Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Bez vanilkových rohlíčků nemají Vánoce tu správnou vůni!

Nejlepší vanilkové rohlíčky na světě! Kdo mě trumfne?

Rohlíčky
Rohlíčky
aktualizováno 27.11.2012, 16:33 | 24.11.2012, 19:18 | doma.cz/ina

Bez vanilkových rohlíčků nemají Vánoce tu správnou vůni!

Bez dobrého receptu zase nejsou nezapomenutelné vanilkové rohlíčky. Stoprocentně máte ten svůj jediný nejlepší domácí maminčin. Pokud recept nemáte, vyzpovídejte ženskou část své rodiny (možná se v archivu něco najde). V opačném případě zkuste tento můj, léty prověřený. Vylovila jsem ho ze svého archivu, protože na něm už léta nic neměním.


Nabízím recept, který není levný ani dietní. Rohlíčky jsou tvarované ručně a na jazyku se rozplynou. Vanilkové rohlíčky jsou tradičním a nejoblíbenějším vánočním cukrovím každé české rodiny. Ale jak říkám, chcete-li vanilkové rohlíčky ty nejlepší na světě, vezměte si váš rodinný recept. Vsadím se, že se stejně od toho mého moc lišit nebude.


Rohlíčky


Vanilkové rohlíčky:


• 150 g hladké mouky
• 20 g moučkového cukru
• 100 g másla
• 50 g mletých lískových oříšků
• 1 žloutek
• vanilka a moučkový cukr na obalení
• vlastníte-li vanilkovou esenci, pár kapek do těsta přidejte


Tato dávka je na 1 plech ručně tvarovaných vanilkových rohlíčků.
Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně propracujeme a uhněteme těsto. Můžeme přidat kapku vanilkové esence, pokud ji máme k dispozici. Necháme ho v chladu odpočinout (stačí půl hodiny, ale není problém těsto dělat den předem).

 

ČTĚTE TAKÉ:

Bramborové placky: vyzkoušejte starodávný recept!

Jak utáhnout chlapa na vařené nudle? Výborný recept

Vychtávky do kuchyně - nejlepší pomocníci pro vánoční pečení a vaření

 

Troubu rozehřejeme na mírnou teplotu a pečeme do růžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme vyškrábnout semínka z vanilkového lusku.


ČTĚTE NA POKLICKA.CZ:

Oříškové rohlíčky - překvapte rodinu změnou příchutě

 


Pečeme-li při teplotě trouby 150 °C, potřebujeme 20 minut času na upečení. Můžeme péct při teplotě 170 °C, ale tím se nám čas pečení zkrátí. Hlídat troubu je naprosto nezbytné. Mletých oříšků nedávejte méně, neboť ony se postarají o křehkost pečiva, které chceme docílit. Podle mé zásady se máslo v těstě nedá jiným tukem nahradit.


Tak ať se vám pečení povede. S největší pravděpodobností už máte napečeno, ale já se držím zásady, o které jsem se zmiňovala už loni. Vánoční pečení bez zbytečného jančení :-) Už víte jaké vanilkové rohlíčky jsou ty nejlepší na světě? Přece ty vaše domácí! Je jedno podle jakého receptu se co vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady :-)
Šťastné a veselé!
 

56 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ivo 16:13 05.01.2017
Rohlíčky dělám podle Renáty-receptu,ale dávám polovinu sádla jsou voňavější a křehké.Naučia mě to babička už 60 letech.
Renata 07:15 20.10.2016
Vanilkové rohlíčky patří mezi naše nejoblíbenější cukroví,první várka mizela téměř okamžitě,takže už peču rovnou 4 dávky. Recept na naše úžasné vanilkové je 210g hladké mouky,150g másla,60g moučk.cukru a 75g mletých vlašských ořechů.
karkulka 01:45 19.03.2016
A tak nahodou jsem objevila tento web....jelikoz neziji uz leta v Cesku .. zaujal me tento recept na rohlicky a ejhle je skoro ten samy co mame v nasi rodine leta a jelikoz jsem vyzkousela hodne jinych receptu ,tenhle je perfektni....akorat misto orechu davam mandle podle toho co mam ve spizi
takze to asi nebude receptem ,ale mozna necim jinym?????,
Jana 13:21 02.01.2016
Nahradila jsem lískové ořechy vlašskými, jinak jsem se držela přesně receptu a byly opravdu vynikající, lepší jsem nejedla. Opravdu se rozplývají na jazyku. Takže vřele doporučuji, za mě na jedničku.
Vronika Hubrtová 17:19 12.12.2015
Pokusím se odpovědět na otázku z nadpisu: "Kdo mě trumfne?". Myslím si, že skoro každý. Zaprvé do rohlíčků patří vlašské ořechy, zadruhé poměry surovin nejsou zcela ideální. Abych byla alespoň trochu objektivní, tak jsem jeden plech podle tohoto receptu zkusila. Nebylo to sice na vyhození, ale nebylo to ono. Rozhodně to nebyly "nejlepší vanilkové rohlíčky na světě".
Michaela 18:00 24.11.2015
Musím souhlasit jsou to nejhorší rohlicky des běs bohužel...
zuja 18:23 21.11.2015
Při čtení některých komentářů zůstává rozum stát. Něco se mi nepovede, tak ať jiný shoří? Taky se mi párkrát rozpadly, je to spíš o typu mouky, než o špatném receptu...
Vlašské ořechy se většinou dávají do vanilkových rohlíčků, protože jsou mastnější a líp pojí těsto. Zkoušela jsem mandle i lískové, ale vlašáky vyhrávají :)
Nel99 13:12 25.10.2015
Nevím co všichni máte...
Recept dobrý.. jen jsem přidala žloutek navíc..A ještě trochu másla.
A těsto krásně drží pohromadě.
meiske77 22:19 17.12.2014
Mohu jen pochválit,právě jsem je vytáhla z trouby a jsou super :-)Díky za recept
mijjo 19:27 08.12.2014
Tak to jsou ty nejhorší rohlíčky,jaké jsem kdy pekla :-(
1 2 3
 

Všechny blogerky

  •