Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Chipsy bezu tuny soli a oleje si zvládnete připravit v pohodlí domova.

Křehké bramborové lupínky bez smažení! RECEPT

Domácí chipsy - 1
zdroj: napadynavody.sk reprophoto Domácí chipsy - 1
aktualizováno 29.12.2014, 00:21 | 29.12.2014, 00:21 | Doma.cz/trm

Chipsy bezu tuny soli a oleje si zvládnete připravit v pohodlí domova.

Bramborové lupínky jsou oblíbeným jídlem nejen mladé, ale i starší generace, ale zdraví velmi prospěšné nejsou. Málokdo si je připravuje doma, raději si je zakoupíme v supermarketech, kde lze nalézt různé druhy této pochoutky - paprikové, solené, sýrové, smetanové... Chipsy bez pomoci fritézy nebo pánvi plné oleje si ale připravíte snadno i doma.


POTŘEBUJETE:

 

1 - 2 ks větší brambory
1/2 lžičky sušeného česneku
olivový/kokosový/slunečnicový olej
pepř
sůl
paprika či další koření na dochucení

 

POSTUP:

 

Brambory omyjeme pod tekoucí vodou drsnější hadříkem, slupky ale nezbavujeme.


Za pomoci struhadla je nakrájíme na tenké plátky.

 

Domácí chipsy - 5
(Foto: napadynavody.sk reprophoto)

 

Domácí chipsy - 2
(Foto: napadynavody.sk reprophoto)


Plátky si rozmístíme na talíř a pokapeme je jen zlehka olivovým, kokosovým nebo slunečnicovým olejem.

 

Domácí chipsy - 3
(Foto: napadynavody.sk reprophoto)

 

Posypeme česnekem a různým kořením - podle vlastní chuti.

 

Domácí chipsy - 4
(Foto: napadynavody.sk reprophoto)

 

Takto připravené plátky brambor vložíme do mikrovlnné trouby na cca 2-3 minuty na nejvyšší stupeň - délka závisí na velikosti nařezaných plátků brambor a na výkonnosti mikrovlnné trouby.

 

Domácí chipsy - 6
(Foto: napadynavody.sk reprophoto)

 

Po uplynutí doby plátky otočíme. Pozor, protože jsou horké, lépe vám to půjde za pomoci servírovacích kleští.

 

Znovu dáme na 2-3 minuty do mikrovlnné trouby. Hotové jsou, když mají křupavé okraje.

 

Necháme je vychladnout. Postupně takto zpracujeme všechny nakrájené plátky.


Podáváme s různými omáčkami, zkuste česnekovou, pikantní paprikovou, sýrovou nebo barbecue.

 

Domácí chipsy - 7
(Foto: napadynavody.sk reprophoto)

6 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Gaius Julius Caesar 06:55 25.04.2015
DrJezek: Schválně se podívejte na tohle video:
https://www.youtube.com/watch?v=TAeWTs4sHmI
DrJezek 22:45 24.04.2015
Zkus si dát ruku nad oheň nebo do vařící vody a přijdeš o ni.
Záření, které vydává magnetron se k beta záření přirovnat nedá.
Zářen beta jsou elektrony, které zachytí list papíru. Nebo možná hliník. Už jsem zapomněl.
Záření magnetronu je totéž záření, jaké používají mobily, rádiové a televizní vysílače and so on.
Záření magnetronu má stejnou frekvenci, jako jsou vlastní kmity molekul - např. vody v potravinách. Rezonancí jim předají energii, takže se zahřívají.
Ohřev mikrovlnami nemá o nic horší vliv na kvalitu potravin než jiné způsoby ohřevu, spíš naopak. Např. smažením se určitě štěpí složky potravin na produkty, které mohou mít až karcinogenní účinky. Např. akrylamidy.
Možná nejšetrnější způsob ohřevu je vaření. Při něm se ovšem z potravin vylouhují důležité látky.
To u mikrovln nehrozí.
Zavěrem: klidně potraviny v paprskometu ohřívejte. Niv Vám nehrozí.
Gaius Julius Caesar 11:46 17.04.2015
tom: Proč myslíš, že je na skle dvířek mikrovlnky ta tmavá jemně perforovaná fólie? Právě aby neunikalo ven to škodlivé záření, které vysílá magnetron a které se dá přirovnat betaradiaci. Zkus si dát nachvíli ruku před zapojený a zapnutý magnetron a příjdeš o ní. A tady budeš kázat nesmysly o zdravosti mikrovlnky.
Gaius Julius Caesar 11:36 17.04.2015
jamo: Naprostý souhlas, mě nesmí mikrovlnka přes práh. On se taky magnetron dříve používal jen pro technické účely. Nevím čí to byl jalový nápad začít využívat magnetron pro ořev jídla čili potravinářské účely.
tom 01:44 08.04.2015
jamo: Mikrovlnná trouba vysílá neionizující elektromagnetické záření, tedy fotony. Ty mají tak malou energii, že nedokážou změnit molekuly, na rozdíl od ionizujícího záření. Dokážou jídlo jen zahřát. Nic víc. Mikrovlnka je mnohem zdravější než grilování a smažení dohromady.
hrůůůza 13:21 19.03.2015
Ty blbko JITKO, mikrovlnná trouba byla na stupeň grilování, jak to psali v návodu. Než budeš nadávat, tak chvíli přemýšlej, pokud máš vůbec čím!!
jamo 13:23 18.03.2015
Jiřina jediná dala kvalifikovaný názor :) To už snad dnes ví každá "trubka", že mikrovlné záření mění molekulární strukturu organických (tedy všech) potravin a činí je nepoživatelnými - zdraví škodlivými. Opak snad tvrdí jen výrobci mikrovlnek :)))
Takže horkovzdušná trouba je správné řešení.
Eva 09:17 10.02.2015
Miglo by mě, když si někdo nepřečte pořádně recept či návod k přípravě a potom se vzteká, co že to kdo napsal za blbost. Jdu dělat štafetky, syneček bude mít narozeniny.
Jitka 15:52 06.02.2015
Ty hrůůzo tam nepsali že se to má dělat v troubě na grilování ale v mikrovlnné troubě než něco napíšeš tak si přečti článek trubko!
Marta 14:29 30.01.2015
Děláme si je o víkendu, nemá to chybu. Když je nás víc, upeču je dokřupava v troubě na pečícím papíru, jinak běžně v mikrovlnce.
1 2