Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Jistě jste již nesčetněkrát četli o tom, jak je pro nás pšenice (a sacharidové potraviny – s obilninami v čele) škodlivá. Vzdát se mouky znamená vzdát se nejen pečiva, ale i dalšího takzvaného comfort food, jako jsou třeba těstoviny nebo právě pizza.

Zdravá, chutná dietní: Primal pizza bez mouky RECEPT

Pizza
zdroj: Archiv blogerky Pizza
aktualizováno 05.05.2015, 16:11 | 05.05.2015, 16:11 | / Doma.cz/Lenka Havlicek

Jistě jste již nesčetněkrát četli o tom, jak je pro nás pšenice (a sacharidové potraviny – s obilninami v čele) škodlivá. Vzdát se mouky znamená vzdát se nejen pečiva, ale i dalšího takzvaného comfort food, jako jsou třeba těstoviny nebo právě pizza.

Zatímco třeba u sušenek nebo muffinů se dá klasická mouka nahradit mandlovou nebo kokosovou, taková pizza z mandlové mouky není žádný zázrak a navíc je do žaludku hodně těžká.

 

Vyzkoušela jsem proto recept, který autor publikace Wheat Belly, Willam Davis, uvádí v závěru této knihy mezi ostatními recepty na wheat – free dobroty.


Primal pizza bez mouky

 

Jasně, když nechcete jíst sacharidy, můžete se od rána do večera cpát masem, zeleninou, vejci, ovocem, ořechy… ale někdy je zkrátka potřeba ten jídelníček trochu obměnit a tahle Primal pizza bez mouky je pro to skvělá.

 

Pizza
(Foto: Archiv blogerky)

 

 

Čas přípravy: 20 min
Čas pečení: 30 minut
Celkový čas: 50 min

 

Potřebujeme:

 

1 větší hlava květáku
2 vejce
2 lžíce olivového oleje
sugo - rajčatový sos na pizzu
1 hrnek strouhaného sýra (nejlepší je parmezán, ale můžete použít i jiný)
žampiony, šunka, mozzarella (nebo jiné toppingy)
bazalka

 

Postup:

 

Květák rozdělte na růžičky a uvařte do měkka.
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Když je květák měkký, slijte z něj vodu a rozmačkejte na kaši, do které pak přímíchejte dvě vejce, olivový olej a strouhaný sýr.
Vyložte pekáč pečícím papírem, na který nanášejte květákové "těsto" do tvarů kruhového korpusu o výšce asi 1,5cm. Takto připravené korpusy pak nechte péct asi 20 minut.
po vytažení z trouby naneste na korpus sugo, šunku, žampiony, mozzarellu (nebo jiné topinngy na pizzu) a vložte ještě na dalších 10-15 minut dopéct do trouby.
Hotovou pizzu ozdobte čerstvou bazalkou.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Bramborová pizza
UŠETŘETE V KUCHYNI: Udělejte si doma vlastní pizzu jen za 20 korun! RECEPT
Levně a chutně: Špagetová pizza

 

Tip:

"Květáková" pizza je křehčí než pizza z klasického moučného těsta, nedá se proto snadno jíst jen tak rukama. Chuťově je ale vynikající a nejlepší na tom je, že je bez viny. :))

 

Článek připravila blogerka Lenka Havlicek, Češka, která se přestěhovala do Los Angeles a sleduje tam pro tebe mnoho zajímavého. Noviny o cestování, poznávání americké kultury, vaření i fitness sledujte na jejím blogu www.meltingpotdiaries.com.

 
13 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Lilian 12:37 01.10.2015
No, tak si po ochutnání myslím, že lepší zahřešit s kouskem opravdové pizzy na tenkém těstě, než touhle náhražkou..není to špatné, ale žádná bomba určitě taky ne, znovu už to dělat nebudu..
Gaius Julius Caesar 18:29 07.05.2015
Mouka se používá už od pravěku a najednou je škodlivá. Jsem zvědavý co ještě bude podle bulvárních pisálků škodlivé, žeby i obyčejná voda? :-D