Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Zabíjačka – to je nejlepší hostina z celého roku! Jak mají chutnat pravé jitrničky, jak se připravují a s čím je na talíři zkombinovat?

Na české zabíjačce: jak chutnají poctivé jitrničky

Domácí jitrnice - 3
Domácí jitrnice - 3
aktualizováno 14.03.2012, 00:00 | 14.03.2012, 00:00 | doma.cz/ina

Zabíjačka – to je nejlepší hostina z celého roku! Jak mají chutnat pravé jitrničky, jak se připravují a s čím je na talíři zkombinovat?

Když se na stůl nese první mísa čerstvých jitrniček, ze kterých stoupá voňavá pára, mnozí přísahají, že jsou to ty nejlepší půvaby z celého roku. Než nastane čas nasekat mladé jarní kopřivy do velikonoční sekanice (nádivky) není vyloučeno, že budete konfrontováni s voňavou čerstvou jitrničkou. I když bude třeba darovaná, není od věci znát pár tajemství, co se v ní ukrývá. Z tohoto praktického důvodu je tu o jitrničkách článek s receptem.


Jak poznat kvalitní jitrničku?

 

Jitrnice nebo jihočeské jaternice - kolik řezníků, tolik receptů. Kolik vesnic, tolik chutí. Jitrničky se nejrychleji kazí, proto se část jitrnic daruje sousedům a pozvaným jako výslužka. Správná jitrnice se pozná podle toho, že nemá bílý prstýnek. Víte co všechno do správné jitrničky patří? V té domácí zaručeně nic špatného nenajdete. Tady je náš místní a praxí osvědčený recept, který se jednoduše nemění a vždycky se povede naprosto senzačně.

 

Domácí jitrnice - 1


Jak se dělají jitrnice?


Tento recept je na cca 9 kg jitrniček:

 

• 3 kg bůčku a laloku
• 2 kg plic a sleziny
• 2,5 kg zabijačkové buchty (bílého pečiva)
• 0,5 kg syrových jater
• 130 g soli
• 1 rovná polévková lžíce mletého pepře
• 1 polévková lžíce jemně utlučeného nového koření
• 1 polévková lžíce majoránky
• ½ kávové lžičky mletého zázvoru
• 5-8 stroužků česneku
• 2 l vývaru (např. z vnitřností)
• víc jak 20 m propláchnutých střívek


Na masovém strojku umeleme maso z vnitřností. Nejprve játra, ze kterých polovinu mleté směsi odložíme do světlé tlačenky. Ostatní maso nasekáme na jemné kousíčky. Ideální je řeznická kolébka, která může být dvou až čtyřnožová. Složitější je sekání nožem, ale zkušený řezník si s tím poradí bravurně. Oloupaný česnek se rozetře se solí a přimíchá se k rozemletým játrům.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Poctivé domácí sádlo! Tuto lahůdku si nenechte ujít

Bramborové placky: vyzkoušejte starodávný recept!

Takhle má vypadat koblihová superstar! Nejlepší recept

Domácí koblížky - 2

 

 

Zabijačková buchta (nebo jiné vhodné pečivo) je již od rána nakrájená na nudličky a namočená ve vodě. Buchtu vymačkáme a na vál si z buchty připravíme bochánek. Doprostřed přidáme mleté vnitřnosti, játra s česnekem a přidáme koření.

 

Nespoléháme se na žádnou průmyslově vyráběnou zabijačkovou směs, ale koření si na staročeské zabijačce namícháme sami. Pokud jde o zázvor, můžete ho klidně zavrhnout, ale je tam skvělý. Dejte raději méně a ochutnejte, jak ladí s vaší chutí. Když je mletého zázvoru moc, trochu štípe na jazyku. Výsledná chuť jitrnic se po uvaření trochu změní, proto předem udělejte zkoušku a dejte jednu jitrnici na 10 minut povařit. Ochutnejte, připepřete, přisolte, nebo přidejte trochu zabijačkové buchty, aby nebyly jitrnice tak mastné.


Z buchty, masa, koření a po troškách přilévaného vývaru vypracujeme jitrničkové těsto (prejt), které můžeme z válu přendat do velké mísy. Musí být hustě kašovitý. Když je řídký, vytékal by z jitrniček a nešly by dobře špejlovat.

 

Špejlovat se musí špejlí, která je na jednom konci seřízlá jako ostré kopí. Na naostřenou špejli navlékáme střívka nakrájená na 20 cm kousky. Konec střívka propíchneme z jednoho rohu, špejlí otočíme, znovu střívko propíchneme z obou stran, ještě jednou špejlí otočíme, dokud není konec střívka na špejli dobře navinutý. Střívka na špejli posunujeme k nenaostřenému kraji špejle a kousky špejlí odlamujeme.

 

Jitrničky se plní pístovou narážečkou. Bravurní řezník to dokáže vymačkáváním prejtu z dlaně přímo do střívka. Tady se pozná, zda je konzistence prejtu správná. Jitrnice položené na stůl nesmí vytékat. Hned je zašpejlujeme a odkládáme na stůl jednu vedle druhé. Nejlépe rovnou na prkénko, ze kterého je sešoupneme do hrnce.

 

Domácí jitrnice - 2

 

Všechny jitrnice najednou sesuneme do hrnce s vroucí vodou a při teplotě 85 až 90 °C je zaváříme. Voda nesmí v žádném případě vřít, protože by jitrnice popraskaly. Na hrnec se nesmí dávat poklice!

 

Za 10 až 15 minut vyplavou jitrnice na povrch a vybereme je drátěnou naběračkou nebo cedníkem. Naskládáme je do pekáče tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Po půl hodině je obrátíme, aby se tuk při chladnutí rovnoměrně rozložil a neutvořil se nám na jedné straně bílý tukový prstýnek.

 

Husí játra v sádle

Husí játra v sádle: takhle chutná pravá zima! »

Kdy jindy než právě teď se oddat téhle klasické české pochoutce! ... více»

Recept: Modrohlav - 6

Modrohlav: ryba, na kterou si musíte dát "bacha" »

Modrohlav je pro někoho postrach, pro jiného pochoutka. Může za to špatná pověst. Protože na každém šprochu je pravdy trochu, musíte si na tuhle rybu dát určitě „bacha“. ... více»

Nudle s lososem - 4

Jak utáhnout chlapa na vařené nudle? Výborný recept »

I když nudle budou růžové, možná se Vám to s tímhle receptem povede :-) ... více»

41 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Tomáš 08:00 13.01.2016
Dobrý den, já sem se přiženil před 5 lety do rodiny,kde se zabíjačka dělá tradičně dvakrát do roka a myslím že za tu dobu už jsem se docela dost věcí naučil. Teď jsem byl pověřen ať koupím někde přepravky na maso a výrobky a nakonec jsem sehlal tohle:http://www.obalove-materialy.cz/plastova-pre... tak doufám, že 5 kusů bude stačit, děláme totiž pokaždé2 prasata a co se týká jitrniček, jelítek a tlačenky tak dochucujeme od oka podle chuti, protože pokaždé je jiné množství materiálu. Pravdaa je že bývá problém s tlačenkou, někdy nedosolená a občas i přesolená...
 

Všechny blogerky

  •