Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Nová blogerka Šárka je známá svým vytříbeným kuchařským uměním! Tentokrát vám poradí, jak připravit výborný slaný koláč z květáku!

Květákový koláč z křehkého těsta

Květákový koláč
Květákový koláč
aktualizováno 17.08.2011, 16:04 | 17.08.2011, 15:55 | doma.cz/ina/Šárka Škachová

Nová blogerka Šárka je známá svým vytříbeným kuchařským uměním! Tentokrát vám poradí, jak připravit výborný slaný koláč z květáku!

Květák, lidově zvaný karfiól, patří k zeleninové bílé klasice českého stolu. Oddanost této zelenině se určitě neprojevuje u všech stejně, ale kdo ho má rád, ten se mu určitě připlete do cesty často a rád. Od června do září si ho můžeme koupit z domácí produkce a to je příležitost zkusit nějakou malou květákovou inovaci.


Například takový smažený květák frčí s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou už pár desítek let a nikdy neurazí, ale co se zaměřit na trochu neonošený styl a připomenout si třeba nějaký parádní slaný koláč? Když vám přijde vhod s květákem, mě to jenom potěší :-) Bez zbytečných dalších řečí mohu plynule přejít na recept. Nechte se zlákat.

 

• chlazené listové těsto
• 1 středně velký květák
• 3 vejce
• 250 ml kysané smetany
• sůl
• pepř
• tymián
• petrželka
• 1 lžíce hořčice (miluji dijónskou)
• špetka muškátového květu
• podle chuti strouhaný tvrdý sýr

 

Květákový koláč můžeme kombinovat s dobrou uzeninou, sýrem nebo ho ponechat v čistě vegetariánské verzi. Jak je komu libo. Já ho mám ráda se sýrem, proto se o něj nenechám připravit a svou pozornost raději nechávám upřenou jen na jeho jemnou chuť a uzeninou si ten požitek nekomplikuji. I když by to nemuselo být vůbec špatné!


Koláčovou formu vyložíme tence vyváleným těstem, přidáme na růžičky rozebraný a předem ve slané vodě ovařený květák. Jen připomínám těm méně zkušeným, že květák vaříme bez pokličky. Proč? Aby v něm nezůstaly sirné látky, které květák v hojné míře obsahuje a kazí jeho chuť. Po uvaření květák přelijeme studenou vodou a růžičky zůstanou bělostné a na skus pevné.


Květákový koláč

 

Květák posypeme nasekanými bylinkami a strouhaným tvrdým sýrem dle chuti. Připravíme si krém, kterým budeme koláč před pečením zalévat. Kysanou smetanu rozšleháme s vejci, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem - ten je výrazný, dáváme malou špetku, přidáme lžíci dobré hořčice - doporučuji dijónskou a nalijeme na květákové růžičky. Takto připravený koláč vkládáme na střední příčku do horké trouby a při teplotě 180 °C (nejlépe při nastavení na horkovzduch) pečeme rovných 45 minut.

 

Květákový koláč

 

S květákem v této podobě si vždycky ráda něco začnu. Ze všeho nejdříve začnu tím, že ještě teplý koláč načnu a potom se od něj dlouho nehnu. Nedivte se, já ho prostě miluju ;-) Více se dočtete na dolcevita.blog.cz.

 
20 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Iva 20:12 19.08.2011
fakt super, moc jsme si pochutnali, příště zkusím místo květáku brokolici, dík za tip
 

Všechny blogerky

  •