Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Pro tři čtvrtiny Čechů je tavený sýr běžnou součástí lednice. Máme se bát jejich složení?

Taveňáky versus sůl? Jak často si je smíme dopřát?

Zdravá strava
zdroj: Thinkstockphotos Zdravá strava
aktualizováno 02.05.2016, 00:22 | 02.05.2016, 00:22 | doma.cz

Pro tři čtvrtiny Čechů je tavený sýr běžnou součástí lednice. Máme se bát jejich složení?

Dokážete si představit svou domácnost bez legendárního „taveňáku“? Tavený sýr je jednoznačně součástí běžného života většiny Čechů. Pro 80 % z nich je navíc běžným obsahem lednice.

 

Celorepublikový potravinový průzkum společnosti NMS Market Research dokazuje, že „taveňáky“ jsou u Čechů hodně populární. U více než poloviny Čechů ve věku do 30 let ho běžně najdeme v lednici. Ještě víc je populární u lidí nad 50 let, 87 % dotázaných z této věkové skupiny má sýr stále připravený ve své ledničce. Česká republika patří k zemím s největší spotřebou tavených sýrů v Evropě. Češi zkonzumují 2,1 kg tavených sýrů ročně. Předčili jsme tak velmoci jako je Švýcarsko, Německo nebo Anglie.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

TEST TAVENÝCH SÝRŮ: Tváří se tak, ale ne všechny jsou sýr!
TEST TAVENÝCH SÝRŮ: Říká se, že jsou nezdravé... Co na to odborník?
VELKÝ TEST ODBORNÍKA: Které tvrdé sýry jsou skutečně kvalitní?
LEVNĚ A CHUTNĚ: Udělejte si výborný domácí tavený sýr! RECEPT

 

Na chleba na svačinu pro děti, ale i do omáček…
Jedním z důvodů proč Češi milují tavený sýr je kromě jeho chuti také jeho širokospektrální možnost využití nejen na svačinu, do omáček a na chleba, ale také třeba na výlet, protože je praktický a skladný. S tím souhlasí polovina respondentů. A více jak polovina žen, přesněji 54 %, tvrdí, že je užitečné mít doma tavený sýr a mít ho připravený pro každou příležitost. „Ze svačiny připravené doma se stává velký trend a lidé jim přikládají stále větší důraz. Tavený sýr je její oblíbenou součástí. Zejména ve spojení se zeleninou a pečivem,“ dodává Sébastien Navarro ze společnosti Bel Sýry Česko.


Podle průzkumu je při výběru sýru nejdůležitější cena a chuť. Tyto informace sleduje v obou případech přes 70 % dotázaných. Měli by ovšem sledovat také složení výrobku.

 

Chléb se sýrem
(Foto: oficiální zdroj)


Taveňák každý den?


Vysoký obsah soli je jedním z největších mýtů v souvislosti s tavenými sýry. Proto si mnoho konzumentů mylně myslí, že jsou nezdravé a neměli by být součástí každodenní vyvážené stravy. „Konzumace kuchyňské soli je v naší společnosti vysoká. Podle výsledků našich studií, dospělý člověk sní denně až 3x více kuchyňské soli, než je doporučováno,“ uvádí vedoucí lékař oddělení léčebné výživy a předseda Nutričního týmu ve FN Praha Motol MUDr. Petr Tláskal a dodává: „Je proto velmi nutné, aby si člověk uvědomoval, že konzumace kuchyňské soli je sice potřebná, ale v úměrném množství. Společnost pro výživu doporučuje bezpečnou konzumaci kuchyňské soli v dávce 5-6 g za den."


K výrobě taveného sýra je kuchyňská sůl v určitém množství potřebná, dodává sýru nejen chuť, ale i další vlastnosti. Tavený sýr má množství kuchyňské soli uvedeno na etiketě. Obecně platí, že jedno celé balení taveného sýra zdaleka nepokryje denní doporučenou dávku soli, obavy konzumentů jsou proto zbytečné. Navíc v něm najdete i řadu prospěšných látek. "Tavený sýr obsahuje i skupinu dalších prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, vápník a mnohé vitamíny. Patří tak do výběru potravin k zjištění dostatečně pestré a nutričně hodnotné výživy,“ konstatuje MUDr. Tláskal.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Tavené sýry, jak je možná neznáte
Sýry – patří do dietního jídelníčku?
Domácí sýr a tvaroh


Jedna třetina lidí do 30 let si dopřává tavený sýr alespoň jednou týdně. Muži a lidé nad 50 let patří mezi největší konzumenty. Za týden spotřebují téměř dvě krabičky těchto sýrů. Více než polovina respondentů nejraději konzumuje mazací sýry přímo ke snídani. Dalších 36 % dotázaných si pak sýr namaže na chleba ještě k dopolední svačině. Ke svačině si sýr vychutnávají i děti školou povinné. Do balíčku jim ho alespoň někdy přichystají téměř tři čtvrtiny rodičů.


Více než polovina kuchařek, přesněji 62 % dotázaných žen, používá tavené sýry k přípravě dalších pokrmů. Polovina z nich jej používá na výrobu různých omáček, ještě více ho ale hospodyňky využívají na všechny možné druhy pomazánek.

 
3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře