Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Chystáte se otevřít sekt? Přečtěte si nejprve o historii přípitku.

Tak na zdraví! Kde se vlastně zrodil přípitek?

Přípitek
zdroj: oficiální zdroj Přípitek
aktualizováno 23.12.2014, 00:41 | 23.12.2014, 00:41 | Doma.cz/trm

Chystáte se otevřít sekt? Přečtěte si nejprve o historii přípitku.

Oslavy spojené s vánočními svátky i koncem roku se neobejdou bez přípitku. Lehké přiťuknutí skleniček a pohled z očí do očí pro nás symbolizuje slavnostní náladu, nový začátek či naopak úspěšné ukončení minulého období.

 

Podle legend je však původ tohoto zvyku úplně jiný. Vše prý začalo strachem z otrávení ve starověkém Řecku. V tehdejší době nebylo neobvyklé „dochutit“ nápoj protivníka jedem. Proto se časem vyvinula tradice „ťukání“ se sklenicemi, která měla deklarovat dobré úmysly účastníků hostiny. Číše se na znamení štědrosti hostitele dolévaly plné, a když si všichni společně přiťukli, tekutiny z pohárů se promísily. Otrávení nápoje nepřítele by tedy nakonec mohlo ohrozit každého z přítomných.

 

Přípitek
(Foto: oficiální zdroj)

 

Dnes už tyto obavy rozhodně mít nemusíme. Z původně obezřetného jednání se vyvinula pozitivní tradice, kdy si připíjíme na počest druhého či k významné příležitosti. Český přípitek znamená nejčastěji pohled z očí do očí a přiťuknutí se slovy „na zdraví“. Ve všech slovanských zemích je toto slovní spojení podobné, třeba polské „na zdrowie“ či bulharské „na zdrave“. V románských jazycích zase používají varianty, které vycházejí z latiny. Například ve Španělsku či Brazílii je to „salud“, ve frankofonních zemích zase „à votre santé“. Ve Francii či frankofonní Kanadě se můžete setkat i s výrazem „čin čin“, což má evokovat zvuk cinknutí. Anglosaské země si zase vystačí se svým oblíbeným „cheers“.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Vánoční dieta: 6 jídel, která neohrozí váš pas!
Co dělá s tělem alkohol a jak se bránit kocovině?
Na kocovinu vědci doporučují med
POZOR NA VEČÍRKU: Sex a sekt: spojení, které inspiruje

 

A nejoblíbenější nápoj k přípitku? V novém průzkumu společnosti Tesco, kterou zajímalo, jaké značky si spotřebitelé spojují s vánočním časem, se prokázalo, že šumivé víno nesmí ve sváteční čas na naše stole chybět. V oblasti značek nápojů bylo v průzkumu nejčastěji zmiňované šumivé víno Bohemia Sekt, a to především u skupiny osob starších šedesáti let. „U šumivých vín a šampaňského každoročně v tomto období zaznamenáváme více než pětinásobný nárůst,“ komentuje Eva Svobodová, sommelierka společnosti Tesco. A jaké šumivé víno si vybrat? Sommelier společnosti Bohemia Sekt Tomáš Brůha doporučuje na sváteční tabuli Bohemia Sekt Prestige brut (235 Kč) s jeho jedinečností a elegancí, která podpoří noblesní chvíle či běžné radosti, jež nám přináší každodenní život. Příjemnou svěžest a lehkost mu dodávají Ryzlinky vlašský a rýnský, květinová vůně je dílem Rulandského bílého. Vyrábí se
tradičně kvašením v láhvích, a proto nabízí nezaměnitelnou chuť.

 

Sekt
(Foto: oficiální zdroj)

 


Jaká vína a sekty se hodí k obvyklým vánočním jídlům, jako jsou ryba, řízky nebo cukroví? Sommelier Tomáš Brůha doporučuje:

 

Určitě začneme aperitivem v podobě sklenky suchého sektu (kategorie extra brut nebo brut), ke klasické rybí polévce bych doporučil vína odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský z Habánských sklepů, ke smaženému kaprovi pak vína odrůd Ryzlink rýnský či Rulandské bílé z Vína Mikulov Sommelier Club a na závěr – k vánočnímu cukroví – něco sladšího, tedy vína v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová.


Vánoční menu ale můžeme skvěle kombinovat i se sekty. K polévce bych doporučil např. Chateau Radyně extra brut, což je cuvée odrůd Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský, a ke smaženému kaprovi pak Bohemia Sekt Prestige brut, elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk z ryby, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat. K cukroví a sladkému se hodí polosuché a sladké sekty. Může jít například o rosé demi sec. K čokoládovým dezertům, hořké čokoládě nebo višním a malinám ideálně pasuje Bohemia Sekt demi sec, a to bílý nebo červený. Oba mají vyšší obsah cukru, a proto se k dezertům hodí.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře