Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Vysvědčení završilo školní rok a to je důvod k oslavě – ať už byly známky jakékoli. Nejen děti, i vy rodiče před sebou máte dva měsíce zaslouženého odpočinku. Začněte je rodinnou oslavou a ohromte vlastnoručně upečeným dortem.

Za vysvědčení dort: Zkuste jednorožce, mrkváč i lehké ovocné recepty

Kuchařka
zdroj: Getty Images Kuchařka
aktualizováno 25.06.2018, 16:10 | 25.06.2018, 16:10 | doma.cz

Vysvědčení završilo školní rok a to je důvod k oslavě – ať už byly známky jakékoli. Nejen děti, i vy rodiče před sebou máte dva měsíce zaslouženého odpočinku. Začněte je rodinnou oslavou a ohromte vlastnoručně upečeným dortem.

Receptů najdete spoustu, které ale ocení děti i nároční teenageři? Vybíráme stylové kousky i recepty pro kuchařky začátečnice.

 

JEDNOROŽEC PRO NEJMENŠÍ


Motivy jednorožců milují snad všechny malé holčičky. Tento dort vám nějakou chvíli zabere, ale nadšení v očích malé princezny za to budou stát.

 

Dort - 1
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:


Na uši a roh:
250 g modelovací hmoty na tvoření dekorací na dort
kukuřičný škrob k poprášení
vykrajovátka
špejle
ostrý nůž
zlatá barva ve spreji nebo gelová zlatá barva
štěteček
karton od vajíček

 

Na máslový krém:
500 g másla pokojové teploty
750 g moučkového cukru
8 lžic mascarpone
4 lžičky vanilkového extraktu

 

Na dort:
4 upečené a vychladlé korpusy
bílá gelová barva
růžová a Ivory gelová barva
černá gelová barva na oči
zdobicí sáčky
zdobicí špička ve tvaru hvězdičky
zdobicí špička tenká hladká
posypky a kytičky, případně další dekorace – dle vlastní potřeby
cukrářská stěrka (pomůže vytvořit hladký povrch dortu)

 

Postup:


Uši a roh jednorožce si připravte ideálně několik dní předem, aby pořádně ztuhly. Poprašte si povrch kukuřičným škrobem a hmotu pořádně prohněťte, aby byla měkká a poddajná. Rozválejte hmotu na tloušťku asi 5 mm a pomocí vykrajovátka vytvořte uši, měly by mít okolo 7 cm na výšku. Pak vezměte menší vykrajovátko, zhruba 5cm a vykrojte menší verzi oušek. Vnitřní menší ouško nabarvěte zlatou barvou. Až barva uschne, zadní stranu menších oušek trošku namočte vodou a přitiskněte je na větší ouška. Pak každé z nich uprostřed mírně ohněte, abyste jim dodali patřičný tvar. Odložte je například do kartonu od vajíček, aby mohla uschnout.

 

Vezměte zbytek pasty a opět ji rozválejte, aby byla měkká. Vyválejte z ní dlouhý váleček s jedním tenčím koncem, kde bude vrcholek rohu. Špejli zapíchněte do podložky, například do kousku polystyrenu, aby držela vzpřímeně. Namočte špejli vodou a vezměte váleček pasty a opatrně špejli od spodu až nahoru omotejte tak, aby byla špejle skrytá. Vyjměte roh opatrně z podložky a vyválejte jej v kukuřičném škrobu. Pak roh na špejli opatrně lehce rozdělejte a vnitřní strany navlhčete, aby si po zatvrdnutí roh udržel svůj tvar. Umístěte jej zpět do podložky, nabarvěte zlatou gelovou barvou a nechte uschnout.

 

Připravte si upečené a vychladlé korpusy. Doporučujeme rozměr korpusu 17 cm, protože jednorožec vypadá lépe, pokud je vyšší než širší. Nachystejte si máslový krém, kdy nejprve vyšleháme máslo dohladka, poté přesejeme moučkový cukr, a postupně přidáváme mascarpone a vanilku. Šleháme nejprve na nižší otáčky, a jakmile je cukr zapracovaný, otáčky zvýšíme a vyšleháme dohladka. Přidáme bílou gelovou barvu, abychom dosáhli krásného slonovinového efektu.

 

Promažte korpusy krémem a poskládejte je na sebe. Poté celý dort pokryjte pouze tenkou vrstvou krému a dejte do ledničky uležet na 15 až 20 minut. Následně vyjměte z lednice a přidejte silnější vrstvu krému. Aby byl povrch krásně hladký, pomozte si cukrářskou stěrkou. Ještě pro větší efekt můžete celý dort postříkat perleťovou barvou ve spreji. Dort pak uložte zpět do lednice.

 

Ze zbylého krému vytvoříme zdobení. Jednu lžíci si dejte bokem, zbytek rozdělte do tří nádob. Jednu porci krému necháme bílou, zbylé obarvíme gelovými barvami podle preference, například růžovou, ivory či modrou. Poté si krém rozdělte do zdobicích sáčků zakončených cukrářskými špičkami ve tvaru velké hvězdy. Krém, který jsme si nechali bokem, obarvíme černou gelovou barvou a dáme do sáčku s tenkou hladkou zdobicí špičkou.


Dort vytáhněte z lednice a umístěte na něj roh a uši. Pak pomocí zdobicích sáčků vytvořte zdobení před rohem a ušima, které začnou vytvářet hřívu. Střídejte barvy, krém můžete vrstvit i na sebe, dodá to hezký prostorový efekt. Od uší postupujte dopředu, kde vytvoříte jednorožci ofinu a poté dozadu a na bok dortu dotvořte zbytek hřívy.

 

Nakonec pomocí černého krému namalujte zepředu zavřené oči s řasami a celý dort nakonec dozdobte posypkami, třpytkami a kytičkami.


 

DUHOVÝ JEDNOROŽEC


Starším studentům se jednorožci líbí také, ale nad „infantilním“ dortem nejspíš jen protočí oči. Svezte se na vlně duhových jednorožců, ale vykouzlete pro ně parádní „dospělácký“ kousek.

 

Dort - 6
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:

 

Korpus:
6 ks vejce
4 ks žloutky
250 g cukr krupice
250 g hladká mouka
100 g olej
100 g voda
12 g prášek do pečiva
1/2 vanilkového lusku
1 g himalájské soli

 

Přírodní barvy v pastě:
modrá
růžová
žlutá

 

Švýcarský máslový krém:


4 velké bílky
240 g cukr krupice
250 g másla
1/2 vanilkového lusku
2 g himalájské soli

 

Na promazání:
200 g jahodového džemu

 

Postup:

 

Vejce, žloutky, cukr, sůl, vyškrabanou vanilku a olej vyšleháme do husté pěny. Nakonec zamícháme mléko, směs mouky a prášku do pečiva. Hmotu rozdělíme na tři části a obarvíme pastelově žlutou, růžovou a modrou. Formu o průměru 26 cm vymažeme olejem a vyložíme papírem. Doprostřed formy nalijeme půlku žluté hmoty, na ni polovinu růžové a modré; postup zopakujeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 - 50 minut; zkusíme špejlí, zda je hotové. Necháme vychladnout a vyřízneme z formy, dvakrát vodorovně prořízneme a promažeme jahodovým džemem.


Krém:


Bílky, cukr, sůl a vanilková zrníčka nad parou nahřejeme za stálého míchání dohorka; Odstavíme a vyšleháme do hustého sněhu. Pokračujeme ve šlehání do částečného vychlazení a postupně zašleháme máslo. Na plné otáčky vyšleháme do nadýchaného lehkého krému. 1/4 ho použijeme na naplnění rozkrojeného dortu, druhou čtvrtinou zamázneme povrch i strany a necháme krátce vychladit. Třetí čtvrtinu obarvíme na růžovou a tou dohladka zakryjeme celý dort. Zbylý krém opět obarvíme pastelovými tóny žluté, modré a fialové. Do cukrářského sáčku dáme hvězdicovou trubičku a po lžičkách střídavě různé barvy krému. Ozdobně nastříkáme hranu dortu malými a většími růžicemi. Vychladíme; před podáváním necháme ideálně 30 minut v pokojové teplotě.

 

ZKUSTE TAKÉ:

RECEPT pro všechny milovníky Nutelly: Sladký hvězdicový koláč
10 nejlepších jahodových receptů: Sladké i slané pochoutky s chutí léta
Milujete sladké, ale nechcete hřešit? Zkuste výborný RAW DORT

 

VANILKOVO-MALINOVÝ DORT


Využijte sezónního ovoce a připravte pro rodinu dort so malinami nebo jahodami, záleží, co právě máte na zahrádce. Vypadá stejně lahodně a šťavnatě, jako bude i chutnat.

 

Dort - 4
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Na korpus:


375 g hladké mouky
½ lžičky soli
3 lžičky kypřícího prášku
226 g změklého másla
335 g krystalového cukru
5 vajec
2 lžičky vanilkového extraktu
240 ml plnotučného mléka

 

Na náplň a ozdobu:


450 g kvalitního malinového džemu
hrnek čerstvých malin
hrst čerstvé máty
500 g sýru mascarpone
560 g smetany ke šlehání
90 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu


Postup:

 

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dvě olejem vymazané formy na dort (22 cm).
Připravte si ingredience na korpus. Smíchejte mouku, se solí, cukrem, kypřícím práškem. Přidejte změklé máslo a zapracujte. Vmíchejte vejce, vanilkový extrakt a nakonec mléko. Pořádně promíchejte, aby vám vzniklo těsto.

 

Polovinu vlijte do jedné formy a druhou polovinu do druhé a dejte na 30 minut péct.
Nechte vychladnout, vyndejte z formy a oba korpusy rozřízněte tak, že vám vzniknou celkem 4 vrstvy.

 

Připravte si krém na náplň. V jedné míse vyšlehejte smetanu. V druhé rozmíchejte mascarpone a smixujte s cukrem. Postupně a jemně vmíchejte šlehačku do mascarponové směsi a naplňte zdobičku.

 

První vrstvu korpusu umístěte na talíř. Potřete ⅓ džemu a ⅕ krému. Na zdobení položte další vrstvu a postup ještě dvakrát zopakujte. Čtvrtou vrstvu ozdobte krémem a poslední pětinou potřete obvod dortu.

 

Nechte minimálně 4-6 hodin odležet v lednici (nejlépe přes noc). Před podáváním ozdobte čerstvými malinami a mátou.


BEZLEPKOVÝ CITRONOVÝ KOLÁČ


Letní horka k přejídání moc nelákají. Pokud máte i přesto chuť na něco sladkého, je tu pro vás varianta, jak mlsat i v tomto počasí. Citronový koláč je nejen lehký, ale je i skvělou alternativou pro ty, kteří se vyhýbají lepku.

 

Dort - 2
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:

 

Korpus:

 

320 g bezlepkové mouky
125 g másla
70 g cukru
1 vejce
Citronová kůra

 

Náplň:


1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Šťáva z 2 velkých citrónů

 

Merengue:


6 bílků
400 g cukru krupice

 

Postup:


Ze všeho nejdříve si necháme předehřát troubu na 180°C. Na koláč budeme potřebovat klasickou formu s průměrem asi 30 centimetrů, nebo menší. Tu vymažeme máslem, vysypeme moukou a můžeme začít připravovat těsto.

 

Příprava korpusu je velmi snadná. V míse kuchyňského robotu necháme s pomocí plochého šlehače zpracovat všechny ingredience. Vznikne tak drobivější těsto, které už stačí jen vyklepnout a prsty namačkat do formy až po její okraj. Těsto vložíme asi na 11 minut do trouby a můžeme hned začít s přípravou krému.

 

Kondenzované mléko vyšleháme se šťávou z citrónů. Zvlášť ve vodní lázni vyšleháme i bílky s cukrem. Vzniknout by tak měla krásně hustá bílá hmota. Vše spojíme a můžeme začít zdobit. Pomocí zdobícího sáčku navrstvíme krém po celé ploše koláče a na posledních 8 – 10 minut dáme koláč do trouby a pečeme při 150°. Během půl hodinky je na světě dokonale lehký a svěží koláč.


ČOKOLÁDOVÝ DORT SRDCE


Miluje vaše rodina čokoládu? Potěší je tento čokoládový kousek, odlehčený tvarohem. Zdobení makronkami a živými květy ocení zejména romantické dívky. Při pohledu na tu krásu půjdou i dietní plány stranou.

 

Dort - 3
(Foto: oficiální zdroj)


Potřebujete:


Na korpus:


270 g hladké mouky
60 g kvalitního kakaa
8 g prášku do pečiva
11 g jedlé sody
75 g másla
350 g krupicového cukru
2 vejce
220 ml mléka
150 ml silné kávy
Na krém:
3 tučné tvarohy (přes noc překapané přes látku)
300 ml smetany ke šlehání 33 %
4 lžíce moučkového cukru
několik kapek vanilkového extraktu
1 lžička citrónové kůry

 

Na ozdobu:
Jahodový džem na promazání
makronky
čerstvé květiny
sušené květy

 

Postup:

 

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravíme si dortovou formu ve tvaru srdce, kterou si vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout. Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme. Do suché směsi postupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme.

 

Těsto dáme do formy a pečeme na 55 - 60 minut. Korpus necháme vychladnout. Korpus prořízneme vodorovně na tři stejné díly.

 

V robotu si vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem. Poté přidáme smetanu, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Šleháme, dokud není krém hezky tuhý. Korpusy promažeme jahodovým džemem. Krém si rozdělíme zhruba na tři díly a dvěma díly korpusy promažeme a zbytek použijeme na natření dortu zvenku. Dort ozdobíme makronkami, čerstvými květy a sušenými květy.


SVĚŽÍ BEZLEPKOVÝ MRKVÁČ

 

Mrkvové dorty jsou chuťově lehké a v poslední době velmi populární. Zkuste ho i v bezlepkové verzi.

 

Dort - 5
(Foto: oficiální zdroj)

 

Potřebujete:

 

6 žloutků
250 g cukru krupice
2lž pomerančové šťávy
450 g strouhané mrkve
450 g strouhaných ořechů
1 kypřicí prášek
6 bílků
meruňková marmeláda
1 balení potahové hmoty s mandlovou příchutí

 

Postup:


Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny a přidáme pomerančovou šťávou, pak přidáme ostatní suroviny, a nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Hmotu nalijeme do dortové formy a pečeme při 170 stupních cca 40 minut. Po upečení necháme dort vychladnout vyřízneme z ráfku obmažeme meruňkovou marmeládou a dáme ztuhnout. Pak potáhneme mandlovou hmotou a dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.


Za recepty děkujeme:
Světa cukrářů, specialisty na pečení (svetcukraru.cz)
Josef Maršálek, CakeShop Prague
Hamé
Zdeňka z blogu Liščí Mlsání a blog.ktichenaid.cz
Vitana

 
2 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře