Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Volské oko patří mezi evergreeny každé kuchařinky. Vždyť, co jiného uklohnit, když lednice je prázdná a vy chcete jídlo, jehož příprava vám zabere minimum času. I když mají vajíčka mnoho benefitů, volské oko rozhodně není dietní záležitost. Pokud ...

Změňte jednu ingredienci a vytvořte z VOLSKÉHO OKA zdravou pochoutku

Volské oko
zdroj: Thinkstockphotos Volské oko
aktualizováno 11.03.2018, 00:04 | 11.03.2018, 00:04 | doma.cz

Volské oko patří mezi evergreeny každé kuchařinky. Vždyť, co jiného uklohnit, když lednice je prázdná a vy chcete jídlo, jehož příprava vám zabere minimum času. I když mají vajíčka mnoho benefitů, volské oko rozhodně není dietní záležitost. Pokud ale vyměníte jednu ingredienci, stane se z oblíbeného volského oka fitness jídlo.

Díky sedmi gramům bílkovin patří vajíčka mezi nejzdravější pokrmy. Obzvláště, pokud si je připravíte v ranních hodinách. Bohužel existuje jedna surovina, která jejich zdravý charakter kazí. Pokud jste tipovali olej, pak jste měli pravdu. Právě kvůli oleji nemůžeme volské oko považovat za vyvážený začátek dne.


Čas na změnu
Nebojte se, nemusíte se volského oka vzdát. Stačí jednoduchý trik - vyměňte slunečnicový olej za jeho olivovou variantu. Jednoduchá změna, která se pozitivně promítne nejen na vaší váze, ale i celkovém zdraví. Studie již dříve naznačovaly, že rostlinný olej není vhodný ke smažení, a to kvůli chemickým látkám zvaným aldehydy, které se uvolňují tepelným zpracováním. Pravdou zůstává, že olivový olej taktéž spadá do rostlinných olejů. Výzkumy ale prokázaly, že ohřívání mononenasyceného olivového oleje vytváří méně aldehydů, než je tomu u slunečnicového oleje. Navíc se olivový olej dokáže rychleji zahřát, což způsobuje, že okraj volského oka bude krásně křupavý, zatímco žloutek tekutý.

 


Správné dochucení

Někteří lidé namítají, že olivový olej nemá výraznou chuť jako třeba máslo. Pokud tento rozdíl ucítíte, nebojte se zaexperimentovat s kořením, které vašemu volskému oku dodá ten správný šmrnc. Především si dopřejte špetku soli a pepř. Také můžete zkusit více druhů olivového oleje, protože každá značka má své specifické výrobní postupy, které se promítnou i na samotné chuti oleje.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Pijete ráno kávu nalačno? 5 děsivých důvodů, proč je to hazard se zdravím!
Šokující obsah lískooříškové pomazánky nutella! Tohle musíte vědět
Víte, kam nikdy neukládat čokoládu? Odpověď odborníka vám vyrazí dech


Osvědčený recept
Pokud si chcete připravit dokonalé volské oko, za které by se nemuseli stydět ani šéfkuchaři v michelinské restauraci, pak použijte vajíčko, které není vychladlé z lednice, ale naopak má pokojovou teplotu. Následně nalijte olivový olej na pánvičku a nechte ho zhruba 30 vteřin prohřát. Poté vložte vajíčko doprostřed pánvičky a opatrně smažte. Nejlepší volské oko by mělo mít křupavý okraj a tekutý žloutek.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Karyn 11:27 14.03.2018
No nevím... to podle mě je prašť jak uhoď a přesě zabije to chuť vejce... dělám bez oleje úplně v obyčejném hrnci z https://eshop.tescoma.cz/hrnce a přikreju pokličkou. nic není přilepené a je to zdravé.
sharka.68 12:04 12.03.2018
volské oko s oliváčem - děkuju,nechci..stačí troška sádla, vepřového nebo přepuštěné máslo...přece si nezabiju chuť těch vajec....