Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Věděli jste, že jedlé kaštany jsou nejen sezónní pochoutkou, ale jsou i mimořádně zdravé a dietní?

DIETNÍ hit podzimu: nízkokalorické jedlé kaštany

Hubnutí - 4
zdroj: Thinkstockphotos Hubnutí - 4
aktualizováno 01.10.2017, 00:28 | 01.10.2017, 00:28 | doma.cz/ina

Věděli jste, že jedlé kaštany jsou nejen sezónní pochoutkou, ale jsou i mimořádně zdravé a dietní?

Pokud se chystáte zpříjemnit si některý ze sychravých podzimních večerů, kupte si jedlé kaštany. Jsou nejen úžasně chutné, ale i mimořádně zdravé. O jejich příznivých účincích na lidský organismus jste možná ani netušili.

 

"Multizdravý" zázrak ve skořápce

 

Asi budete překvapeni, když zjistíte, že kaštany obsahují tolik vitamínu C, jako například citron. Mají příznivý vliv na srdce, vyplavování škodlivin z jater, na klouby, pomáhají při únavě či bolestech hlavy a dodají vašemu tělu potřebnou energii.

 

 

Léčit se s nimi dají i revmatické bolesti, anémie či deprese. Z vitamínů v nich najdete B, K, E, ale i železo, zinek, fosfor, vápník, draslík a hořčík. Leskem se vám za ně odvděčí vlasy, ale prospějí i vaší pokožce.

  

ČTĚTE TAKÉ:

DIETA sexy padesátky: Tohle jí Sharon (skoro) každý den

DIETA: Marie má dole 28 kilo! "Zhubla jsem, abych nesmrděla potem"
DIETA proti celulitidě: Vyhlaste válku ďolíčkům!

 

Při sběru kaštanů se dají zužitkovat i kůra a listy. Koncentrát z listů pomáhá při kašli, astmatu a problémech s dýchacím ústrojím. Z listů zase můžete získat tinkturu, která pomáhá při průjmu či střevních potížích.

 

Hubnoucí zázrak

 

Jedlé kaštany jsou absolutně nízkokalorické, protože obsahují zanedbatelné množství tuku. Proto se jich můžete najíst do sytosti. Jsou ideální jako pochoutka ke sledování televize. Nahraďte jimi tedy čipsy či jiné dobroty, které vaší váze neprospívají. Navíc neobsahují lepek, takže pokud máte celiakii, určitě jsou pro vás jako stvořené.

 

Kromě toho jsou kaštany výbornou ingrediencí, která má široké využití v kuchyni. Ať už na sladko, či na slano. Kaštanová nádivka, či kaštanové pyré se šlehačkou, které můžete sníst nebo použít jako náplň do dortu či palačinek. I vám už tečou sliny?

 


Pokud přece máte chuť na klasiku v podobě pečených kaštanů, máme pro vás tip:

 

Kaštany namočte do vody alespoň hodinu před pečením. Potom nařežte na jedné (vypouklé nebo ploché) straně do kříže. Jinak vám budou v troubě "bouchat", což není nic příjemného. Pečte asi 20-25 minut, sledujte při tom, zda se slupky rozevřely. Vyndejte, nechte trošku vychladnout. A pak už jen zbývá popřát dobrou chuť!

3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře