Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Ať už v kuchyni trávíte většinu času, nebo vnímáte vaření jako nutnou povinnost, měli byste vědět, že existuje několik zdravotních rizik, která jsou spojená právě s vařením. Zřejmě by vás nikdy nenapadlo, že tyto „obyčejné“ kroky mohou vést ke zdr...

Známe nejčastější CHYBY PŘI VAŘENÍ, které by vás mohly stát zdraví!

vařte pro rodinu 1
zdroj: Thinkstockphotos vařte pro rodinu 1
aktualizováno 22.04.2018, 00:00 | 22.04.2018, 00:00 | doma.cz

Ať už v kuchyni trávíte většinu času, nebo vnímáte vaření jako nutnou povinnost, měli byste vědět, že existuje několik zdravotních rizik, která jsou spojená právě s vařením. Zřejmě by vás nikdy nenapadlo, že tyto „obyčejné“ kroky mohou vést ke zdravotnímu problému.

A jak se těmto chybám vyvyarovat? Především si osvojte těchto pět návyků.


1. Zkontrolujte si, zda má vaše lednice správnou teplotu
Pro potraviny je velmi důležité, aby byly skladovány ve správné teplotě. „Mnoho lidí nastavuje výkon ledničky v domnění, že nastavují teplotu lednice,“ varuje ředitel pro ochranu životního prostředí Southwark Council’s Rod Blessitt. Ideální teplota ledničky je okolo 5° C. Podobně důležitá je i teplota mrazáku, která by se měla pohybovat okolo -18° C. „Ujistěte se, že máte v ledničce teploměr a teplotu kontrolujte,“ radí Blessitt.


2. Máte dvě prkénka?

Vyvarujte se školácké chyby, kterou dělá většina kuchařinek. V žádném případě nekrájete syrové maso na stejném prkénku, na kterém krájíte i zeleninu. To samé platí samozřejmě i pro nůž. Naučtě se používat dvě prkénka. „Mohli bychom dlouze debatovat o tom, zda dřevená prkénka nasáknou více bakterií než plastová. Abych byl upřímný, nikdo toto tvrzení zatím neprokázal,“ doplňuje Blessitt pro Mirror.com.

 


3. Myjte si ruce

Ano, v každém případě si před vařením umyjte ruce. Podobně se zachovejte i v momentě, kdy dokončíte krájení syrového masa. Nikdy by se nemělo stát, že rukama od masa sáhnete například na zeleninu. Takový krok by mohl vést k závažným zdravotním problémům. Ničemu neuškodí, když si ruce umyjete antibakteriálním mýdlem, díky kterému budete mít jistotu, že se bakterie nebudou potulovat po vaší kuchyni.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Nebezpečná chyba při přípravě KUŘECÍHO MASA, kterou dělá většina z nás! O co jde?
Malá ale zázračná! Tahle potravina vás ochrání před obezitou i infarktem
Konečně víme, proč se vám slanina vždycky připálí! Tohle už nikdy nedělejte

 

4. Loupejte kořenovou zeleninu
„Syrová kořenová zelenina, jako je mrkev, pastiňák nebo celer, v sobě může nést riziko bakterie E. coli.,“ říká Blessitt. Je tedy nanejvýš důležité, abyste kořenovou zeleninu důkladně oloupali. Blessitt zároveň doporučuje, abyste s tímto druhem zeleniny pracovali na jiném prkénku, než na kterém připravujete zbytek pokrmu.



5. Uchováváte rýži správně?

Rýže, oblíbená příloha, kterou miluje většina z nás. „Existuje několik bakterií, které odolají i bodu varu. Řeč je například o Bacillus cereus, bakterii, která se vyskytuje v rýži. Doba vaření rýže je natolik krátká, že tato bakterie bez problému přežije,“ říká Blessitt. Rada, jak se s touto bakterií vypořádat, je jednoduchá. Stačí, když rýži ochladíte a následně vložíte do lednice. „Pokud byste rýži ochladili, ale nechali při pokojové teplotě, je vysoká pravděpodobnost, že se bakterie v rýži znovuobjeví,“ dodává.

 
1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Karyn 10:36 24.04.2018
Ještě další častou chybou je přepalování oleje, na to je nejlepší na oleji vůbec nesmažit.. dlouho jsem hledala pořádnou pánev hodně jich odešlo po třeba dvou měsících používání. zatím se drží jedna za 50korun v akci ze supermarketu a pak tahle https://eshop.tescoma.cz/panev-i-premium-stone-28-... kterou jsem dostala jako dárek <3