Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Chcete si pochutnat, bez rizika bolehlavu a slepené pusy? Máme recept na ten nejlahodnější svařák, který provoní i vaše Vánoce.

Domácí svařák: Jak připravit ten nejlepší!

Svařák
zdroj: Thinkstockphotos Svařák
aktualizováno 11.12.2016, 00:03 | 11.12.2016, 00:03 | doma.cz

Chcete si pochutnat, bez rizika bolehlavu a slepené pusy? Máme recept na ten nejlahodnější svařák, který provoní i vaše Vánoce.

Pokud máte špatnou zkušenost z trhů, kde se často svařák dělá z toho nejlacinějšího vína a sype se do něj kila cukru, potom se budete možná divit, jak vynikající svařené víno může být, když dodržíte následující tipy. Svařák je typickým vánočním nápojem, který už z dálky všechny láká svou neodolatelnou vůní, připravte si svařené víno snů, díky radám, které pro vás nashromáždili.


Už jsme psali o tom, jak si připravit pravý vánoční punč, hřejivý grog nebo tolik oblíbený sladký vaječný likér. V žádném případě ale nesmíme opomenout svařené víno, jinak řečeno - svařák!


Podívejte se skvělé recepty na POKLIČKA.CZ:

Nejlepší recepty na punč

Jak vyzrát na grog

Potěšte mlsné jazýčky vaječným likérem

 

Jaké víno na svařák vybrat

 

Výběr vína na svařené víno rozhodně nepodceňujte, mnozí se řídí tím, že svařit se dá i krabicové víno. Svařit se určitě dá, ale dobré nebude, ani když ho převaříte desetkrát. Na druhou stranu svářet archivní vína, kde jsou důležité všechny chutě i vůně také není dobrý nápad, protože ho tím znehodnotíte. Nejlepší je zvolit zlatý střed, tedy víno, které není z krabice, ale samotné vám moc nechutná. Jeho chuť budete moci osobně vylepšit tím.

 


Čím si víno okořenit

 

Vůni svařáku dominují dvě výrazné koření. Jedním je klasicky vánoční skořice a druhým je hřebíček. Skořici seženete v obchodě drcenou, ale vždy je lepší sáhnout po skořici, která je v celku. Tím druhým výrazným kořením je hřebíček, se kterým ale vždy raději šetřete, protože jeho chuť je příliš výrazná. Na jeden litr vína použijte čtyři hlavičky, více raději ne, ale vždy průběžně ochutnávejte, každý má jiné chutě. Korunu svařáku nasadíte přidáním citrónu, povařte litr vína s dvěma plátky citrónu, dalšími plátky ozdobte sklenice. Svařák je určený k vypití bezprostředně po uvaření, nechat ho odstát do druhého dne není dobrý nápad.

 

Svařák můžete okořenit ale i dalšími přísadami, které máte rádi. Třeba sušenými jablky, praženými ořechy nebo mandlemi.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Velký test TUKŮ NA PEČENÍ: Se kterým bude vaše cukroví nejlepší

Nejlepší DÁRKY pro ŽENY: Překvapte je jako nikdy!

 

Naše horké tipy

 

Do svařáku se často přidává i med nebo cukr, aby byl trochu sladký. Nejlépe uděláte, když med s cukrem (půl na půl) necháte nejdříve zkaramelizovat a potom ho dolijete vínem. Nejlepší je používat vína polosuchá. Koření je nejlepší dát do varného pytlíčku nebo ponožky, která nebyla praná v aviváži nebo aromatickém pracím prášku, aby se nerozvařilo a vy ho následně nedrtili mezi zuby.

29 hlasů
Vaše hodnocení