pečenou drůbež či dravé sladkovodní ryby.


* Eko víno Veritas, Muškát žlutý 2015 Kabinet (150). Víno má světle nazelenalou barvu, ve vůni jasné tóny muškátu podbarvené vůní letních žlutých jablek, kulatá chuť, kde opět vyniká muškát s příjemným zbytkovým cukrem.

 

Sekt
(Foto: Archiv firem)

 

* Bohemia Sekt Ryzlink rýnský (179 Kč). Zaujme svým svěžím aromatem sadového ovoce, zejména zralé broskve. Ucítíte v něm ale také lehký podtón rozkvetlé lípy. Chuť sektu je ovocná, svěží a připomíná tóny citrusů. Harmonický poměr kyselin a cukru vytváří příjemný aromatický závěr. Skvěle se snoubí s grilovanými rybami, pečenou drůbeží a tvrdými sýry.


* Bohemia Sekt Prestige 36 (360 Kč, dostupný na osobnivinoteka.cz). Ušlechtilý sekt, vyrobený metodou Champagne. Cuvée nového sektu je inspirováno tradičními odrůdami, typickými pro Champagne, avšak pěstovanými na Moravě: Chardonnay a Rulanské modré. Díky své vyváženosti a dlouhé době zrání získává tento sekt kategorie brut vlastnosti, které mu již přinesly stříbrnou medaili na Národní soutěži vín Velkopavlovické podoblasti. Má jiskrně citronovou až světle zlatavou barvu a jemné bohaté perlení. Svou jemně ovocnou vůní evokuje zralé jablko a v závěru pak mineralitu a pečený toust. Chuť sektu je šťavnatá, se svěží pikantní kyselinkou, čistá a příjemně vyvážená. Tříleté ležení na kvasinkách dodává sektu nevšední terciální tóny, které harmonicky doplňují celkový charakter tohoto výjimečného šumivého vína.


Náš tip:

 

Voda
(Foto: Archiv firem)


* Pro kombinaci s vínem se výborně hodí pramenitá voda Toma Natura (1,5 l, 10 Kč), která díky svému složení bez jakýchkoliv úprav nijak neovlivňuje jeho chuť. Navíc je pramenitá voda nejvhodnější pro přípravu vinného střiku.


* Po ránu zas možná přijde vhod Magnesii Extra (0,7 l, 34,90 Kč, dostupná na Kosik.cz). Vyznačuje se vyšším obsahem hořčíku. Ten do ní není přidáván nijak uměle, při výrobě jsou využívány podzemní přírodní zdroje s vysokým přirozeným obsahem hořčíku. V jedné lahvi najdete 218 mg, což je 58 % doporučené denní dávky. Minerální voda je tak vhodná pro pravidelné doplňování hořčíku bez nadměrného zatěžování organismu sodíkem, protože toho najdete v lahvi jen 3,71 mg. Hořčík podporuje soustředění, snižuje míru únavy a vyčerpání, přispívá k normální činnosti svalů a je tak vhodný proti křečím, napomáhá normální činnosti nervové soustavy, udržuje normální stav zubů a kostí a jeho příjem je důležitý v těhotenství, protože se podílí na procesu dělení buněk.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře