Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Prastarý zvyk praví, že kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je chráněný před uštknutím hadů a žihadly vos.

Zelený čtvrtek začněte jedině s poctivým domácím mazancem! RECEPT

Mazanec
zdroj: shutterstock.com Mazanec
aktualizováno 11.04.2017, 00:20 | 11.04.2017, 00:20 | doma.cz

Prastarý zvyk praví, že kdo sní před východem slunce pečivo namazané medem, je chráněný před uštknutím hadů a žihadly vos.

Odpoledne by se nemělo pracovat, ale čas by se měl věnovat pečení jidášů a obřadného pečiva z kynutého těsta, které když se potře medem, bude člověk zdravý.

 

„Na pečení mazance si vyhraďte více času. Zde totiž víc než kde jinde platí, že nic se nemá uspěchat a že náležitě odpočaté těsto vás odmění lepším výsledkem,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts, autor receptu.


Budeme potřebovat:


• 230 g hrubé mouky
• 100 g polohrubé mouky
• ½ kostky droždí
• 1 vejce na pomazání
• 60 g cukru
• 1 ks vanilkového cukru
• 120 ml vlažného mléka
• 70 g povoleného másla
• větší špetka soli
• nastrouhaná kůra z 1 citronu
• 40 g rozinek
• 40 g nasekaných loupaných mandlí
• Mandlové plátky na posypání

 

VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY:

Jarní velikonoční paštika RECEPT
Upečte si zdravého velikonočního beránka RECEPT
Velikonoční pečený zajíc na divoko RECEPT


Postup přípravy mazance:


V míse smícháme hrubou a polohrubou mouku a uděláme do nich důlek. Vlijeme 2/3 mléka a rozdrolíme droždí. Do mléka pak opatrně vmícháváme mouku ze stran, až nám vznikne hladké těstíčko jako na lívance. Lehce posypeme hladkou moukou a necháme 30 minut v teple vyběhnout. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, sůl a nalijeme zbytek mléka. Vypracujeme těsto (robotem to trvá 10-12 minut, v ruce poněkud déle). Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme nejlépe na dřevěný vál (plast také nevadí) a necháme 30 minut odpočinout! Zrání těsta nepodceňujte. Spojují se v něm chutě.


Poté těsto krouživými pohyby utáhneme a vytvarujeme bochánek. Dáme na plech, na pečící papír a asi hodinu necháme vykynout. Pak mazanec namažeme vejcem a zasypeme mandlovými lupínky.

 

NEZAPOMEŇTE, že těsto musíme nahoře lehce proříznout do kříže, aby připomínal Kristovu oběť. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů 40 – 50 minut.

3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Šárka 09:42 17.04.2017
Vejce do těsto není uvedené.
Alča 08:32 15.04.2017
...ale v postupu je napsané
mila 09:14 14.04.2017
Do těsta nepřijde vajíčko ??