Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Povstaňte, přichází král zeleniny! A s ním i pár nápadů, jak ho v kuchyni upravit a královsky si pochutnat. Co třeba chřestový jarní koláč?

Nejlepší chřestové lahůdky! Chutnají a udržují štíhlou linii

Chřestová pochoutka - 1
Chřestová pochoutka - 1
aktualizováno 11.05.2012, 14:02 | 11.05.2012, 00:00 | doma.cz/ina

Povstaňte, přichází král zeleniny! A s ním i pár nápadů, jak ho v kuchyni upravit a královsky si pochutnat. Co třeba chřestový jarní koláč?

Když seženete pěkný čerstvý chřest, zkuste s ním bez otálení ty nejjednodušší úpravy. Mladé tenčí chřestové pazochy jsou chutné dokonce i syrové.

 

Z hlediska zdravého životního stylu je chřest superpotravinou moderní doby. Honosí se nadbytkem vlákniny, minimem kalorií, delikátní chutí a snadnou přípravou. Pryč jsou doby, kdy chřest býval lahůdkou jen pro bohaté. Jeho sezóna právě začala a dovolit si ho může každý!

 

Chřestová pochoutka - 3

 

Nejlepší chřestové recepty jsou ty nejjednodušší.

 

Chřest počítáme mezi první zeleninu, která otevírá jaro na talíři. Úplně první letošní chřestové slavnosti v mé kuchyni proběhly právě v tomto týdnu. Každoročně se snažím obohatit domácí chřestový repertoár o nějakou novinku. Letos jsem jarní sezónu zahájila křehkým jarním koláčem. Teprve pak přijdou na řadu talíře plné chřestu, kde mu bude společnost dělat rozpuštěné máslo, osmahnutá strouhanka, vejce, holandská omáčka a šunka.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Poctivé domácí sádlo! Tuto lahůdku si nenechte ujít

Takhle má vypadat koblihová superstar! Nejlepší recept

Dietní lívanečky: můžete je mít na stole každý den

 

Fantazii se žádné meze nekladou, tak nevylučuji, že ještě dojde na nějakou další chřestovou novinku. S chřestem se totiž počítá i v cukrařině a je známo, že si výtečně sedne do noty např. s čerstvými jahodami nebo rebarborou.

 

Chřestová pochoutka - 4

 

Zde na mém blogu se najde chřestové inspirace už pěkná řádka a nezapomněla jsem se o chřestu - králi jarní zeleniny, zmínit též v mé kuchařské knize Rande s gurmánkou v české kuchyni. Pěstování chřestu patřilo k českým velkým chloubám a proto jsou recepty s touto delikátní zeleninou k nalezení snad ve všech starých kuchařských knihách. I Jan Neruda si k němu našel doslova intimní vztah.


Chřestový jarní koláč


Použila jsem koláčovou formu o Ø 27 cm, což bylo pro 2 osoby na jednu večeři tak akorát :-)


• 1 balíček čerstvého bílého chřestu
• křehké těsto (možno použít listové)
• 4 vařená vejce
• 2 čerstvá vejce
• 200 g dušené šunky od kosti
• 200 ml kysané smetany
• bylinková sůl
• špetka čerstvě mletého pepře

 

Chřestová pochoutka - 5

 

Bílý chřest oloupeme od hlavičky až dolů, konce zakrátíme a chřest uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru a plátkem másla doměkka. Ihned scedíme a necháme okapat. Podle tloušťky pazochů vaříme cca 10 až 15 minut. Tenký chřest byl za 12 minut pěkně měkký. Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Na dno rozprostřeme směs drobně pokrájených vařených vajec a na malé kostičky nakrájené šunky. Podle chuti lehce osolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem.

 

Chřestová pochoutka - 6

 

Kysanou smetanu rozšleháme s 2 ks čerstvých vajec a ochutíme bylinkovou solí (používám alpskou sůl se sušenými bylinkami), ale není vyloučeno přidat trochu čerstvých nasekaných bylinek přímo ze zahrady. Jemná chuť chřestu by v tomto koláči měla vystupovat do popředí, proto s aromatickými bylinkami raději moc nehýříme. Smetanovou směs nalijeme na koláč a nyní ozdobíme uvařenými pazochy bílého chřestu.

 

Chřestová pochoutka - 7


Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C cca 45 až 50 minut. Než upečený koláč trochu vychladne, pamatujeme též na vhodný nápoj a otevřeme si láhev bílého vína.


Chřest a víno


Podání toho správného vína podtrhne harmonii chutí. Chřest si rozhodně zaslouží pečlivý výběr. Nejvíce mi k němu sedne Gewürztraminer. Tohle víno považuji za mistrovské dílo alsaských vinařů. Má kořeněný charakter (würzig) a svou aromatickou pestrostí mě přitahuje zrovna tak, jako celé krásné Alsasko, které mi právě na jaře vždycky vonělo svým intenzivním bouquetem doslova divotvorně. I ten nejmenší francouzský region dokáže v duši zanechat velkou a hlubokou stopu :-)

 

Chřestová pochoutka - 2

 

Kvůli chlapům přicházím o zuby! Co chlap, to mrtvý zub... »

Chodíte rádi k zubaři? Naše blogerka Edith Holá nikoli, ale bohužel... musíme tam všichni! ... více»

Domácí jitrnice - 3

Na české zabíjačce: jak chutnají poctivé jitrničky »

Zabíjačka – to je nejlepší hostina z celého roku! Jak mají chutnat pravé jitrničky, jak se připravují a s čím je na talíři zkombinovat? ... více»

Rekonstrukce bytu - 1

Rekonstrukce bytu na vlastní pěst: takhle se to povedlo! »

Renovovat byt není hračka, chce to jasnou vizi, odvahu a i dávku vytrvalosti! Kde začít a na co dát při úpravách největší pozor? ... více»

25 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře
 

Všechny blogerky

  •