Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Vyznat se v základních pojmech zdravého životního stylu je někdy složitější, než by se na první pohled dalo čekat. Lidé si často pletou celozrnné a cereální, bio a eko nebo zaměňují kalorie za kilojouly. Nepatříte k nim náhodou také?

Celozrnné vs. cereální aneb nejčastější omyly u potravin

Paní s pečivem
Paní s pečivem
aktualizováno 23.11.2016, 16:26 | 23.11.2016, 16:13 | doma.cz

Vyznat se v základních pojmech zdravého životního stylu je někdy složitější, než by se na první pohled dalo čekat. Lidé si často pletou celozrnné a cereální, bio a eko nebo zaměňují kalorie za kilojouly. Nepatříte k nim náhodou také?

S různými ‚vše pro zdraví' hlásajícími nápisy a logy garantujícími kvalitu jako by se v poslední době roztrhl pytel. Každý výrobce chce zaujmout naši pozornost a někteří se možná snaží ulehčit nám s výběrem práci, i když jde spíše o marketingové akce dané firmy. A my, spotřebitelé, pak lupou čteme etikety a tápeme, jaký že je rozdíl mezi některými pojmy, které si můžeme na etiketách přečíst. Máme pro vás slovníček těch pojmů, které si spotřebitelé nejčastěji pletou.


CELOZRNNÝ vs. CEREÁLNÍ


• Celozrnné pečivo je pro lidské tělo zdrojem vlákniny (zhruba 8,5 g ve 100 g; doporučená denní dávka vlákniny je 35 g), která napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitaminy B6 a E, kyselinu listovou a minerály měď, hořčík, mangan a zinek. Celozrnné pečivo je sytější a má nízký glykemický index (GI). „Potraviny s nižším GI jednak sacharidy uvolňují pomaleji, čímž nedochází k nadměrnému kolísání hladiny cukru v krvi, a navíc po jejich konzumaci máme větší pocit sytosti. Velmi důležitý aspekt pro udržení tělesné váhy,“ vysvětluje nutriční specialistka ze Světa zdraví Nikola Lesková. Celozrnné pečivo je zdravé, přináší nám mnohonásobně více kvalitních živin, ale mnohdy si jej ve snaze redukce váhy dopřáváme více, než je běžné.

 

Je chléb důležitý pro naše zdraví?

Chléb tvoří základ lidské výživové pyramidy, jde o významný zdroj bílkovin, vitamínů řady B, železa, vápníku a samozřejmě vlákniny, jíž je v naší stravě stále nedostatek.
 

"Díky vláknině chléb působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí cukrovky a má prebiotický účinek v tlustém střevě (prevence rakoviny)," vyjmenovává Leoš Bárta z hnutí Naši pekaři.


Vyšší podíl žita v chlebu zase blahodárně na peristaltiku střev, proti zácpě a nádorům. Žito má také vysokou nutriční hodnotu a pestrou škálu minerálních látek. Chleby z celozrnné mouky příznivě působí na glykemický index (vyrovnanější hladina cukru v krvi) a jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a esenciální mastné kyseliny.
 

Přes všechno výše uvedené však platí pravidlo zdravého rozumu: chléb je zdravá potravina, nikoli lék!

 

ČTĚTE TAKÉ:

Mýty a fakta o chlebu! Jak koupit kvalitní i jak ho nejlépe skladovat
Pečivo při dietě: Které škodí a jak si chleba zdravě užít?
Upečte si vlastní domácí chleba! S olivami!


• Hlavním ukazatelem barva – mnohdy jdeme do obchodu a sáhneme po první tmavé housce, kterou najdeme v dojmu, že právě ona je zdravější. „Nenechte se barvou pečiva zmást,“ varuje nutriční specialistka a dodává: „někteří výrobci pečivo obarvují ječmenem, karamelem, melasou nebo dalšími barvivy, aby mělo tmavou bravu a spotřebitel tak nabyl dojmu, že se jedná o celozrnný výrobek. Volte proto výrobky, které mají v názvu celozrnné, nikoliv tmavé, multicereální apod.“

 

Paní s chlebem


• Celozrnné pečivo – musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Všímejte si tedy složení – pokud je na prvním místě mouka a celozrnná až na dalších pozicích, pak se nejedná o celozrnný výrobek.


• Vícezrnné pečivo – musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin než je pšenice nebo žito. Pečivo sice může být vícezrnné, ale nemusí být hned zákonitě celozrnné.


• Cereální pečivo – a teď jsme u toho problematického pojmu – označení cereální není definováno legislativou ČR. „Označení cereální se používá u výrobků, které byly vyrobeny z cereálií – tedy z obilovin. Označuje tak veškeré obilniny a výrobky, jejichž hlavní složkou je jakékoli obilí,“ říká odbornice. To znamená, že cereální může být jakýkoli bílý rohlík nebo houska obarvená melasou. Neskočte prodejcům na tento marketingový trik.

 

ROZPUSTNÁ vs. NEROZPUSTNÁ VLÁKNINA


• Rozpustná vláknina – absorbuje vodu, bobtná a v trávicím traktu fermentuje, a proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a sacharidů a váže na sebe vodu, čímž nabývá na objemu, a to vede k pocitu nasycení. Je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu – jde tedy o prebiotikum. Zdroj: luštěniny (hrách, sójové boby, fazole), tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), oves, žito, ječmen, některé ovoce (především jablka a banány) a bobule, některá zelenina jako brokolice a mrkev, kořenová zelenina a brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu).


• Nerozpustná vláknina – není zdrojem energie, ale zvětšuje svůj objem ve střevech a tím zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Příznivá je pro tlusté střevo, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky vzniklé trávením. Ty pak snadněji opouští trávicí trakt. Zdroj: celozrnná jídla s obsahem zejména slupek, tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilné slupky, otruby, ořechy a semena, zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer a slupky některých druhů ovoce a rajčat.
 

Tápete i v dalších pojmech? Těšte se na další díly našeho slovníčku a obchodníci vás již nikdy nenapálí.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře