Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Začátkem listopadu se oslavuje celoroční práce nejen na vinici, ale i u vás doma. Připít si na sv. Martina můžete mladým vínem, které potěší svěží a jiskrnou ovocnou chutí. Ačkoli zrálo jen pár týdnů, zaujme svým lehkým a osobitým charakterem. Co ...

Vychutnejte si na podzim svěží svatomartinská vína

Rande
zdroj: Thinkstockphotos Rande
aktualizováno 07.11.2014, 00:53 | 07.11.2014, 00:53 | Doma.cz/trm

Začátkem listopadu se oslavuje celoroční práce nejen na vinici, ale i u vás doma. Připít si na sv. Martina můžete mladým vínem, které potěší svěží a jiskrnou ovocnou chutí. Ačkoli zrálo jen pár týdnů, zaujme svým lehkým a osobitým charakterem. Co můžete letos ochutnat a jaká je vlastně historie svatomartinských slavností?

Magické datum 11. 11. není pouze svátkem všech Martinů, svůj den slaví také mladé svatomartinské víno. Každý rok v tuto dobu vítají první víno z aktuální sklizně všichni jeho milovníci i vinaři. Letos však měli pěstitelé důvody k vráskám, konec léta totiž dozrávání sladkých bobulí příliš nepřál. „Silné deště v druhé půli srpna část úrody poškodily, nakonec ale naštěstí nikoli do té míry, jak jsme se zprvu obávali,“ uvádí ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

 

Co jsou vlastně svatomartinská vína?


Jako svatomartinská se označují mladá vína, vyznačující se příjemnou svěžestí, lehkostí a ovocným charakterem. Jedná se o první vína nového ročníku a podle tradice smějí být poprvé otevřena 11. 11. v 11 hodin. Vypít by se měla do Velikonoc, aby si uchovala svoji mladost a svěžest. Tradice svatomartinských vín vznikla již za císaře Josefa II., obnovena byla Vinařským fondem v roce 2004.


Proč právě 11. 11.?


Od nepaměti byla polovina listopadu považována za konec vegetačního roku. Pole byla obdělána, dobytek přemístěn z pastvin do stájí a vinice připraveny na zimu. Všechna úroda byla „pod střechou“, hrozny vylisovány a víno již připraveno k zrání v sudech.


Od počátku tradice z doby Josefa II. končila vždy na sv. Martina (11. 11.) čeledínům, podruhům a děvečkám služba u větších sedláků, byli vyplaceni za rok služby a uzavírali dohody na rok následující. Dobrá smlouva na příští období bývala stvrzena stiskem ruky a přípitkem dobrého vína. Ke svatomartinskému veselí patřilo též dobré jídlo, k čemuž se pojí tradice svatomartinské husy.


Tato doba byla také spojena s vinařskými zkouškami. Pro tehdejší vinaře měl svátek sv. Martina zvláštní význam – víno bylo již jiskrné, bylo tak možné posoudit i jeho kvalitu. A to nejen kvůli chuťovému prožitku – záviselo na ní také obnovení smlouvy vinařům u šlechty a větších sedláků.

 

Přestože je tedy o svatomartinském víně více slyšet až v posledních letech, nejedná se o uměle vytvořenou tradici. I dnes musejí všechna vína, která se mohou prodávat pod označením Svatomartinské víno, splňovat kvalitativní požadavky. Schvaluje je odborná komise a vína musejí plnit předem stanovená kritéria. Ta se v poslední době dokonce zpřísnila.


K znovuobnovení svatomartinské tradice došlo před devíti lety. Značku Svatomartinské víno uvedl na trh v roce 2005 Vinařský fond s cílem upozornit na mladá vína ohlašující nadcházející vinařský ročník. Už v prvním roce se k němu připojilo několik desítek vinařství, v roce 2010 jich pak bylo téměř sto. Ještě před svatomartinskou iniciativou Vinařského fondu zde byly společnosti, které mladé víno zařazovaly do svého portfolia. „S myšlenkou renesance mladých vín za námi před více jak dvaceti lety přišel profesor Šamánek, jeden z nejvýznamnějších kardiologů v historii české medicíny. Od té doby držíme tradici mladých moravských vín,“ vzpomíná David Šťastný z Vinných sklepů Valtice. Fakt, že mladá vína byla na trhu i před zavedením značky Svatomartinské víno, dokládá i František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov: „Již v půlce 90. let jsme každoročně ve spolupráci s předními moravskými vinařstvími Château Valtice a Znovín Znojmo přicházeli na trh se značkou Moravíno nouveau. Chtěli jsme totiž ukázat, že i mladé víno z moravských vinic je zajímavé a může spotřebitele upoutat.“

 

Vinice
(Foto: oficiální zdroj)

 

Letošní Svatomartinské? Slabší úroda ho neohrozí, hlásí vinaři


Počasí je pro hrozny klíčové. Přitom průběh letošního léta nijak nenaznačoval, že by mohl negativně ovlivnit kvalitu a množství vypěstovaného vína. „Do poloviny srpna réva dozrávala optimálně. Neohrožovali ji nijak nadprůměrně škůdci, nemoci ani špatné počasí,“ vysvětluje Svoboda z Habánských sklepů. Vše se ale zlomilo v závěru prázdnin, kdy Moravu zasáhly vytrvalé deště a půlroční srážky 300 milimetrů zde spadly během jediného měsíce. „Zatažená obloha a déšť během dozrávání nejsou dobrá kombinace. Odrazí se to většinou na nižší cukernatosti hroznů a na jejich horším zdraví,“ ozřejmuje úskalí nepříznivého počasí Svoboda. Podle ředitele vinařství Znovín Znojmo Pavla Vajčnera se zvláště v údolích začala kvůli silným dešťům hromadit nevsáklá voda, která ovlivnila zvýšený výskyt zejména houbových chorob. „Kvůli počasí jsme tak museli nakonec sklízet o čtrnáct dní dříve, než jsme původně předpokládali,“ říká Vajčner.
„Abychom ochránili úrodu, museli jsme hrozny v letošním roce sklízet o trochu dřív. Naši vinohradníci a sklepmistři odvedli spoustu tvrdé, ale poctivé práce. S kvalitou Svatomartinských vín se rozhodně i v letošním roce všem milovníkům moravských vín rádi pochlubíme,“ říká David Šťastný, ředitel Vinných sklepů Valtice.


Vinaři uvádějí, že je letošní úroda zhruba třicet procent pod průměrným výnosem vinic. „Obecně na celé Moravě se očekává nižší hektarový výnos než v roce 2013, a to zhruba 4,5 tuny. V roce 2013 to bylo 5,5 tun. Letošní úroda je tak i pod dlouhodobým průměrem,“ uvádí statistická čísla Pavel Vajčner. To ovšem neznamená, že by mělo být letošní víno méně kvalitní nebo by ho měl být akutní nedostatek. Vše podle odborníků záleží na další práci se sklizenou révou.


Zhoršení počasí v závěru sezóny by se nemělo dotknout ani svatomartinského vína, které je díky pouhým několika týdnům zrání v mnohém specifické. „Hrozny musíme sklízet vždy s ohledem na časovou náročnost přípravy vína. Má být hotové k určitému termínu, bobule však musejí mít v době sklizně také potřebnou vyzrálost,“ zmiňuje ředitel společnosti Víno Mikulov František Drahonský. Sám vyslovil naději, že i přes brzkou sklizeň nebude aktuální ročník výrazně horší než ročníky jiné. „Já osobně jsem letošními mladými víny z naší produkce velmi mile překvapen. Mají čistou, rozvinutou ovocnou vůni, také jejich tělo a pitelnost jsou velmi dobré,“ dodává Drahonský.


ČTĚTE TAKÉ:

Největší mýty o zdravé stravě: Víno se má pít každý den, protože je zdravé
Červené víno svědčí prsům! Dámy, na zdraví
Milujete růžové víno? Zjistěte, jak se vyrábí i jak ho zkušeně vybrat


Ani další vinařství nepociťují horší kvalitu hroznů. „Naše svatomartinská vína mají výraznou vůni, sladěnost, lehkost a svěžest. Například mladá vína z vinice Weinperky na Miroslavsku mají zatím mimořádnou aromatičnost a jedinečnou hebkost,“ chválí letošní vinné juniory Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo. Ani Josef Svoboda z Habánských sklepů nevidí důvod ke skepsi. „Aromaticky velmi překvapila bílá vína. Já osobně jsem ale velmi spokojen také s tím, jak vypadají naše červená,“ shrnuje letošní úrodu Svoboda. „Příroda, tradice a lidé, to jsou tři hlavní atributy, na kterých stavíme a stavěli i naši otcové a dědové a uměli se vyrovnat i s nepřízní počasí,“ dodává Šťastný.


A jaký bude letošní ročník?


O tom, jaký bude nadcházející ročník, mohou vést vinaři zatím spíše vzrušené debaty. Nic podle nich ještě není úplně rozhodnuto, proto jsou, co se týče hodnocení letošní úrody, spíše opatrní. „Soudit daný ročník v tuto chvíli je dle mého názoru předčasné. Zvláště pak v návaznosti na situaci z loňska, kdy vína ukázala svoji kvalitu až na přelomu února a března následujícího roku,“ připomíná František Drahonský z Vína Mikulov poslední zkušenosti moravských vinařů.

 

První letošní vína pro vás připravily Habánské sklepy, které letos slaví 400 let. Můžete vybírat mezi Muškátem moravským, Modrým Portugalem nebo Zweigeltrebe rosé. Víno Mikulov nabídne Müller Thurgau, Svatovavřinecké a Svatovavřinecké rosé.

 

Jaká svatomartinská vína si můžete dopřát již nyní?


Muškát moravský, který připravily Habánské sklepy, které letos slaví 400 let, měl velký úspěch při své premiéře mezi svatomartinskými víny v roce 2012 a hned se stal velmi oblíbeným vínem. Jemně aromatické, čistě muškátové tóny této odrůdy vyzývají i letos k ochutnání. Cena: 89 Kč.


Svatovavřinecké od Víno Mikulov na první pohled zaujme sytou fialkově rubínovou barvou. Jeho vůně připomíná peckové ovoce s tóny třešňového dřeva a kakaa. Doporučujeme podávat k pečené drůbeži (např. svatomartinské huse), ke zvěřinovým paštičkám, terinám či k těstovinám. Cena: 69 Kč.

 

Svatomartinské
(Foto: Archiv firem)


Svatovavřinecké rosé od Víno Mikulov je oblíbené šťavnaté růžové víno s malinovou barvou a elegantním aroma, které připomíná jahody ve smetaně či višňový kompot. Cena: 69Kč.
 

Modrý Portugal Habánské sklepy je jako lehčí víno s hloubkou a plností ideální volbou k svatomartinské huse. Nachová barva, elegantní aroma višní a švestkového kompotu s tónem čokolády v pozadí tento pokrm skvěle doprovází. Cena 89 Kč.

 
5 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře