Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

O řepném cukru a jeho škodlivosti bylo řečeno mnoho. Jeho nadměrná konzumace způsobuje nadváhu, kazivost zubů i rizikové překyselení organismu, proč se tedy nepodívat na zdravější varianty?

Zdravé sirupy jak náhrada za cukr: Které mají nečekané benefity pro zdraví?

Medicína
zdroj: Thinkstockphotos Medicína
aktualizováno 15.08.2018, 16:24 | 15.08.2018, 16:24 | Karolína Šimečková

O řepném cukru a jeho škodlivosti bylo řečeno mnoho. Jeho nadměrná konzumace způsobuje nadváhu, kazivost zubů i rizikové překyselení organismu, proč se tedy nepodívat na zdravější varianty?

Teď nemluvíme o třtinovém cukru: ten je na tom sice díky zbytkové melase o trochu lépe, než jeho řepný brácha, složením a vstřebáváním do krve je ale úplně stejně škodlivý! Ne, mluvíme tu o sirupech vzniklých fermentací obilí.
 

Tyto sirupy se skládají z fruktózy, glukózy, maltózy a polysacharidů. Díky tomuto složení tolik nedráždí slinivku břišní a nevyvolávají výkyvy v chutích na sladké, hyperaktivitu apod.


1. Datlový sirup


Z čerstvých přezrálých datlí se vyrábí jeden z velice opěvovaných sirupů, datlový. Tmavá barva a hustá konzistence tohoto sirupu připomíná na první pohled med, s tím ale nemá nic společného. Jeho složení je vhodné jak pro děti a těhotné ženy, tak pro sportovce či pro lidi vystavené každodennímu stresu. Díky čistě rostlinému složení se stal také vyhledávanou pochoutkou veganů. Tento sirup obsahuje vitamín B, draslík, železo a vápník. Nejvíce populární je jeho kombinace s bílým jogurtem, ovesnou kaší nebo třeba ovocnými saláty.

 


2. Agávový sirup


Jde o zahuštěnou šťávu, která se pravidelně sklízí z divoce rostoucích kaktusů agáve v Mexiku. Pro svůj nízký obsah glukózy má i nízký glykemický index (pomalé vstřebávání cukru do krve), a to jenom 15. Jeho chuť je sladší, než u cukru či medu a konzistence je spíše tekutější. Hodí se nejlépe do ovocných koktejlů a omáček. I tak ale s tímto zázrakem opatrně. Jeho nadměrnou konzumací hrozí riziko nadváhy a cukrovky!

 

ČTĚTE TAKÉ:
Jak rychle ničí cigarety, cukr nebo sůl tělo? Stačí pár vteřin!
Nejlepší recepty na domácí sirupy plné vitaminů za pár korun!
Odšťavňujete doma ovoce a zeleninu? 8 praktických rad, jak z nich dostat ještě víc


3. Rýžový sirup


Tento sirup se vyrábí hydrolýzou škrobu a skládá se z glukózy, maltózy a polysacharidů. Mezi jeho dobré vlastnosti patří hlavně jeho neutrální chuť a fakt, že neobsahuje fruktózu a energie se po jeho konzumaci uvolňuje do našeho těla postupně (to znamená žádné výkyvy nálad či přehnaná chuť na sladké). Na druhou stranu v tomto sirupu nenajdeme nějaké extra zázračné látky, jako např. v datlovém.

 

Javorový sirup
(Foto: oficiální zdroj)


4. Javorový sirup


Drahá sranda z Kanady, používaná hlavně na americké lívance. Tak zná většina z nás tento zlatý, lepkavý poklad v láhvi. Získává se z mízy javoru a navzdory tomu, že obsahuje převážně rychlé cukry, se může pochlubit pozitivními účinky na náš organismus. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a D, hořčík, mangan, draslík, vápník, zinek, železo a velké množství antioxidantů. Díky své specifické chuti se nedá moc ničím nahradit a ano, nejlepší je na palačinkách či lívancích.


5. Vyrobte si sama! Pampeliškový sirup


Pokud nechcete chodit do bioobchodu a vybírat tam mezi konzumními sirupy z regálů, můžete si je vyrobit doma sama, a to zze sezónních surovin. My jsme si vybrali méně známý recept na výborný a slaďoučký sirup z pampelišek.

 


Na tento recept budete potřebovat:


• 200 g pampeliškových květů
• 1 l vody
• 50 g cukru krupice (lze nahradit medem, stévií, kokosovým cukrem nebo některým ze zmíněných sirupů)
• 100 ml citronová šťáva
• 100 ml pomerančová šťáva

 

Okvětní lístky pampelišek zalijte vodou a přikryté hodinu povařte na mírném ohni.

 

Nálev nechte do druhého odstát v chladu, poté přeceďte, pořádně vymačkejte květy a spolu s cukrem zahřejete, aby se úplně rozpustil.

 

Přidejte pomerančovou a citronovou šťávu a nechte sirup vychladit.

 

Jaké sirupy doma používáte vy?

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Josef Lewis 22:42 18.08.2018
Dobrý deň, hľadáte podnikateľskú pôžičku, osobnú pôžičku, úver na bývanie, pôžičku na auto, študentskú pôžičku, pôžičku na konsolidáciu dlhu, nezabezpečený úver, rizikový kapitál atď ... ALEBO Boli ste odmietnutý úver od banky alebo akejkoľvek finančnej inštitúcie za jednu alebo viac dôvodov. Nachádzate sa na správnom mieste pre svoje úverové riešenia! Sme organizácia kresťanských úverov, poskytujeme pôžičku tým, ktorí ju potrebujú pozitívne, a tiež tí, ktorí sú dôveryhodní, poskytujeme úvery podnikom a jednotlivcom za nízku a cenovú úrokovú sadzbu 2%. kontaktujte nás pomocou nižšie uvedených údajov a bez podvodov
 
E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Call / WhatsApp: +16626183756 ďakujeme