Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Drůbeží maso je dle statistik mezi spotřebiteli oblíbené a v jídelníčku zaujímá zhruba 1/3 celkově konzumovaného masa. O jídle téměř všedním jste ale možná netušili mnoho zajímavostí.

Zajímavosti o kuřecím mase: Víte, že kuře je příbuzný tyranosaurů?

Pečené kuře
zdroj: Thinkstockphotos Pečené kuře
aktualizováno 23.03.2014, 00:00 | 23.03.2014, 00:00 | / Doma.cz/trm

Drůbeží maso je dle statistik mezi spotřebiteli oblíbené a v jídelníčku zaujímá zhruba 1/3 celkově konzumovaného masa. O jídle téměř všedním jste ale možná netušili mnoho zajímavostí.

Drůbeží maso, označované také jako maso bílé, je ve srovnání s ostatními druhy masa křehké a lehce stravitelné a jeho dobré chuťové vlastnosti umožňují přípravu nejrůznějšími způsoby.

 

Drůbeží maso, především kuřecí, vykazuje ve srovnání s ostatními druhy mas nejnižší energetickou hodnotu, a zároveň je bohaté na lehce stravitelné bílkoviny, jež dodávají tělu potřebné aminokyseliny nepostradatelné ve výživě. Kuřecí maso je bohaté na vitamíny B12, B3 a B6 a na minerály – fosfor, zinek, draslík (důležitý pro svalovou, především srdeční, činnost) a obsahuje i železo, jež podporuje tvorbu červených krvinek. Obsah minerálních látek ve svalovině dosahuje 1 – 1,5 %. Drůbeží maso je proto nedílnou součástí moderní racionální stravy a často se také vyskytuje v jídelníčcích sportovců. Díky nízkému obsahu tuku (zhruba 3,5 – 5 % váhy) je drůbeží maso důležité i z pohledu zdravé výživy.

 

Kuřecí maso
(Foto: Archiv firem)

 

Kuřecí maso je velmi výživné. Průměrná porce kuřete o hmotnosti 100 g obsahuje cca 520 kJ (samotné prsní maso dokonce 420 kJ) a lidský organismus si z tohoto množství kuřete dokáže vzít až 30 různých výživných látek.

 

Podíl bílkovin (21,6 g) a tuku (4 g) na 100 g porci je v kuřecím mase výhodnější, než u jiných druhů masa, proto je kuřecí maso vhodné například pro sportovce.

 

Průměrná spotřeba drůbežího masa na obyvatele EU se pohybuje okolo 23 kg/rok, v České republice dosahuje cca 25 kg/osoba/rok (údaj za rok 2012).


Perlička na konec: Věděli jste, že kuře je nejbližší žijící příbuzný tyranosaura rexe?

 
10 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře