Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

To je ale vedro! Zchlaďte se při výrobě domácí zmrzliny, kterou zvládnete hravě i s dětmi.

Zabavte se s dětmi: 3 recepty na domácí zmrzku + DIY pro nejmenší kuchtíky

Zmrzlina
zdroj: Thinkstockphotos Zmrzlina
aktualizováno 28.07.2017, 00:03 | 28.07.2017, 00:03 | doma.cz

To je ale vedro! Zchlaďte se při výrobě domácí zmrzliny, kterou zvládnete hravě i s dětmi.

OBLÍBENÁ

Tradiční jahodová zmrzlina


Základem té pravé zmrzliny jsou žloutky a mléko, popřípadě smetana. Ochucovat se tento základ dá tradičními surovinami jako je ovoce, čokoláda nebo oříšek až po ty exotické jako chilli koření nebo bazalka. Jahodová příchuť je jednou z nejoblíbenějších. Jak na ni?

 

Zmrzlina - 5
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:


400 g jahod
1 konzerva salka
370 ml sladké smetany


Postup:


1) Jahody zbavte stopek, nakrájejte na větší kousky, rozmixujte společně se Salkem a dejte stranou.
 

2) V míse kuchyňského robotu nebo ručně vyšlehejte šlehačku do tuha, kterou následně postupně přimíchejte do jahodové směsi.

 

Zmrzlina - 6
(Foto: oficiální zdroj)


3) Hotovou směs nalijte do (předem vychlazeného) zmrzlinovače, zmrzlina se během pár minut udělá de facto sama. Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte před servírováním opět chvíli ztuhnout v mrazáku.

 

Zmrzlina - 4
(Foto: oficiální zdroj)

 

EXOTICKÁ
Ananasovo-limetková zmrzlina


Ananas a limetka se k sobě báječně hodí a ve spojení s mátou je zmrzlina chuťově dokonalá. V těchto parných dnech také skvěle osvěží.

 

Zmrzlina - 3
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:


1 středně velký ananas
1 limetka
hrst čerstvé máty

Postup:

 

1) Ananas oloupejte a nakrájejte ho na menší kostičky. Ananasové kostičky přendejte do uzavíratelné misky, vložte ji do mrazáku a nechte ji tam nejlépe přes noc.

 

Zmrzlina - 2
(Foto: oficiální zdroj)


2) Druhý den vhoďte zmrzlý ananas do food processoru nebo mixéru, přidejte šťávu z jedné limetky, hrst máty a vše rozmixujte.

 

Zmrzlina - 1
(Foto: oficiální zdroj)


3) Hotovou zmrzlinu naservírujte do misek, ozdobte snítkou máty a podávejte.

 

ZDRAVÉ
MatchaTea avokádové nanuky


MatchaTea je populární antioxidant, avokádo zas zdravý zdroj kvalitních tuků. Spojte je v letní pochoutce.

 

Avokádová zmrzlina
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:


1 zralé avokádo
½ hrnku řeckého jogurtu
½ hrnku mandlového mléka
1 polévková lžíce vanilkového extraktu
3 sáčky MatchaTea (6 g)
2 polévkové lžíce medu
Čokoláda a oříšky na ozdobu


Postup přípravy:


1) Avokádo rozkrojte napůl podélně. Vyjměte pecku a dužinu rozmačkejte.


2) Smíchejte avokádovou dužinu, netučný řecký jogurt, mandlové mléko a dvě polévkové lžíce vody.


3) Jakmile je směs rovnoměrně promíchána, přidejte vanilkový extrakt, prášek MatchaTea a med (podle chuti).


4) Směsí naplňte nanukové formičky a dejte zmrazit přes noc.
 

5) Zmrzlinu vytáhněte z formičky, podle vlastního vkusu a preferencí dozdobte roztopenou čokoládou a oříšky a nechte ještě na chvíli zmrazit, aby čokoládová ozdoba ztuhla.


6) Podávejte a vychutnávejte.

 

Tip na závěr: Zdobení nanuků s dětmi


Pokud jsou vaše děti ještě moc malé a na "vaření" by neměly trpělivost, zkuste si místo toho společně ozdobit hotové nanuky. Tyhle doma vylepšené budou chutnat mnohem lépe.

 

DIY: Zdobení nanuků - 3
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience:


1x nanuk v tmavé čokoládě
30-50 g bílé čokolády
celé vejce (100 g)
80 g cukru krupice
30 g hladké mouky
jedlou barvu na vytvoření „microwave sponge“

 

DIY: Zdobení nanuků - 2
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Nejprve vyšlehejte vajíčka s cukrem, dokud se nevytvoří dokonale nadýchaná sněhová pěna. Přidejte trochu červené barvy a následně do směsi po troškách přimíchávejte mouku. Až bude pěna hotová (nadýchaná konzistence s viditelnými bublinami vzduchu). Poté vezměte papírový nebo plastový kelímek, který je třeba zespodu proděravět (4 dírky), aby z něj utíkala pára. Do půlky ho naplňte pěnou a vložte ho do mikrovlnné trouby na plný výkon na 30 vteřin.

 

Po vyjmutí z mikrovlnné trouby položte kelímek vzhůru dnem na prkýnko.


Na talíř dejte nanuk, vezměte hrubší štětec a namočte ho do rozpuštěné bílé čokolády a udělejte nepravidelný tah štětcem.

 

DIY: Zdobení nanuků - 7
(Foto: oficiální zdroj)

 

Z kelímku vyndejte piškot, roztrhejte na menší kousky. Na čáru z čokolády posaďte kousek piškotu.

 

DIY: Zdobení nanuků - 1
(Foto: oficiální zdroj)

 

DIY: Zdobení nanuků - 5
(Foto: oficiální zdroj)


Přejeme dobrou chuť.

 

Recepty vytvořeny ve spolupráci s Michaelou Šůšou Šupákovou z blog.kitchenaid.cz, blogerkou Tinou z blogu tinajedoma.eu, s cukrářkou Stanislavou Mutlovou (PunkRockCakes) a MatchaTea.cz.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře