Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Možná máte pocit, že je to jen sladký dezert. Možná si myslíte, že po něm dostanete ještě větší hlad, a proto ho v regálech obchodů úmyslně přehlížíte. Možná ho považujete na nezdravý požitek. A možná jste celou dobu úplně vedle. Co všechno ještě ...

Znáte dobře mléčnou rýži?

Zdravá svačinka
zdroj: Thinkstockphotos Zdravá svačinka
aktualizováno 17.11.2015, 00:56 | 17.11.2015, 00:56 | doma.cz

Možná máte pocit, že je to jen sladký dezert. Možná si myslíte, že po něm dostanete ještě větší hlad, a proto ho v regálech obchodů úmyslně přehlížíte. Možná ho považujete na nezdravý požitek. A možná jste celou dobu úplně vedle. Co všechno ještě o mléčné rýži nevíte?

Ze Středomoří k nám


Mléčná rýže má svůj původ v Řecku. Oblíbeným dezertem tamějších obyvatel, zejména pak žijících na ostrově Rhodos, je zákusek s názvem rizogalo, tedy studený rýžový pudink ochucený citrónem a skořicí. Chcete vědět, jak asi rizogalo chutná, ale na Rhodos se kvůli tomu nechystáte? Sáhněte po mléčné rýži s příchutí skořice, která je základní rhodoská surovina při výrobě mléčné rýže.


Náš tip:
Zkuste například mléčnou rýži Müller Riso skořicová, která používá skořici odrůdy Ceylon původem z Madagaskaru, která se vyznačuje vysokou kvalitou, zároveň má sladkou, lehce ostrou chuť a jemnou vůni.

 


Silná dvojka


Mléko a rýže jsou důležitou součástí vyvážené stravy, jejich kombinace proto představuje vhodnou variantu svačiny. Mléko je nejen zdrojem vápníku podstatného pro zdraví kostí, ale i bílkovin. Rýže je pak zdrojem sacharidů. Nechcete-li se ke svačině ládovat rohlíkem s vlašským salátem, chlebíčkem nebo dortem, zvolte raději mléčnou rýži, která spolehlivě zasytí a dodá vašemu tělu potřebnou dávku energie.

 

Náš tip: Nedávno nechal spotřebitelský časopis dTest prověřit 28 mlék nakoupených v českých obchodech. V žádném z testovaných výrobků laboratoř nezjistila přítomnost těžkých kovů, zbytky pesticidů ani nebezpečné bakterie. Všechna mléka měla náležitý obsah bílkovin i vápníku. Test také ukázal, že tyto cenné živiny mléko neztrácí ani po odtučnění. Všechna testovaná mléka vyhověla co do obsahu bílkovin požadavkům unijní legislativy. „Rozdíly mezi testovanými výrobky byly minimální. Spotřebitelé mohou vybírat jednoduše podle toho, co jim vyhovuje, případně podle ceny,“ shrnuje výsledky testu vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis a dodal: „„Vítězem testu mezi trvanlivými výrobky se stalo Mléko polotučné trvanlivé značky Madeta. V kategorii čerstvého mléka nejlépe obstál výrobek K-Classic Mléko polotučné“.

 

Fenomén doby


Víte, že obliba mléčné rýže mezi Čechy rychle stoupá? Zatímco loni se za první polovinu roku prodalo 9,3 milionů kusů mléčné rýže, letos to v tom samém období bylo 12,3 milionu kusů, čili o 30 % více. Pokud bychom počítali, že váha kelímkové mléčné rýže je 200 gramů, pak by to bylo za druhé čtvrtletí tohoto roku celkem 2460 tun mléčné rýže. Pro lepší představu uvedeného množství: Češi za půl roku snědli tolik mléčné rýže, kolik váží 600 průměrných dospělých slonů.

 


Není rýže jako rýže


Vhodnou surovinou pro přípravu mléčného dezertu je rýže Balilla z jedné z nejvýznamnějších oblastí pěstování této odrůdy – Piemontu v severozápadní Itálii. Balilla je krátkozrnná a dostává se na trh také neloupaná a v biokvalitě.

 

 DALŠÍ TIPY NA RECEPTY:

Netradiční dezert: Baileys cheesecake RECEPT

Upečte si skvělý ananasový dort! Lehký dezert jen ze tří surovin RECEPT

Zdravý brokolicový koláč bez mouky RECEPT

 

Domácí recept na mléčnou rýži


Pokud si mléčnou rýži nechcete kupovat, můžete si ji připravit v pohodlí domova. K tomu budete potřebovat 50 g rýže, 100 ml mléka, 2 lžíce vanilkového cukru, máslo a sůl. Rýži opláchnete a dáte vařit s máslem a špetkou soli. Až bude rýže měkká, přidáte mléko, vanilkový cukr a necháte povařit dalších 5 minut. Po odstavení můžete podávat se lžící skořice nebo třeba s čerstvým ovocem.

7 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře