Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Chcete si doma upéct dokonalou pizzu? Máme pro vás výborný recept od Jamieho Olivera z knihy Moje rodinná kuchařka.

Výborná domácí pizza, která se vám zaručeně povede! RECEPT

Pizza
zdroj: Thinkstockphotos Pizza
aktualizováno 20.01.2016, 14:38 | 20.01.2016, 14:38 | doma.cz

Chcete si doma upéct dokonalou pizzu? Máme pro vás výborný recept od Jamieho Olivera z knihy Moje rodinná kuchařka.

Co je třeba?


Těsto na pizzu


500 g hladké chlebové mouky (plus další na poprášení)
1 a půl sáčku sušeného droždí (10,5 g)
půl lžičky krupicového cukru
1 vrchovatá lžička jemné mořské soli
olivový olej


Rychlá rajčatová omáčka


2 stroužky česneku, oloupané
1 svazek čerstvé bazalky
1 lžíce rajčatového pyré
1 lžička sušeného oregána
400 g konzervovaných krájených rajčat
1 lžička krupicového cukru
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř


Na obložení


2 mozzarelly po 125 g
vaše oblíbené chuťovky, jako jsou parmská šunka, zbylé pečené kuře, cukrová kukuřice, olivy, plátky cibule, chilli papričky, houby, paprika

 

Pizza
(Foto: oficiální zdroj)


Postup


Mouku dejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Droždí rozmíchejte ve 300 ml vlažné vody a vlijte do důlku spolu s cukrem, solí a 1 a půl lžící oleje. Promíchejte vidličkou a postupně zapracovávejte mouku, až vznikne lepivé těsto - pokud je trochu suché, zastříkněte ho trochou vody. Rukama spojte a pak 5 až 10 minut důkladně hněťtě, až bude hladké a pružné. Vložte ho do mísy lehce vytřené olejem, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynou 30 minut, nebo dokud neznásobí objem.


Teď k té rychlé rajčatové omáčce. Česnek a bazalku (včetně stonků) nadrobno nakrájejte. Česnek s 1 lžící oleje dejte do středního kastrolu na střední plamen. Vmíchejte rajčatové pyré a oregano a smažte asi 30 vteřin, pak přidejte bazalku, rajčata a cukr. Uveďte do varu, snižte na nízký plamen a povařte 10 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti ji osolte a opepřete, sejměte z plamene a nechte stranou.


Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto takzvaně vylučte o pracovní plochu a ještě pár minut hněťte, pak rozdělte na čtyři stejně velké koule. Na moukou poprášené pracovní ploše je rozválejte na placku o výšce asi 0,5 cm a položte na dva velké plechy poprášené moukou. Každou placku potřete asi 4 lžícemi omáčky, navrch natrhejte mozzarellu a posypte oblíbenými chuťovkami - vyberte si je podle vaší chuti, ale pamatujte, že v jednoduchosti je síla, a placky moc nepřetěžujte. Vložte na 10 až 12 minut do horké trouby, nebo dokud nebudou pizzy zlaté a náplň nebude hezky bublat, pak ihned podávejte.

 

Tento recept najdete v Mojí romácí rodinné kuchařce z edice Jaie Oliver's FoodTube (vydává MLD Publishing), ve které na vás čeká celkem 50 praktických receptů.

 

Rodinná kuchařka
(Foto: oficiální zdroj)

 
17 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře