Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Ze zahradnického pohledu je rajské jablko zelenina. Botanici ale tvrdí, že se jedná o ovoce. Tato plodina má úžasné léčivé účinky, ale může vás i zabít! Jaká jsou jeho další tajemství?

Zahrady zaplavila rajčata: Tipy a rady, jak si poradit s úrodou

Rajčata
zdroj: Mediafax Rajčata
aktualizováno 04.08.2014, 00:00 | 04.08.2014, 00:00 | TN.cz / mis

Ze zahradnického pohledu je rajské jablko zelenina. Botanici ale tvrdí, že se jedná o ovoce. Tato plodina má úžasné léčivé účinky, ale může vás i zabít! Jaká jsou jeho další tajemství?

Právě vrcholí sezóna rajských jablek, která v sobě skrývají řadu prospěšných látek. Červené zralé plody jsou bohaté na betakaroten a vitamín C. Najdete v nich i vitamín B, chrom, draslík a vysoký obsah vlákniny. Jsou převážně (90 %) složené z vody. Obsahují 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Díky svému složení jsou vhodná na redukční a očistné diety. Mají totiž silné antioxidační účinky.


Blahodárně působí na problémy s prostatou, vhodná jsou i pro osoby s nemocemi srdce, špatným krevním oběhem nebo poruchami látkové výměny. Zmenšují dráždivé účinky česneku na trávicí soustavu a snižují cholesterol.


Protože jsou rajčata močopudná, doporučují se při léčbě ledvin nebo močových cest. Mají skvělý vliv i na celkový imunitní systém, zpomalují projevy stárnutí, mají i protisklerotické účinky, červené barvivo má příznivý vliv na zrak. V poslední době se zkoumají i jejich protinádorové účinky.


Kromě blahodárných účinků na lidský organismus mohou také zabíjet! Nezralé zelené plody  jsou naplněné jedovatým solaninem, který může ve vyšších dávkách způsobit otravu organismu.


Jak Rajčata skladovat?

Rajčata patří mezi plody, které při skladování moc dlouho nevydrží. Jestli je otrháte se stopkou nebo bez, na prodloužení trvanlivosti nebo kvalitu rajčat vliv nemá.


Pokud si je chcete uchovat co nejdéle, skladujte je na suchých a chladný místech. Rozhodně je nedávejte do ledničky - ztvrdnou a ztratí aroma. Ideální teplota skladování je 14 - 16 stupňů.


Sklizená zelená rajčata nechte dozrát na slunném a teplejším místě. Plody často kontrolujte a likvidujte plísní nakažené kusy.


Ovoce nebo zelenina?

I když v roce 1893 Nejvyšší soud spojených států z ekonomických důvodů označil, rajčata za zeleninu (za ovoce se v té době neplatilo clo, za zeleninu ano), z botanického hlediska to tak jednoznačné vůbec není.


Rajčata původně pěstovali indiáni jako trvalky a tak i byla dovezena do Evropy - jako trvalá okrasná rostlina. Právě v tomto případě by se i na základě dalších znaků jednoznačně jednalo o ovoce.


Ovšem v Evropě se tato trvalka začala pěstovat jako jednoletka, čímž se z ovoce stala zelenina. Ze zahradnického hlediska jsou totiž jako ovoce označovány jedlé plody víceletých rostlin. Označení zelenina pro rajče používá i gastronomie, protože je tento plod součástí hlavních jídel nebo salátu - nikoli dezertů.


Rajčata jsou také označovány jako koření. Vyrábí se z nich totiž velmi oblíbené dochucovadlo - kečup, kterému právě tato plodina dodává charakteristickou barvu a chuť.


Rajčata si našla velké uplatnění v kuchyni. Dají se připravovat na mnoho způsobů jak za studena tak i v teplém provedení. Z rajčat se vyrábí kromě kečupu také protlak, skvělou pochoutkou jsou sušená, zapečená nebo plněná rajčata.


Jednoduchý recept na rajský protlak:

- co nejzralejší omytá a nakrájená rajčata vhoďte do hrnce a za občasného míchání nechte rozvařit
- vzniklou hustou směs nechte vychladit a pak přepasírujte přes hustý cedník
- rajčatovou omáčku bez semínek a slupek je možné dochutit cukrem, solí, česnekem, nebo dalším kořením
- doporučujeme tuto směs dát do sklenic a sterilovat (20 min od bodu varu), rajčatový protlak tak můžete dochutit později dle další potřeby a užití


Rajčatový džus:

- rajčata omyjte, oloupejte, nakrájejte a 15 - 20 minut povařte do rozvaření
- po vychladnutí propasírujte, šťávu opět přiveďte k varu a vmíchejte podle chuti cukr a sůl
- po vychladnutí naplňte do PET nebo skleněných lahví a uložte do ledničky -  šťáva takto vydrží přibližně 5 dnů
- pro delší uchování rajčatovou šťávu po uvaření ihned naplňte do sklenic a sterilujte
- vychlazenou rajčatovou šťávu je možné před pitím naředit nebo namíchat s alkoholem


Sušené rajčatové pyré:

- omytá a nakrájená rozvařte na tuhá povidla
- vzniklou směs rozetřete na alobal a usušte troubě nebo sušičce na ovoce
- usušený plát rajčat rozkrájejte na menší části a dosušte
- rajčatové kousky vložte do krabice a skladujte na suchém místě, nebo naložte do sklenice s olejem a bylinkami


TIP: Rajčata snadněji oloupete, pokud naříznete na špičce křížek a následně vložíte na 15 vteřin do vroucí vody

2 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

ovoimont.cz 17:25 04.08.2014
máme rádi rajčata :-)