Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Chléb se sýrem a kousek zeleniny ty skromnější snad uspokojí, ale co s námi mlsnými, když vynecháme uzeniny a smažené řízky?

Květákové placky a karbanátky: skvělé na výlet!

Jídlo na výlet
zdroj: Oficiální zdroj Jídlo na výlet
aktualizováno 10.11.2011, 00:40 | 10.11.2011, 00:20 | doma.cz/kat

Chléb se sýrem a kousek zeleniny ty skromnější snad uspokojí, ale co s námi mlsnými, když vynecháme uzeniny a smažené řízky?

Máme-li nějakou šikovnou dózičku, která ani při otřesech nepropustí obsah ven, lze si nachystat nějakou pomazánku z vajec, sýrů, pomazánkového másla a podobně, je to lepší ji ujídat lžičkou než mít rozmočené housky s něčím vytékajícím kolem...

 

Nebo trochu bramborového salátu jen se zeleninou, zakysanou smetanou nebo jogurtovou majonézou, není-li právě moc teplo. I taková cuketová nádivka se hodí.
Osvědčily se mi výborně květákové placky či tvarohové karbanátky a k nim již jen nějaká čerstvá zelenina.

 

Jídlo na výlet
(Foto: Oficiální zdroj)

 

Na květákovky do mísy nastrouhám nahrubo asi půl syrového květáku, osolím, k tomu přihodím 2-3 vejce, lehce zahustím moukou, jen tak, aby směs držela pohromadě. Nezapomenu na muškátový květ a pepř, ani kari není špatná volba.
Nejhorší varianta podle mě je hodně květák rozvařit, přidat spoustu mouky a mléka, zato málo vajíček, a stvořit tuhé placky, co leží v žaludku. Ze syrového jsou placky mnohem chutnější.

 

Jídlo na výlet
(Foto: Oficiální zdroj)


Je-li směs moc hustá, rozředím trochou mléka či vody, to je na výsledku k nepoznání. Lžící tvořím na pánvi placky velikosti lívance. Peču na oleji po obou stranách.

 

Jídlo na výlet
(Foto: Oficiální zdroj)

 

Karbanátky udělám z jednoho tvarohu (na pečení, ne ve vaničce), dvou vajec, cibule, kousku strouhaného salámu (50-100 g - lze vynechat), česneku, pepře (příp. vegety) a strouhanky.

 

Směs se trochu lepí, tak je tvořím namočenýma rukama. Sice není nic jednoduššího než je zahustit tak, aby se nelepily, ale to jsem též jednou zkusila - nedělejte to! Jsou pak samá houska, tuhé a bez té správné chuti. Z uvedeného množství je asi 7 karbanátků.


Peču je pomaleji na oleji po obou stranách, aby se propekly a nezůstaly uvnitř lepkavé!

 

Jídlo na výlet
(Foto: Oficiální zdroj)

 

Jídlo na výlet
(Foto: Oficiální zdroj)

 

Pokud jedny nebo druhé jíme doma, jsou nejlepší s bramborovou kaší. Květákovky chutnají se zeleninovou tatarkou – udělám ji ze směsi majonézy a zakysané smetany, ochutím worchesterem, citrónem, přisolím a přisladím a namíchám d ní nadrobno pokrájenou zeleninu – kousek cibule, řapíkového celeru, papriky, rajčete, okurky a lžičky kečupu. Tvarohové karbanátky se zas dají vylepšit stejnou tatarkou, ale dochucenou hořčicí.
 

 
18 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Janina 20:31 10.07.2018
Jakou mouku přidat na květákové placky (polohrubou nebo hladkou)?
 

Všechny blogerky

  •